Дело без аналог! Затворници искат интимен живот

ВАС заседава при изключителни мерки за сигурност
Обновена: 15 мар 2019 11:28 | 15 мар 2019 11:27, Веселина Йорданова
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ВАС гледа делото на близо 20 затворници с тежки присъди срещу начина, по който стават интимните свиждания в местата за лишаване от свобода.
Още по темата
Заради невъзможността делото да се гледа в сградата на ВАС, съдебното заседание се провежда в Съдебната палата при закрити врата и изключителни мерки за сигурност, предаде БТА.

От всички затворници, сред които и такива с доживотна присъда без право на замяна, в съда днес са десет. Част от тях бяха с дрехи с надпис "Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг".

Според председателя на състава Галина Христова и съдиите Таня Куцарова и Аглика Адамова, процесът трябва да е при закрити врата, защото иначе сигурността би била поставена под въпрос.

Затворниците и техните интимни партньорки обжалват документ на Министерството на правосъдието, според който 4-часовите свиждания трябва да се провеждат в присъствието на надзирател или да бъдат снимани с охранителна камера. Те настояват, че въпреки всичко имат право на личен и семеен живот, а в сегашната ситуация са подложени на унизителни условия.

Адвокат Елена Янкова, която искаше да присъства на делото като представител на правозащитна организация, обясни, че това дело касае всички ефективно осъдени, а не само тези, които обжалват. В закона за изпълнение на наказанията ясно пише, че свижданията не може да бъдат наблюдавани и записване, заяви тя. Така се ограничавали правата на осъдените.

Сред обжалващите са Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси и Светломир Нешков - Куцара, който преди 3 г. осъди България в Страсбург заради лоши условия в килиите. Делото е без аналог в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари