Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново

Молбите на 55 лица са удоволетворени
25 апр 2019 17:22,
179
Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново
Снимка: Български хелзинкски комитет

Вчера, 24 април, Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г.

Още по темата
Те са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

България е длъжна да предприеме алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека. *

Властите са задължени  да разгледат и молбите за общински жилища, които жалбоподателите са подали до кмета на община Марица и на които все още не са получили отговор.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде обсъдена с българското правителство.

Ако препоръките не бъдат изпълнение, ЕСПЧ ще намери, че България е в нарушение на член 34 от Конвенцията за правата на човека. Според него Съдът може да приема жалби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея.  Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.

Припомняме, че в началото на януари тази година двама роми нападнаха командоса Валентин Димов, а във Войводиново избухнаха протести. Наложи се намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов и беше взето решение за събаряне на незаконните постройки в махалата.

*член 3 от Конвенцията за правата на човека гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко, или унизително отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
по принцип така е в развитите страни но по тази логика правителството се задължава да осигури и на останалите 90% в страната ни които живеят също в далеч от цивилизованите не човешки условия ???страната не разполага с толкова жилища а и дори да разполагаше и ги настани това няма ли да създаде още по голям прецедент те да разчитат само на държавата за всичко останало на готово? а това честно ли ще бъде спрямо нас останалите граждани да ги издържаме а да не получаваме нищо на готово ?
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Българите нямат НПО-та за тях. Знаеш ли колко бумащина и средства е да заведеш дело в Страсбург?
76
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам държавата да им осигури домове в близост до Страсбург.
75
2
 
25
 
! Отговори
🍫 преди 4 години
България ги праща в Страсбург. Там да им намерят домове.На българите кои им намира домове? И плащат ли данъци за домовете, които са построили по закон и с всички разходи.
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе мене като ме изгонИ жената от дома, и немаше къде да оДа, и останах на улицата, , от Европейската комисия никой нищо не каза... А за тези индо - европейци много шум, бре... Що така?!
73
2
 
30
 
! Отговори
Вместо да се чудим преди 4 години
как да им осигурим жилища, които те за няколко месеца ще съсипят, предлагам даим купим билети до Страсбург и да им дадем адреса на тази съдебна институция. Да идат там и да поискат да им бъдат осигурени жилища! нали Европа е наш общ дом? Ние тук не можем да се справим с ромския жилищен проблем, значи е редно по-богатите ни батковци да се заемат с уреждането на проблема.
72
1
 
27
 
! Отговори
БАСИ преди 4 години
Къде да подам декларация, че искам да ме впишат като ром.И без това ни свързват с тях в цяла европа, а така поне ще намажем нещо
71
2
 
21
 
! Отговори
8 преди 4 години
Вчеря един Pимлянин обикаляше улицата и разпитваше имало ли някъде празни къщи, търсел бил квартира, явно някой ги подучва да се самонастняват по чужди имоти. Малко остана да му посоча една къща да гледам после шоу - и там са pимляни, но работят в чужбина и целогодишно няма никой. Но ми стана съвестно - тия честно си я купиха и бачкат като всички нас.
70
1
 
14
 
! Отговори
8 преди 4 години
Някой който познава по-добре тая гейска организация да каже какво ще стане ако не им изпълним решението на така наречения съд? Шросто не виждам какво друго могат да ни направят освен да ни изключат от гейската си организация и да спрем да им плащаме членски внос. За тези дето ги бъркат да уточня, че това не е Европейският съюз, а Съветът на Европа - ония с джендърската Истанбулска конвенция - от тях досега абсолютно нищо добро не сме видели, само разходи и глоби.
69
1
 
14
 
! Отговори
До Кърпел - 3 преди 4 години
Синът на това семейство успя да извади документ, че има опасност от срутване на къщичката, тя наистина беше много стара. Когато дойдоха да събарят, вече се бяха събрали роми роднини като на митинг и се наложи да дойдат три патрулки да ги усмиряват.Така собственикът успя да се справи с наглеците. Но последните години от живота на родителите му щяха да минат в глад и мизерия, ако той не им помагаше, късайки от залъка на децата си.Евродепутатите ни да занимаят ЕП с такива случаи, не са един и два
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е къде в конвенцията пише, че някой е длъжен да му осигури дом?
67
1
 
