Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново

Молбите на 55 лица са удоволетворени
25 апр 2019 17:22,
179
Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново
Снимка: Български хелзинкски комитет

Вчера, 24 април, Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г.

Още по темата
Те са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

България е длъжна да предприеме алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека. *

Властите са задължени  да разгледат и молбите за общински жилища, които жалбоподателите са подали до кмета на община Марица и на които все още не са получили отговор.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде обсъдена с българското правителство.

Ако препоръките не бъдат изпълнение, ЕСПЧ ще намери, че България е в нарушение на член 34 от Конвенцията за правата на човека. Според него Съдът може да приема жалби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея.  Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.

Припомняме, че в началото на януари тази година двама роми нападнаха командоса Валентин Димов, а във Войводиново избухнаха протести. Наложи се намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов и беше взето решение за събаряне на незаконните постройки в махалата.

*член 3 от Конвенцията за правата на човека гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко, или унизително отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
57
 
! Отговори
123 преди 4 години
А може ли Страсбург да си ги прибере всички тези 55 и да си ги отгледа?Аз нямам имот в България,мога ли да отида например в Драгалевци и да cи избера едно местенце и да си построиа къщичка?И като ме изгонят да осъдя държавата в Страсбург?
97
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да плащат наем като всички останали!
96
1
 
9
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Анонимен 103Благодаря. Не всяка надежда е умряла разбира се, но човек трябва да е реалист по отношение на хората, които ни управляват.
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 96Прав сте господине/жа! Щом "патриотите/родолюбците" нищо не направиха да предотвратят този проблем да си ги настанят в "къщите за госи"!
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Непопулярно мнение 102Съжалявам да го чуя, все пак горе главата колкото можеш! Успех
93
3
 
24
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Анонимен 90"Знам много добре и бих желал да вярвам че българина е..."-----------Знаеш ли какво се случва с многократно изнасилвана жена? В един момент спира да й пука дали е жива или мъртва. Няма никакво желание да се отбранява, нито да диша. Това е състоянието на българите в момента. Нищо няма да направим, защото е сигурно, че нищо няма да сработи, а не сме животни да вадим черва на министри. Свършено е с нас. Ценната част от моя живот мина в оцеляване. Вече приключих с надеждите. Успех.
92
3
 
18
 
! Отговори
да преди 4 години
до Анонимен 90. Ако това го напишеш на лист хартия, аз ще се подпиша отдолу пред нотариус. 100% истина. Какво пречи Българи да си създадат неправителствена организация, която да отстоява правата на Българите в Хелзинки, Страсбург...Точно това, че ние махаме с ръка, не вярваме на друг Българин, винаги сме орел рак щука, оставяме да ни оправят другите и те и оправят, оправят..ама важното е да ни е виновен друг само и само да не сме си виновни ние.
91
1
 
23
 
! Отговори
Горе на терасата преди 4 години
Хе, да ги настанява Бойко в асансьора на Цветанов!
90
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на тези от Стара Загора - също! Те дори не са пребили никого, а им бутнаха домовете!
89
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защи все още им дават българско гражданство.
88
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пребий някой българин и получаваш бесплатен дом.България майка ромска ,а на българите мащеха.
87
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-84,на държавата,не и остана ресурс,то не бяха апартаменти с асансьори ,и големи тераси,аз пък предлагам ,който ги е изгонил от домовете,той да им подсигури жилища,начело с кмета на населеното място.
86
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А по-добре да осигури ром по домовете на войводите ..
85
3
 
30
 
! Отговори
мак преди 4 години
Да ги впишат в листата с чакащите, да чакат като всички останали. Ще дойде реда им и готово. Дотогава или на квартира, или при някой от многобройни роднини. Ако пък Страсбург иска да им се намерят жилища веднага, като на специални граждани, дано се разочарова.
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92Ромите търсят виновени за техния провал не българите, БХК и ЕСПЧ им пригласят ........ами ромите си имат конкретни български примери по тази схема. Налъмът е български за разликата от гюдерията.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай *** 89страната не разполага с толкова жилища.................заради депутатските отстъпки на квадратен метър. Ако България е държава значи Марс е хладилник!
82
3
 
6
 
! Отговори
Като ви разправях--- преди 4 години
че това е единствения начин да им направите нови къщи --ми слагахте минуси... айде пак се радвайте че сте бутнали две три кашонени къщи предизборно !!!!---после ще им постройте нови.....
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до спамераРомите търсят виновени за техния провал не българите, БХК и ЕСПЧ им пригласят .
80
2
 
20
 
! Отговори
Хайхафте Сокересов преди 4 години
"Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново"България: Съдът в Страсбург активно да извършва премествания на въздушни маси с уста с цел по-интензивен топлообмен и бързо изравняване на температурите на супата и околната среда.
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88Знам много добре и бих желал да вярвам че българина е сравнително интелигентен и образован. Бумащина има във всичко. Това на което съм ставал свидетел е че българина предпочита да махне с ръка, да завижда, да злобее и да търси външни фактори за неговия провал. Още, какво му пречи на българина да си направи НПОто? Защото българин на българин не вярва защото българина винаги е лъгал най-вече друг българин.