Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново

Молбите на 55 лица са удоволетворени
25 апр 2019 17:22, Йордан Бързаков
179
Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново
Снимка: Български хелзинкски комитет

Вчера, 24 април, Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г.

Още по темата
Те са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

България е длъжна да предприеме алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека. *

Властите са задължени  да разгледат и молбите за общински жилища, които жалбоподателите са подали до кмета на община Марица и на които все още не са получили отговор.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде обсъдена с българското правителство.

Ако препоръките не бъдат изпълнение, ЕСПЧ ще намери, че България е в нарушение на член 34 от Конвенцията за правата на човека. Според него Съдът може да приема жалби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея.  Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.

Припомняме, че в началото на януари тази година двама роми нападнаха командоса Валентин Димов, а във Войводиново избухнаха протести. Наложи се намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов и беше взето решение за събаряне на незаконните постройки в махалата.

*член 3 от Конвенцията за правата на човека гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко, или унизително отношение.


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
57
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
А може ли Страсбург да си ги прибере всички тези 55 и да си ги отгледа?
Аз нямам имот в България,мога ли да отида например в Драгалевци и да cи избера едно местенце и да си построиа къщичка?И като ме изгонят да осъдя държавата в Страсбург?
98
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да плащат наем като всички останали!
97
0
 
9
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 11 месеца
До Анонимен 103

Благодаря. Не всяка надежда е умряла разбира се, но човек трябва да е реалист по отношение на хората, които ни управляват.
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 1 96

Прав сте господине/жа! Щом "патриотите/родолюбците" нищо не направиха да предотвратят този проблем да си ги настанят в "къщите за госи"!
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Непопулярно мнение 102
Съжалявам да го чуя, все пак горе главата колкото можеш! Успех
94
2
 
24
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 11 месеца
До Анонимен 90

"Знам много добре и бих желал да вярвам че българина е..."
-----------
Знаеш ли какво се случва с многократно изнасилвана жена? В един момент спира да й пука дали е жива или мъртва. Няма никакво желание да се отбранява, нито да диша. Това е състоянието на българите в момента. Нищо няма да направим, защото е сигурно, че нищо няма да сработи, а не сме животни да вадим черва на министри. Свършено е с нас. Ценната част от моя живот мина в оцеляване. Вече приключих с надеждите. Успех.
93
2
 
18
 
! Отговори
да преди 11 месеца
до Анонимен 90. Ако това го напишеш на лист хартия, аз ще се подпиша отдолу пред нотариус. 100% истина. Какво пречи Българи да си създадат неправителствена организация, която да отстоява правата на Българите в Хелзинки, Страсбург...Точно това, че ние махаме с ръка, не вярваме на друг Българин, винаги сме орел рак щука, оставяме да ни оправят другите и те и оправят, оправят..ама важното е да ни е виновен друг само и само да не сме си виновни ние.
92
0
 
23
 
! Отговори
Горе на терасата преди 11 месеца
Хе, да ги настанява Бойко в асансьора на Цветанов!
91
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И на тези от Стара Загора - също! Те дори не са пребили никого, а им бутнаха домовете!
90
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не мога да разбера защи все още им дават българско гражданство.
89
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пребий някой българин и получаваш бесплатен дом.България майка ромска ,а на българите мащеха.
88
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
До Анонимен-84,на държавата,не и остана ресурс,то не бяха апартаменти с асансьори ,и големи тераси,аз пък предлагам ,който ги е изгонил от домовете,той да им подсигури жилища,начело с кмета на населеното място.
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А по-добре да осигури ром по домовете на войводите ..
86
2
 
30
 
! Отговори
мак преди 11 месеца
Да ги впишат в листата с чакащите, да чакат като всички останали. Ще дойде реда им и готово. Дотогава или на квартира, или при някой от многобройни роднини. Ако пък Страсбург иска да им се намерят жилища веднага, като на специални граждани, дано се разочарова.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 92
Ромите търсят виновени за техния провал не българите, БХК и ЕСПЧ им пригласят ........ами ромите си имат конкретни български примери по тази схема.
Налъмът е български за разликата от гюдерията.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До бай ганю 89
страната не разполага с толкова жилища.................заради депутатските отстъпки на квадратен метър.
Ако България е държава значи Марс е хладилник!
83
2
 
6
 
! Отговори
Като ви разправях--- преди 11 месеца
че това е единствения начин да им направите нови къщи --ми слагахте минуси... айде пак се радвайте че сте бутнали две три кашонени къщи предизборно !!!!---после ще им постройте нови.....
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до спамера

Ромите търсят виновени за техния провал не българите, БХК и ЕСПЧ им пригласят .
81
1
 
20
 
! Отговори
Хайхафте Сокересов преди 11 месеца
"Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново"

България: Съдът в Страсбург активно да извършва премествания на въздушни маси с уста с цел по-интензивен топлообмен и бързо изравняване на температурите на супата и околната среда.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 88

Знам много добре и бих желал да вярвам че българина е сравнително интелигентен и образован. Бумащина има във всичко. Това на което съм ставал свидетел е че българина предпочита да махне с ръка, да завижда, да злобее и да търси външни фактори за неговия провал. Още, какво му пречи на българина да си направи НПОто? Защото българин на българин не вярва защото българина винаги е лъгал най-вече друг българин.