14
 
! Отговори
До Кърпел - 2 преди 4 години
... но докато намерят майстори, се оказа че там се е самонастанила ромка с 4 или 5 деца. Тя просто им взе залъка от устата, вече неможеха да дават етажа под наем. Години наред пенсионерите ходиха по мъките, но никой не успя да им помогне. само успяха да спрат тока, като преди това задължително платиха ел.енергията, която ромката беше използвала. Водата нямало как да спрат, защото през техния двор минавала тръбата, която захранвала и съседна къща. Накрая старците един след друг починаха .....
66
1
 
10
 
! Отговори
До Кърпел - 1 преди 4 години
Необходимо е всички такива собственици на насила заграбени имоти, в които са се самонастанили , да се обединят и да дадат под съд собственото си правителство, защото не ги е защитило!Помните ли когато описах тук бедата на семейство интелигентни пенсионери, които бяха получили от реституция един етаж с две стаички и тоалетна и го даваха под наем, за да не мизерстват с малките си пенсии? Когато си излязоха наемателите, това семейство започна да се стяга за лек ремонт-освежаване на този имот...
65
1
 
11
 
! Отговори
Има ли още някой, преди 4 години
който да не разбира защо създаването на "Крепост Европа" спечели толковамного симпатизанти?
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страсбург да им осигури АЗ твърдо НЕ!!!!да работят и да си осигурят.С нищо не съм им задължен,като неискат да се оправ'т...това е положението.
63
1
 
27
 
! Отговори
Готово! преди 4 години
От еврофондовете да се осигурят пари, с които да бъде купен по един вестник с обяви за жилища под наем и на всеки ром от Войводиново да бъде връчен по един брой!Защото ние, останалите граждани на България, сами си наемаме квартири или теглим заем, за да си купим жилище.никой не може да ни налага да търпим един етнос да има привилегии в сравнение с останалите!
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеем в отвратително несправедлив свят! И да, отново тези хора ще бъдат настанени в жилища, и които са общински, т. е. на наша издръжка. И пак ние ще ги храним... Как точно това племе ще се научи само да поема отговорност за живота и действията (мързела) си? И защо да сме им длъжни? Кой е длъжен на мен и моите деца? Наглост на най - високо равнище!
61
1
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До БПФ....им и незаконни искания? Защото това - да искаш обезщетение, защото държавата е приложила спрямо тебе законите, които важат за всички - и да настояваш да ти се даде наготово нещо, за което всички други плащат, като награда, че си извършил престъпление, е висша степен на дискриминация. И решението на т.нар. "съд" е такова - затова срещу АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ от въпросния съдебен състав трябва да се повдигнат обвинения в насаждане на дискриминация и расизъм срещу българите в България !!!
60
1
 
25
 
! Отговори
Евродепутати, преди 4 години
къде сте? Няма ли да отреагирате и да уведомите Европейския парламент какво става?Хиляди интелигентни, работещи млади българи не могат да си позволят да създадат семейство, защото квартира на свободен наем не е по силите им. Но Страсбург ще ни задължава да осигуряваме общински жилища на тези от Войводиново като награда за това, че са нарушили закона и че повечето от тях не работят и нямат никакво намерение да си търсят работа!
59
1
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До БПФ...и изхвърлени на улицата, защото не могат да плащат на Топлофикация или на банката - не са ли изтезавани по тая логика? Това са ХИЛЯДИ ХОРА за няколко години само... ама тях нито БХК, нито т.нар. "съд" в Страсбург не ги защитават.... ЗАЩОТО НЕ СА *** !!! Чл. 34 няма как да се наруши, защото той гласи, че всеки има право да се жалва, ако смята, че са му нарушени правата... е, някой да е забранил да се жалват? Но това означава ли, че трябва да се задоволяват наглите....