В градинки и паркове - кафенета, сладкарници, но извън закона

Прокуратурата откри 157 общински наредби с нарушения
26
В градинки и паркове - кафенета, сладкарници, но извън закона
Снимка: Булфото, архив

Общините масово разрешават в паркове и градинки да се разполагат кафенета, сладкарници и други такива обекти, което обаче противоречи на Закона за устройство на територията.

Това показва проверка на Върховната административна прокуратура.
 
От държавното обвинение са установили 157 наредби, в които са допуснати различни нарушения.

Освен при постоянните обекти има нарушения и при разполагането на премествяеми конструкции в зелените площи.

Според Закона за устройство на територията подобни обекти могат да заемат до 10 на сто от площта на имота, като в ред общини е установено различно процентно съотношение.
 
Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси.

В закона с цел да не се злепоставят публични права се регламентира, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса. От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

ВАС е констатирал нарушения в действащите наредби в Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград и др. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Кафенетата и сладкарниците са ви най-малкия проблем, прокуратурата да вземе да подхване тези, които разрешават унищожаването на парковете. Че то паркове не останаха
21
1
 
3
 
! Отговори
авс преди 5 години
е браво бг дават пример на ромите да строят незакони къщи =разликата е едни правят бизнес и трупват пари а другите да живеят тези бизнсмени повечето крещят за незаконите къщи а сами себе си не виждат
20
0
 
2
 
! Отговори
устройство на терито преди 5 години
Те строят лафки върху паркингите в междублоковото пространство.После кой къде бил паркирал. Първо трябва да се съборят със средства на собственика и да му се наложи глоба с която да изплати глобите на "неправилно паркиралите".
19
0
 
4
 
! Отговори
До преди 5 години
До Анонимен 16Ко стана със собственика на ЦУМ и Пловдивския панаир и кумеца му с имение с летище за 6 млн. лв. и още куп комунистически олигарси не с апартаменти а с хотели и замъци?
18
2
 
3
 
! Отговори
До Охобохо преди 5 години
ВАС е съд и като такъв той не констатира нарушения. Нарушения се констатират от общините и РДНСК. Иначе си прав - проблеми има само ако кметът не е от ГЕРБ. Ако е "свой човек" обаче може всичко да си прави и никой не го безпокои.
17
1
 
6
 
! Отговори
Бургазлия . преди 5 години
Бургас като най добър град за живеене и кмета близък до Бойко напълни парковете със солидни кафета и плажната ивица с преносими заведения но не е в списъка
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а с апартаментите ко стана ? ква е таз тишина ? нещо разследване ,наказани ,глобени ?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Варна няма градинка в центъра без да е поставен временен павилион с толеми найлонови грозни шатри ,които в последствие бетонират и остъкляват -Ботевата градинка в центъра на ул.Георги Бенковски- 2 заведения в двата края бетонирана зелена площ.
14
3
 
10
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Как в София всичко е наред?Нещо ВАС избирателно констатира нарушенията на общините.Само да вземат район Триадица и да видят как са раздадени петна на свои хора от ГЕРБ без конкурс.Дори да правят конкурс винаги печелят определени фирми,други не се допускат дори да купят документи.В София всяка община си има свои закони все едно е друг град,особено ако кмета не е от ГЕРБ.
13
0
 
13
 
! Отговори
А, преди 5 години
Общините масово разрешават НЕ САМО в паркове и градинки да се разполагат кафенета, сладкарници и други такива обекти,но в жилищни блокове като заведенията си присвояват и околоблоково пространство и вдигат олелия от сутрин до късна вечер,като огласяват не само блока в които са но и околните блокове.
12
2
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
О,я стига,ама кокво става с неолибералната мантра,за частната инициатива,ами те са ИНВЕСТИТОРИ,да не искате у нас да дойдат Сони,Тошиба,Алкател и ред автомобило- строителни,или фармацевтични компании.Това са при нас инвестиционите намерения и инвеститори.Малко манджа,малко пиене,малко дрешки на ишлеме и това се нарича икономика.А,да, малко хора по езера и рекички и троянска керамика.Просто сме страна от четвъртият свят,нещо като бананова държава,но при нас не расте този плод символ но демокрация
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те заграждат с найлони, пръчки, сезали де що могат и нищо не им казват, супер гнусни и долнопробни кафенета пълни с ученици кото пушат като за последно вътре. Почват първо с малко и после разширяват заграждат докато едва остане място да се разминат двама души.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малее.... Ще затворят кръчмите!Сега трябва да станем като Москва - при плюс 40 градуса за една бира влизаш в бара (на тъмно) и плащаш обслужване!А за парковете и градинките - не знам как е в другите градове, но в Русе това на 50% са алеи за велосипедисти и собственици на "малък нерогат ***" (кучета)!
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В парк 100 години София намиращ се в Младост 2 има само едно заведение, познайте кой е собственика?Мене жокер ми не трябва.Синът на бившата кметица от ГЕРБ
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво ви пука нали всички сме милионери
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ганюИма много кафета в моя град но няма Старбъкс. Ще се радвам да се закрие някое и да се освободи място за Старбъкс
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от тези търговци даже не са никъде регистрирани и така карат с години. Същото е по селските сборове.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-мразим дребния бизнес! Ваш: Б.Б.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи закона е сбъркан и вреди на предприемачите, общините и на хората които плащат данъци за да ползват тяи терени безплатно после. НС трбва да се закрие като опсасн за националната сигурност.
3
7
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
тва е пълна ориенталщинасигурно имаме най много кафета на глава от населението и заети в този бранш от всички в светапълна загуба на ценна работна ръка е хората заети в този бранш вместо да се обучат и работят нещо квалифицирано и по доходоносно