Одит на всеки метър асфалт,за да няма безброй трагедии!

Институтът за пътна безопасност иска главата на Дончо Атанасов
Обновена: 19 апр 2019 10:50 | 19 апр 2019 10:40,
22
Одит на всеки метър асфалт,за да няма безброй трагедии!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се направи одит на всеки километър на пътната мрежа в България, настояват от неправителствената организация Институт за пътна безопасност.

Повод за това станаха обвиненията, които вчера прокуратурата повдигна срещу 7 лица за катастрофата край Своге, отнела живота на 20 души.

Още по темата
Според държавното обвинение една от причините за трагедията е некачествено изпълнен ремонт на пътя и несъобразена скорост.

"Крайно време е премиерът да накара Агенция "Пътна инфраструктура", МВР, новосформираната държавна агенция, Министерството на транспорта да започнат да си вършат работата и спешно да се предприемат одити по пътна безопасност в цялата страна", каза основателят на института Диана Русинова пред bTV.

Според нея, ако това не се случи, такива трагедии ще бъдат безброй и в бъдеще. В Института пък всеки ден пристигали сигнали за бутафорни мантинели по пътищата.

"Призовавам премиера Бойко Борисов да спре да иска оставките на този или онзи, а да вземе най-после да уволни дисциплинарно Дончо Атанасов", заяви Русинова.

Дончо Атанасов е един от обвинените от прокуратурата за катастрофата. 

Той е бивш член на Управителния съвет на държавната агенция "Пътна ифраструктура" и е обвинен за това, че в качеството си на член на агенцията, не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работа на УС на АПИ, с цел да набави за ДДЗД "Трейс Своге" облага.

Той е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Другите клиенти на прокуратурата са колегата на Атанасов - Светослав Глосов, изпълнителния директор на компанията изпълнител на ремонта - "Трейс Своге", както и технически ръководител, началник на Асфалтова база и инженер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари