Осъдиха бившия кмет на Девня за присвоено гориво за 38 298 лв.

Съдът постанови условна присъда и забрана да заема държавна длъжност
17 апр 2019 15:40, Анисия Иванова
9
Осъдиха бившия кмет на Девня за присвоено гориво за 38 298 лв.
Архив: Булфото

Девненският районен съд постанови условна присъда за бившия кмет на общината Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери – 38 298 лева. Магистратите му наложиха наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Вчера съдът го лиши и от право да заема държавна и обществена длъжност за срок от 5 години.

Обвинението на Районната прокуратура в Девня е, че в периода от 2009 до 2015 г. в качеството си на длъжностно лице – действащ кмет на община Девня, той е присвоил гориво в големи размери.

Община Девня сключила договор с "Лукойл България", според клаузите на който била предоставена карта за зареждане с гориво на общината. С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил – джип "Волво“.

Но зарежданото дизелово гориво значително надвишавало разхода на автомобила според техническите му параметри. С картата за гориво били зареждани и значителни количества бензин, плащани били скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

По време на разследването обвиняемият е бил с мярка за неотклонение "Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Това е второто разглеждане на делото срещу Кузев. В края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване. Последва протест на Районната прокуратура срещу оправдателната присъда. Състав на Варненския окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция, който се произнесе с осъдителната присъда вчера.

Районната прокуратура в Девня ще протестира осъдителната присъда, тъй като смята, че наложеното условно наказание на Кузев е несправедливо и занижено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С промокод "Цецо", Темида дава условни присъди
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кмета на Девня, условна присъда, за Иванчева-20 години ефективно! А за онзи б...к, който уби журналистката в Русе сигурно доста по-малко. Е, къде е логиката?!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са го наградили за тая сума
6
0
 
13
 
! Отговори
математик преди 4 години
Ако за едни 70 000 Евро се дават 20+15+12 години, то за 38 298 следва да се дадат 28% от този сбор. т.е. Излизат ми 13,16. Айде да не сме злонравни да ги пишем едни 13 и да стискаме ръцете. Алооо, съда! Вие как го сметнахте че излезе 3?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама защо условна? Защо не 20 години от спецсъда?
4
0
 
16
 
! Отговори
Кмето преди 4 години
Аааа присвоено, по-скоро изгорено!
3
0
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Отново, условна присъда, да живее Великия червен независим български съд!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За този няма ли поне 10 годинки ?
1
0
 
16
 
! Отговори
Хъ преди 4 години
Поне да възстанови откраднатото с лихвите, с тази условна присъда давате нишан и на другите кметове да крадат колкото могат (не че не го правят и сега).