Морал или закон - условните присъди за Войводиново

Адвокат Людмил Рангелов с коментар пред Bulgaria ON AIR
5 апр 2019 14:00, Анисия Иванова
19
Морал или закон - условните присъди за Войводиново
Снимка: Bulgaria ON AIR

Очаква се днес да освободят от ареста двамата братя, пребили командос във Войводиново. Борис и Асен Пакетови нападнаха и пребиха 33-годишния командос Валентин Димов. Пловдивският районен съд им постанови условни присъди. Подсъдимите са сключили споразумение с прокуратурата. По-леките наказания се дължат на изразеното съжаление за постъпката, трудовата ангажираност на двамата и чистото им съдебно минало. Признаването на вина често дава възможност за намаляването на наказанието и присъдите на виновните.
Още по темата

Адвокат Людмил Рангелов коментира в студиото на "България сутрин", че сделката е начин за приключване на едно дело, но съдът решава какво и колко под минималното по закон наказание да постанови.

Той беше категоричен, че дали ще се стигне до сделка, зависи и от прокуратурата, а съдът само я затвърждава, след като прецени дали споразумението не противоречи на закона или морала, а според адвокат Рангелов, споразумението на братята Пакетови не противоречи на нормативната уредба.

"Моралът предполага по-субективна оценка. Тази на конкретния съдия. Има ефекта на влязла в сила присъда. Единственият начин за ревизия може да бъде реализиран само от главния прокурор чрез едно искане за възобновяване на наказателното производство", обясни още Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него пробационните срещи, които ще трябва да имат братята Пакетови ще са им полезни, защото те се отразяват добре на хора като тях, които нямат особена социална дисциплина.

Но според адвоката зависи дали служителите, които ще ги извършват, ще го правят качествено, а не само по документи. Той посочи още, че ако обвинението срещу двамата е било в първоначалния си вариант - за опит за убийство, те нямаше да могат да правят сделки с прокуратурата.

"Вероятно прокуратурата е преценила, че няма данни за повдигане на другото тежко обвинение", каза адвокат Рангелов.

Той беше категоричен още, че не трябва общественото мнение, нагласите на хората и представянето на случаите в медиите да влияят на съда при взимането на решения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е понятието условна присъда да изчезне. Най-лекото наказание трябва да бъде обществено-полезен труд. Убие или осакати човек, бутне някой лев и се отърве с наказание на хартия, т.е. наказали го с разходка до съда.
16
0
 
3
 
! Отговори
Ad_olfщщ преди 5 години
Дано Българите се събудим докато все още ни има,!!!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пробационните срещи няма да променят тези двамата.Ефектът ще е само един - ще затвърди чувството им за безнаказаност.
14
0
 
7
 
! Отговори
Усуква по килифарски преди 5 години
Това решение на съда може да бъде окачествено само с една дума - БЕЗОБРАЗИЕ !!!
13
0
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
KAKAV MORAL,KAKAV ZAKON, KAKVI PET LEVA-I TRITE NE SASHTESTVUVAT V BALGARIJA!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито морал,нито закон.Нито пък съд.Съдебната ни система е една пародия,за която плащаме луди пари без никакъв резултат.Един такъв уби възрастна жена във Видин и той се отърва.Някой министър ли трябва да батисат,за да се осъзнаят и да започнат да налагат адекватни присъди.
11
0
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Какво да кажа пожелавам това да се случи на съдията или още по-лошо на близките му, а той да трябва да отсъди "справедливо".
10
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Прокуратура = смешка!Нито законите , нито съдът , нито адвокатите са виновни а неграмотните прокурорчета дето само гледат да пускат меморандуми и преписки и да приключват дела по- бързо с някаква присъда за да си вземат бонусите ....
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее кривосъдието.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Решението е глупаво, прав си. За съжале ие, командоси не ги съди. Съди ги прокуратурата. Ако нашите бяха добр и задружня група, щяха да съберат едни 10-15000 лева, за свест и адвокати, да се заведе едно дело със стабилни искове и братя щяха да са по 8 годишн и присъди и 5-6 цифре и задължения. Даваш ги на някоя мутроколекторск фирма и глей ко става.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокоратурата е преценила и сменила обвинението от опип за убийство след като е разгледала финансовите аргументи на братята.Корупцията е повсеместна.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да като цяло отново се затвърждава мнението, че в България законите обслужват престъпниците и са репресивни спрямо потърпевшите. 9 от 10 наказателни дела, завършват с условни присъди, тоест без реално наказание.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биячите да не са Сидерката и Симеонката?
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за закон правиш опит за убийство и излизаш свободен с условна? Командоса съгласи ли се на споразумението нали той е пострадали не прокуратурата?
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той беше категоричен още, че не трябва общественото мнение, нагласите на хората"Законите произлизат от религията, или от мнението и нагласите на хората...
2
1
 
29
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Дано повече натупани юристи има, че да направят реалистична оценка на ситуацията и последиците.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Вальо колеги няма ли?