Окончателно: Една година затвор за Ахмед Муса и глоба

Решението на е на Върховния касационен съд
3 май 2019 16:37,
24
Окончателно: Една година затвор за Ахмед Муса и глоба
Снимка: БулФото

Една година затвор и глоба от 5000 лева - това е окончателната присъда на пазарджишкият имам Ахмед Муса. Присъдата е за проповядване на омраза на религиозна основа и радикален ислям. Към тази една година се прибавят и още три от предишна условна присъда за разпространение на радикален ислям.

Върховният касационен съд е приел, че Ахмед Муса разпространява идеи, които могат да доведат до вражда или омраза. Решението е категорично, че той е използвал религията, за да проповядва омраза към християните, евреите и всички други религии.

Съдът е взел под внимание и думите на свидетели, които потвърждават, че Муса е проповядвал в джамии и кафенета, че "който не е с нас, е против нас, че "само последователите на салафизма са истински мюсюлмани" и че само ислямът ще победи със силата на джихада и силата на меча. Муса е възхвалявал терористични атака и терористи-камикадзета и убеждавал, че мюсюлманите трябва да воюват с християните, да "убиват и колят", докато всички не приемат исляма.

Адвокатите на Муса твърдяха, че той е упражнявал правомерно гарантираното му от конституцията право на свободно изповядване на религията. Този аргумент обаче не е приет от съда, защото според Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) правото на свобода на "религия" има два аспекта - правото на всеки да има убеждение, което е "абсолютно" право, и правото да демонстрира това убеждение, което "не е абсолютно", тъй като може да засегне правата на други лица.

Инкриминираните в обвинението факти срещу подсъдимия не засягат "вътрешното му право на религиозни убеждения", което се ползва с абсолютна защитата от държавата. В словото си подсъдимият приканвал към "свещена борба" срещу християните и други религии, като настройвал срещу тях, наричайки ги "неверници", "гяури" и "грешници" - квалификации, които сами по себе си са достатъчни да разпалят омраза между хора от различни етноси на религиозна основа", подчертават върховните съдии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
!?! преди 4 години
От тая присъда излиза, че да си терорист и радикален ислямист е неподсъдимо.
17
0
 
9
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Това е престъпление с особено висока обществена опасност, а му дръпнаха ушенцето, да не го заболи, както си правят българските съдии!? Защо и до кога?
16
0
 
13
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 4 години
Този чеpвей се казва Ангел Стоянов. Започнал е да се нарича ахмед муса след като от евангелизъм е преминал към саудитски ислям.Бил е евангелист (боклyк) срещу пари после е станал ислямец (по-голям боклyк) пак срещу пари.Хем ислямизиран, хем циraнин. *** на квадрат.Държавата има огромна вина за съществуването му, включително заради допускането на паричен поток от организации налагащи античовешки политически учения.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лондон не е на 5 плюнки от БГ номер 14 , идвам си когато ми е кеф, ръса кънти колкото ми е кеф, и ако съм на кеф мога да те опъна от няма и как, макар да не си падам по леви чички... . Да не завиждаш нещо ве шльоки... ?
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като си идвам в Пловдив .Винаги когато те засърби междубузието ли си идваш? Хахаха
13
1
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Пратете го на семинар в Гуантанамо да се пообучи малко
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В други държави им дават за такива проповядвания до живот или смърт.
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само една година за толкова шум. Пак ли ви купиха ве съдче? Аз като си идвам в Пловдив много обичам, чалмати по улиците - свалям им ги от главите моментално и ги пращам в посока кьор му сун табела Туркиш.
10
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Малко е.
9
1
 
15
 
! Отговори
авс преди 4 години
да се пише коментари да не се пише няма никакъв смисал живота бг е сиромашко лято проповядвал ислям една година -застрашавал живота на хил.християни 1 год колко сте жалки правозаконите в бг
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешна "държава"?!?Пет минути затвор, дружеско потупване по рамото, хонорар от Ердоган и саудитците и утре шеф на Ислямска държава в България????Това ли е резултата?Сигурно и медал са искали да му дадат, ама "началнниците" може да не са разрешили.Ама има ли държава тука бе? Взрива в Бургас още го разследват, сигурно чакат да минат 100 г, да му направят един юбилей? Руснаците след взрив в Санкт Петербург, за 2 седмици хванаха терористите и си получиха съвсем други присъди...
7
1
 
16
 
! Отговори
www преди 4 години
АЛООО МЕДИИТЕ ИСКАМЕ ВСЕКИ ДЕН ДА СЕ КОМЕНТИРА УБИЕЦА МЕСТАН - НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ПОТУЛИТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ....
6
1
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
А за Местан какво беше наказанието от Кърджалийския окръжен съд(тоест неговите хора- потурчени ***)?Връщане на книжката след седмица заради убитото дете!Връщане на книжката???? Даже арест няма за тоя ***!Честито!
5
5
 
21
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
А за Иванчева, по изфабрикувани обвинения, 20 години?!?
4
1
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
пред залата на съда се мотаеха някакви индивиди с черни парцали по главите ителата не беше ли забранено това със закон в българия
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една година? Боже, боже, колко жалка държава...
2
2
 
25
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Символична присъда за един терорист, но все пак се задават избори, все някой трябва да гласува за Баце.
1
0
 
17
 
! Отговори
БХК преди 4 години
БХК влезе в чата