Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново

Молбите на 55 лица са удоволетворени
25 апр 2019 17:22,
179
Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново
Снимка: Български хелзинкски комитет

Вчера, 24 април, Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г.

Още по темата
Те са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

България е длъжна да предприеме алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека. *

Властите са задължени  да разгледат и молбите за общински жилища, които жалбоподателите са подали до кмета на община Марица и на които все още не са получили отговор.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде обсъдена с българското правителство.

Ако препоръките не бъдат изпълнение, ЕСПЧ ще намери, че България е в нарушение на член 34 от Конвенцията за правата на човека. Според него Съдът може да приема жалби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея.  Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.

Припомняме, че в началото на януари тази година двама роми нападнаха командоса Валентин Димов, а във Войводиново избухнаха протести. Наложи се намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов и беше взето решение за събаряне на незаконните постройки в махалата.

*член 3 от Конвенцията за правата на човека гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко, или унизително отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
19
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
този съд в Страсбург защо не защити собствениците на земя в кв Хр Ботев в София , тези хора плащат данък + такса смет за парцели върху които ромковците са се само настанили и построили незаконни бараки, къщи, коптори , сметища .. и всички институции си прехвърлят проблема ... и общината им прави запор на сметки при неплатени данъци ...
57
1
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Това решение трябва да бъде оспорвано, а не изпълнявано. Нека забравяме, че решения се вземат не от "съд" - абстрактна институция, но от определени индивиди - в случая ***. Как точно прилагането на закона и унищожаването на НЕЗАКОННИ катуни нарушава Чл. 3 от ЕКПЧ? Прилагането на закона изтезание ли е - или унизително отношение? То тая причина всички българи, които нямат дом но живеят под наем, не са ли подложени на унизително отношение? А прогонените от домовете си....
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз зная защо от всякъде са загрижени за благоденствието на индийците у нас - защото иначе ще отидат при тях, а от това всички ги е страх,всичко останало е лицемерие(уж са загрижени за тях)
55
2
 
20
 
! Отговори
73774 преди 4 години
С комунизмма сме приключили преди 30 години. Българският хелзинкски комитет да им осигури жилища и средства, за да си плащат наема.
54
1
 
16
 
! Отговори
бай х преди 4 години
незаконното строителство е престъпление и освен бутане на постройките трябва да има и наказание солени глоби и затвор , ако няма пари на частен съдя изпълнител /както е при българите/ и в затвора ... така никой няма да смее да строи върху чужд имот
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво сега тези ще накарат насила държавата да подарява земя и имоти на ромите ли? Нали сме пазарна икономика ромите да работят и да си купят имоти.
52
3
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Обявява една полужитена кампания!Аз не слагам минуси, последвайте примера ми!
51
1
 
23
 
! Отговори
Врътката преди 4 години
Значи, който български гражданин няма жилище, си прави постройка, където си пожелае. Събаря му я и след това съди държавата, а после тя му дава безплатно имот. Ако трябва и роми ще се наричате, щом има дискриминация и безплатните къщи са само за ромите.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е явен пример за расизъм от страна на еу срещу Българите ако Българин построй нелегално къща в България или европа дали страсбургският съд ще реагира така
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ги е спрял да работят и да си купят парцел и да си строят (с разрешителните),да си купят апартамент и да живеят под наем. Така, че правата им не са нарушени, щяха да са нарушени, ако нямаха право да се трудят и да купуват имоти, а те го имат това право.
48
1
 
24
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Нали осъзнавате каква хамалогия е да заведеш дело в този съд. Нали ви е ясно, че тези роми дето не могат да си прочетат имената няма как да са адекватни да го направят, ами тези от БХК са били първи пръчки да съдят държавата. Ако не ви е ясно, цялото ни членство в този съюз, който не се хвана по никакъв повод да защити българските граждани от мутрите на които дава европейско финансиране, за сметка на това правят всичко възможно да съсипят етническите българи....
47
3
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Е не могат пък всички да имат пълен набор разрешителниДокато не отместите точката на спора и я политизирате няма да заспите!
46
5
 
3
 
! Отговори
до Гледна точка преди 4 години
Е не могат пък всички да имат пълен набор разрешителни
45
1
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Ние имахме вилно място с право на строеж, явиха се собственици и ни го отнеха (без възмездие) само защото не сме построили вила на него.По същата логика на едни роми нямаше да го отнемат, защото те щяха да построят. Питам:къде е справедливостта?
44
2
 
29
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
А ние белите какво да правим ? Ние будали ли сме че плащаме на западните банки ненормални лихви за така жадуваното жилище ? Защо за нас не може ?
43
2
 
20
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
За да направят оборот на българските фирми които продават строителни материали !.Тук не става въпрос за това правили ли са оборот на български, турски или гръцки фирми. Тук става на въпрос, защо един Българин (който прави оборот на същите тези фирми) може да търчи в множество институции и ведомства, а нашите братя-роми почват строителство без нито едно разрешение. И защо предходните правителства са си "затваряли" очите за този проблем.
42
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам жилище без пари,вместо да плащам наем. Съдът в Страсбург дискриминира всички бг,и поощрява ..тизма.Затова изчезваме защото ни мародерстватполитици,държавни чиновници с бонуси и високи заплати,които не произвеждат нищо,малцинства, НПО-та, евродженърския съюз,и Натов взе кинти за ненужни самолети и т.н.
41
2
 
22
 
! Отговори
V преди 4 години
Франция е държавата световен шампион по бездомници .И далеч не е само джунглата край Кале .Точно французите да ни казват това на нас е много повече от наглост .Защо във Франция има три милиона бездомни и не осъдят тая ??? Хората които им построят имоти ,никога няма да могат да изплатят на банките собствен имот .И ко става .Един да го избачка ,а друг да ползва .Затова ли влязохме в ЕС ???
40
26
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Нека да ви отговоря защо българите изчакаха ромите да си завършат постройките ! За да направят оборот на българските фирми които продават строителни материали ! Ставате смешни като се опитвате да се оправдавате ,че ромите си построили къщите с крадени материали ! Ще откраднат 100 тухли , ама къща със сто тухли не се строи ,другите тухли трябва да си ги купи , арматура и чували с цемент също не могат да се откраднат така лесно ! Целта на българите беше ромите да направят оборот на българите !
39
19
 
8
 
! Отговори
Алтернативно преди 4 години
може БГ да напусне Конвенцията за правата на човека, Дъблинското споразумение, Женевската конвенция и прочее и да се върне у 18 век, където е спряла развитието си. Всички конвенции така или иначе ги е писал лично Шорош в изпълнение на плана РАН-ът, нали така, пичове.Ако остане в тях обаче, да бъде така добра да ги спазва.