Дело без аналог! Затворници искат интимен живот

ВАС заседава при изключителни мерки за сигурност
Обновена: 15 мар 2019 11:28 | 15 мар 2019 11:27, Веселина Йорданова
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ВАС гледа делото на близо 20 затворници с тежки присъди срещу начина, по който стават интимните свиждания в местата за лишаване от свобода.
Още по темата
Заради невъзможността делото да се гледа в сградата на ВАС, съдебното заседание се провежда в Съдебната палата при закрити врата и изключителни мерки за сигурност, предаде БТА.

От всички затворници, сред които и такива с доживотна присъда без право на замяна, в съда днес са десет. Част от тях бяха с дрехи с надпис "Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг".

Според председателя на състава Галина Христова и съдиите Таня Куцарова и Аглика Адамова, процесът трябва да е при закрити врата, защото иначе сигурността би била поставена под въпрос.

Затворниците и техните интимни партньорки обжалват документ на Министерството на правосъдието, според който 4-часовите свиждания трябва да се провеждат в присъствието на надзирател или да бъдат снимани с охранителна камера. Те настояват, че въпреки всичко имат право на личен и семеен живот, а в сегашната ситуация са подложени на унизителни условия.

Адвокат Елена Янкова, която искаше да присъства на делото като представител на правозащитна организация, обясни, че това дело касае всички ефективно осъдени, а не само тези, които обжалват. В закона за изпълнение на наказанията ясно пише, че свижданията не може да бъдат наблюдавани и записване, заяви тя. Така се ограничавали правата на осъдените.

Сред обжалващите са Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси и Светломир Нешков - Куцара, който преди 3 г. осъди България в Страсбург заради лоши условия в килиите. Делото е без аналог в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхотно. Ако затворниците спечелят делото, записвам се да ходя през ден на свиждане на колежките им в Сливенския. Там има много каки, чакам ги да ме поканят да им ходя на свиждане.
18
0
 
4
 
! Отговори
и точка преди 5 години
Отказали са се от право на личен и семеен живот като са извършили престъпления и са с доживотна присъда.Журналиститр да напишат точно за какво са осъдени с такава присъда.
17
4
 
8
 
! Отговори
Пандизчия преди 5 години
А гурме кухня и СПА център кога ?
16
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Жалбите на затворниците следва да бъдат разгледани от компетентния служител архимандрит Исахак Похосян след 20 април, когато приключва траура на отговорната за жалбите институция по повод *** на цариградския патриарх архиепископ Месроб Мутафян.
15
0
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Тук не се отнася самоз а затворниците.... Аз си имам много фенки в Слинвенският... такова, чакат ме, ридаятз а мен, ще може ли... все пак те искат само мен!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че те си имат редовен интимен живот. :)) Само дете те са булките, най-вероятно и за това се жалват.
13
1
 
12
 
! Отговори
До Дедо Ташунко преди 5 години
Точно това, което предлагаш, е предпоставка за т.нар. Овертон. Ако се разреши на дребните престъпници, следващата стъпка неизменно ще бъде опит за разрешение и за тези с тежки провинения. От друга страна, кокошкарите ще си излежат присъдата и после на свобода ще получат всичко онова, от което са били лишавани и ще разберат че свободата се заслужава като всяко едно благо. Дори намекът за такова нещо от доказани убийци и т.н. е изключителен цинизъм и е по-скоро утежняващо вината им.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се връщат обратно и да не се показват повече и без снимки!
11
1
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Хора, влезте в Гугъл и напишете там "Овертон". Ще Ви стане ясно, накъде отива света. Вървим към нов Содом и Гомор. Нищо вече не зависи от нас, малките хора. Ако някой има търпение да чете моето мнение по въпроса, то е следното: Затворници с по-леки присъди - крадци, мошеници на дребно и прочие кокошкари, да им бъде разрешен интимен живот, по времето на излежаване наказанието. За мошенници като Банев, Василев, на убийци, изнасилвачи, педофили и др. от този калибър- да няма милост!
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема такава държава ! За престъпника трябва ад катранен ежесекундно а не права и привилегии. Той е нарушил правата и законите на обществото и е извън тези норми. Трябва да има такива гадни условия, че втори път да не мисли за престъпление.
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Те настояват, че въпреки всичко имат право на личен и семеен живот"Права имаш, когато си изпълнил задълженията си към обществото. Вслучая тия са в затвора за неспазване на закона, за какви права ми плещят?
8
4
 
18
 
! Отговори
Кико преди 5 години
При това положение, ако кмета на Симитли влезе в затвора, ще му карат ли Бойко Борисов на свиждане?
7
3
 
23
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Интересно, според новите искания, държавата ще бъде ли задължена да гарантира, че всеки пандизчия има достъп до красива жена за секс в килията? Ако е така, затворникът ще има ли право да съди държавата в Хага, ако не му подсигури достатъчно красива жена?
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
престъпници и права, това не трябва да го има! те трябва да си излежават присъдите в най мизерни условия!!!
5
3
 
23
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Дългата ръка на Сорос и кукловодите му достигна и затворите! Запомнете - крайната цел е пълното и тотално унищожение на обществото като механизъм на нашата цивилизация. Затворите, бидейки част установения ред, трябва да бъдат вплетени в пълния апокалипсис, позиран и гримиран за Демокрация!
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е затвор ало - не е разходка в парка!
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как и защо е бил допуснат такъв иск срещу Държавата?Местата за ИЗТЪРПЯВАНЕ на НАКАЗАНИЯ,за ЛИШЕНИТЕ от свобода,не са петзвездни хотели в курортен комплекс.Нещо пак се замисля от НПО-тата на джендърите.Ако спечелят делото,ще се започне една безкрайна вакханалия в тези места,което ще обезмисли правораздаването.(до колкото все пак го има)
2
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е изключително скандално. Тежки престъпници си позволяват да съдят мен, теб, вас, нас и т.н. за това, че сме ги изолирали като опасни за всички ни и смятат че им се полага дял от това, което ние сме градили като общество през всичките тези години, а те са рушили до момента на справедливото възмездие под формата на затвор. Това е хвърлена ръкавица, в която *** като тези изтъкват, че са нещо повече от всеки честен и изряден данъколплатец. Марш обратно в килиите!
1
2
 
63
 
! Отговори
х преди 5 години
убийци и изнасилвачи нямат право на личен живот, имат право да ги наблюдават 24/7 и да им дишат във врата