Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново

Молбите на 55 лица са удоволетворени
25 апр 2019 17:22, Йордан Бързаков
179
Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново
Снимка: Български хелзинкски комитет

Вчера, 24 април, Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г.

Още по темата
Те са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

България е длъжна да предприеме алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека. *

Властите са задължени  да разгледат и молбите за общински жилища, които жалбоподателите са подали до кмета на община Марица и на които все още не са получили отговор.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде обсъдена с българското правителство.

Ако препоръките не бъдат изпълнение, ЕСПЧ ще намери, че България е в нарушение на член 34 от Конвенцията за правата на човека. Според него Съдът може да приема жалби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея.  Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.

Припомняме, че в началото на януари тази година двама роми нападнаха командоса Валентин Димов, а във Войводиново избухнаха протести. Наложи се намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов и беше взето решение за събаряне на незаконните постройки в махалата.

*член 3 от Конвенцията за правата на човека гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко, или унизително отношение.


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
До БПФ

....им и незаконни искания? Защото това - да искаш обезщетение, защото държавата е приложила спрямо тебе законите, които важат за всички - и да настояваш да ти се даде наготово нещо, за което всички други плащат, като награда, че си извършил престъпление, е висша степен на дискриминация. И решението на т.нар. "съд" е такова - затова срещу АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ от въпросния съдебен състав трябва да се повдигнат обвинения в насаждане на дискриминация и расизъм срещу българите в България !!!
62
0
 
25
 
! Отговори
Евродепутати, преди 1 месец
къде сте? Няма ли да отреагирате и да уведомите Европейския парламент какво става?

Хиляди интелигентни, работещи млади българи не могат да си позволят да създадат семейство, защото квартира на свободен наем не е по силите им. Но Страсбург ще ни задължава да осигуряваме общински жилища на тези от Войводиново като награда за това, че са нарушили закона и че повечето от тях не работят и нямат никакво намерение да си търсят работа!
61
0
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
До БПФ

...и изхвърлени на улицата, защото не могат да плащат на Топлофикация или на банката - не са ли изтезавани по тая логика? Това са ХИЛЯДИ ХОРА за няколко години само... ама тях нито БХК, нито т.нар. "съд" в Страсбург не ги защитават.... ЗАЩОТО НЕ СА *** !!!
Чл. 34 няма как да се наруши, защото той гласи, че всеки има право да се жалва, ако смята, че са му нарушени правата... е, някой да е забранил да се жалват? Но това означава ли, че трябва да се задоволяват наглите....
60
1
 
19
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
този съд в Страсбург защо не защити собствениците на земя в кв Хр Ботев в София , тези хора плащат данък + такса смет за парцели върху които ромковците са се само настанили и построили незаконни бараки, къщи, коптори , сметища .. и всички институции си прехвърлят проблема ... и общината им прави запор на сметки при неплатени данъци ...
59
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
Това решение трябва да бъде оспорвано, а не изпълнявано. Нека забравяме, че решения се вземат не от "съд" - абстрактна институция, но от определени индивиди - в случая ***. Как точно прилагането на закона и унищожаването на НЕЗАКОННИ катуни нарушава Чл. 3 от ЕКПЧ? Прилагането на закона изтезание ли е - или унизително отношение? То тая причина всички българи, които нямат дом но живеят под наем, не са ли подложени на унизително отношение? А прогонените от домовете си....
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ромите ги ползват за политически цели всичките партии с корен БКП. На времето даже бяха наемани да бият и измъчват българите в лагерите Ловеч и Скравена. Въпросът е кой им дава поръчките - някои българи. Значи проблема не е само в ромите но и в едни "родолюбиви" българи. Затваряха си някои българи очите за по 25 години докато никнеха ромските бараки, черпеха ги с по 50 лева и ядене/пиене на корем по изборите и изведнъж - айде багера. Ромите са следствието на родолюбците - причината. Там бийте!
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз зная защо от всякъде са загрижени за благоденствието на индийците у нас - защото иначе ще отидат при тях, а от това всички ги е страх,всичко останало е лицемерие(уж са загрижени за тях)
56
1
 
20
 
! Отговори
73774 преди 1 месец
С комунизмма сме приключили преди 30 години. Българският хелзинкски комитет да им осигури жилища и средства, за да си плащат наема.
55
0
 
16
 
! Отговори
бай х преди 1 месец
незаконното строителство е престъпление и освен бутане на постройките трябва да има и наказание солени глоби и затвор , ако няма пари на частен съдя изпълнител /както е при българите/ и в затвора ... така никой няма да смее да строи върху чужд имот
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво сега тези ще накарат насила държавата да подарява земя и имоти на ромите ли? Нали сме пазарна икономика ромите да работят и да си купят имоти.
53
2
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Обявява една полужитена кампания!
Аз не слагам минуси, последвайте примера ми!
52
0
 
23
 
! Отговори
Врътката преди 1 месец
Значи, който български гражданин няма жилище, си прави постройка, където си пожелае. Събаря му я и след това съди държавата, а после тя му дава безплатно имот. Ако трябва и роми ще се наричате, щом има дискриминация и безплатните къщи са само за ромите.
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е явен пример за расизъм от страна на еу срещу Българите ако Българин построй нелегално къща в България или европа дали страсбургският съд ще реагира така
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не ги е спрял да работят и да си купят парцел и да си строят (с разрешителните),да си купят апартамент и да живеят под наем. Така, че правата им не са нарушени, щяха да са нарушени, ако нямаха право да се трудят и да купуват имоти, а те го имат това право.
49
0
 
24
 
! Отговори
Victimized преди 1 месец
Нали осъзнавате каква хамалогия е да заведеш дело в този съд.
Нали ви е ясно, че тези роми дето не могат да си прочетат имената няма как да са адекватни да го направят, ами тези от БХК са били първи пръчки да съдят държавата.
Ако не ви е ясно, цялото ни членство в този съюз, който не се хвана по никакъв повод да защити българските граждани от мутрите на които дава европейско финансиране, за сметка на това правят всичко възможно да съсипят етническите българи....
48
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Е не могат пък всички да имат пълен набор разрешителни

Докато не отместите точката на спора и я политизирате няма да заспите!
47
4
 
3
 
! Отговори
до Гледна точка преди 1 месец
Е не могат пък всички да имат пълен набор разрешителни
46
0
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Ние имахме вилно място с право на строеж, явиха се собственици и ни го отнеха (без възмездие) само защото не сме построили вила на него.
По същата логика на едни роми нямаше да го отнемат, защото те щяха да построят. Питам:къде е справедливостта?
45
1
 
29
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 1 месец
А ние белите какво да правим ? Ние будали ли сме че плащаме на западните банки ненормални лихви за така жадуваното жилище ? Защо за нас не може ?
44
1
 
20
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
За да направят оборот на българските фирми които продават строителни материали !.

Тук не става въпрос за това правили ли са оборот на български, турски или гръцки фирми. Тук става на въпрос, защо един Българин (който прави оборот на същите тези фирми) може да търчи в множество институции и ведомства, а нашите братя-роми почват строителство без нито едно разрешение.
И защо предходните правителства са си "затваряли" очите за този проблем.