Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели

15 затворници спечелиха дело във ВАС по въпроса
15 май 2019 19:30, Йордан Бързаков
71
Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели
Снимка: БулФото

15 затворници спечелиха делото за това интимните им свиждания да се провеждат без камери и без пръсъствието на надзиратели. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедта на директора на Главна дирекция "Изпълнения на назанията" за реда, по който се провеждат т.нар. удължени свиждания, съобщава специализираното издание "Лекс", цитирани от Dir.bg.

Въпреки това желанията на затворниците може и да не бъдат изпълнени, защото докато делото тече, Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е променен, като в него вече е залегнало изискването помещенията за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават пред надзиратели.

Независимо от това обаче, решението на ВАС би следвало да доведе до преосмисляне на тази практика, коментират от "Лекс".

Още по темата

Самото дело е заведено от 13 затворници с доживотни присъди, както и от двама с 20-годишни наказания. Те негодуват срещу заповед от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), в която се регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа. Затворниците могат да се срещат с половинките си, но в присъствието на надзиратели и под видеонаблюдение.

Сред жалбоподателите са Джок Полфрийман - австралиецът, който изтърпява присъда за убийството на студента Андрей Монов  в центъра на София, както и Станислав Ангелов - Сиси - сериен убиец, който има в досието си четири екзекуции.

Затворниците твърдят, че условията по заповедта на главния директор на ГДИН, нарушават техни основни права, както и правата на техните близки. Според тях, наредбата противоречи на чл. 3 и чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата на човека - подложени са унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот.

В мотивите за своето решение, върховните съдии изтъкват масовата практика на Съда на Еврпейският съюз (СЕС) и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Според тази практика, предвиждането по принцип на видеонаблюдение и присъствието на надзирател при удължените свиждания може да представлява нарушение както на чл. 8 от ЕКПЧ (право на зачитане на личния и семейния живот), така и на чл. 7 и чл. 8 от Хартата на основните права в Европейския съюз (защита личния и семейния живот и на личните данни). Нещо повече, в редица свои решения СЕС казва, че образът на лицето, заснето с камера, представлява лична данни.

Съдиите обаче отчитат, че това все пак са затворници и тези свиждания може да предполагат опасност, затова препоръчват при налагане на мярката да бъдат преценени персоналното ниво на обществена опасност на засегнатите лица.

Накрая съдиите цитират  препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа за етичните и организационни аспекти на здравеопазването в затвора, съгласно която трябва да се направи възможно затворниците да се срещат със своите сексуални партньори без визуално наблюдение по време на свиждането.
 


71
Още от Темида
Цацаров към ДАНС: Дайте информация за офшорки, сметки...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И какво поколение ще създаде? От любезни и добронамерени хора?И ще ги възпита чудесно?Да не крадат, да не убиват и да уважават правата на другите?Как?
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен
Целта е да те смажат психически- икономически, за да плащаш данъци докато можеш. Сметнато е колко време ще можеш, а като/ако доживееш пенсия-мизерия няма дълго да тежиш на бюджета....
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен
На Сейшелите ходят само неосъдените престъпници.
29
0
 
8
 
! Отговори
достоен българиИнЯн преди 6 дни
Аз си пия успокоителните през ден, и виното, също през ден / не бива да ги смесвам все пак/. Резултат: не мразя, не обичам, не правя секс/вредно е!/, усмихвам се безпричинно, понасям дебилните си съседи, не гласувам за престъпници, работя перфектно, грижа се за семейството, помагам на страдащите хора, си и не ми пречи, че живея в тази "==-0о9иуфдубхехйфбсекйацхасекйфцх" държава. И това е прекрасно!
28
10
 
6
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 6 дни
Като си в Затвора какво ?
В Присъдата не пише че те лишават от СЕКС , може някой да има дама на сърцето си и да създаде поколение . Тази тема е като Сватбата - трябват ДВАМА .
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А защо не и след вечеря да излизат на разходка, по баровете например.А защо въобще ги държите затворени? То толкова и ги държите.Повечето престъпници на свобода.С висящи,
стърчащи, полюляващи се и т.н. присъди. Аз незнам тези които измислят тези закони нормални ли са? Или това се прави с цел.
26
2
 
2
 
! Отговори
Sasho преди 6 дни
Главна дирекция "Изпълнения на назанията" за реда, по който се провеждат т.нар. удължени свиждания, съобщава специализираното издание "Лекс", цитирани от Dir.bg.
Демек бабата казала на снаха й, че чула внучето да казва на лелята, че дядото умрял.
Нищо че Лекс се занимават със съвсем други неща.
Напишете в Гууглето и ще разберете. Ама българина не чете новина, а чете заглавия .
25
3
 
4
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 6 дни
Спокойно,спокойно народе,няма място за хленч!? Веднага да им пратят министър Ангелкова,новата заместничка на Пора-жанов Десито, Фандъчката, Нинова,Йотова,Кристалинката и цяла плеяда селски пръчки на високи постове да ги чукат! Таман ще имат голям избор за всякакви вкусове!!!
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това са повече от глезотии.Извратении.Той отнел правото на живот на други хора, сега си търси правата за сексуално задоволяване.Това ми идва малко отгоре, да ви кажа.Какви права бре, убиец!
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А що пък не и всяка година да имат правото да ходят безплатно за по месец почивка на Сейшелите, Бахамите? Държавата тъй и тъй плаща за тях... Нямам думи!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всъщност доколкото става ясно от статията, някоя държавна "умна глава" вече се е сетила да промени правилника. Което всъщност не променя наглото искане. Кой си ти, байно, че да искаш личен живот, след като си съсипал личните животи на толкова други хора?!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
до 20 Ами то може и да е ставало- оня да си вика жрица на любовта, тя казва че му е приятелка на надзирателите и хоп в кревата.
Смях в залата е това.
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Трябва да се премахне и доживотната присъда!
В нормалните държави максималната присъда е 25г като на затворниците се осигуряват и нормални условия за живот и работа.
В нормалните държави затворите са по луксозни от българска панелка.

А най скапаните затвори със в най скапаните държави. Там престъпниците в затвора или полудяват или излизат още по големи престъпници.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А тези затворници които нямат жени или приятелки, що не им разрешат да си викат прoститутки по тази логика??? Няма такива смешни закони, баце!
18
1
 
20
 
! Отговори
ееех преди 6 дни
Напишете статия колко милиона отиват за здравеопазването на доживотните убийци, защото имат права, а плащащите осигуровки изрядни граждани и хората с увреждания нямат пари за лекарства за себе си и децата си и просят дарения.
17
2
 
5
 
! Отговори
Воайор преди 6 дни
Ееее , ама така не честно бе.... Тъкмо ми се искаше да гледам как Порожанов е обгрижван от бай Ставри. Ми недейте така, де!
Както е тръгнало на разкритя от Свободна европа и Дойче веле, скоро ще има много какво да се гледа от пандиза в директни включвания . А вие искате без камери! Имайте милост, моля ви!
16
2
 
16
 
! Отговори
Gamble45 преди 6 дни
Секс?!? Секс в затвора?!? Моля, какво е това бе?!?
15
7
 
2
 
! Отговори
Братя преди 6 дни
Поздрав от радефФ! Ето как ше ви промени!!
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
радеф ви обеща промяна - ЕТО Я!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това го има в САЩ. Гледали сте предполагам филма ЗАД РЕШЕТКИТЕ със Силвестър Сталоун. Че там той го играеше затворник и му разрешиха да си бъде с жена си зад един бял параван за да не се вижда от надзирателите.