Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели

15 затворници спечелиха дело във ВАС по въпроса
15 май 2019 19:30, Йордан Бързаков
71
Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели
Снимка: БулФото

15 затворници спечелиха делото за това интимните им свиждания да се провеждат без камери и без пръсъствието на надзиратели. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедта на директора на Главна дирекция "Изпълнения на назанията" за реда, по който се провеждат т.нар. удължени свиждания, съобщава специализираното издание "Лекс", цитирани от Dir.bg.

Въпреки това желанията на затворниците може и да не бъдат изпълнени, защото докато делото тече, Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е променен, като в него вече е залегнало изискването помещенията за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават пред надзиратели.

Независимо от това обаче, решението на ВАС би следвало да доведе до преосмисляне на тази практика, коментират от "Лекс".

Още по темата

Самото дело е заведено от 13 затворници с доживотни присъди, както и от двама с 20-годишни наказания. Те негодуват срещу заповед от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), в която се регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа. Затворниците могат да се срещат с половинките си, но в присъствието на надзиратели и под видеонаблюдение.

Сред жалбоподателите са Джок Полфрийман - австралиецът, който изтърпява присъда за убийството на студента Андрей Монов  в центъра на София, както и Станислав Ангелов - Сиси - сериен убиец, който има в досието си четири екзекуции.

Затворниците твърдят, че условията по заповедта на главния директор на ГДИН, нарушават техни основни права, както и правата на техните близки. Според тях, наредбата противоречи на чл. 3 и чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата на човека - подложени са унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот.

В мотивите за своето решение, върховните съдии изтъкват масовата практика на Съда на Еврпейският съюз (СЕС) и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Според тази практика, предвиждането по принцип на видеонаблюдение и присъствието на надзирател при удължените свиждания може да представлява нарушение както на чл. 8 от ЕКПЧ (право на зачитане на личния и семейния живот), така и на чл. 7 и чл. 8 от Хартата на основните права в Европейския съюз (защита личния и семейния живот и на личните данни). Нещо повече, в редица свои решения СЕС казва, че образът на лицето, заснето с камера, представлява лична данни.

Съдиите обаче отчитат, че това все пак са затворници и тези свиждания може да предполагат опасност, затова препоръчват при налагане на мярката да бъдат преценени персоналното ниво на обществена опасност на засегнатите лица.

Накрая съдиите цитират  препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа за етичните и организационни аспекти на здравеопазването в затвора, съгласно която трябва да се направи възможно затворниците да се срещат със своите сексуални партньори без визуално наблюдение по време на свиждането.
 


71
Още от Темида
Цацаров към ДАНС: Дайте информация за офшорки, сметки...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
21
 
! Отговори
кривосъдие преди 1 седмица
Защита на правата на серийния убиец и смачкване на психиката доживот на близките на убитите жертви!? Бравос - това е родната демокрация, това е родната цивилизация. И най- отвратителното - жертвите плащат за комфорта на убийците в затвора.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От много години насам съм на мнението,че такива с много тежки присъди трябва да сядат на електрическият стол и да ги няма....Какъв ти секс какви ти пет лева,че те направо са си в 5 * хотел.И отделно ние данъкоплатците ще трябва да платим сега тези санкции ....
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата цирк, друго нямам какво да кажа.
9
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 1 седмица
УБИЙЦИ, които ги храним цял живот за награда за безчинствата им, ни осъждат за каквото им хрумне ??? Докога ще търпим това? Какви права, какви "европейски ценности" са това? Връщане на смъртното наказание и принудителният труд незабавно !!! Не някакакъв ***, убивал хора, да лежи като тулум, да яде, да пие, да кеца даже, а аз да работя като роб, за да го храня !!!
8
0
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
ЗАТВОРИТЕ НИ ЯВНО НЕ СА ЗАТВОРИ!

ПУСКАТ ГИ ВЪВ ГОДИШЕН ОТПУСК НЕ СЕ ШЕГУВАМ!!

ПРАВЯТ СИ КЕКС !!

ГЛЕДАТ ГИ И ГИ ХРАНЯТ!!!

И ОСЪЖДАТ ДЪРЖАВАТА ЗА ЛОШИ УСЛОВИЯ КОЕТО СИ Е РЕАЛНО ПЛАЩАНЕ!!

ЕГАТИ И ЗАТВОРА Е ТОВА ;D
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доживотна присъда е равносилна на смъртно наказание , за какви права става въпрос .
6
0
 
16
 
! Отговори
истина е преди 1 седмица
Трепането ,с дълбоко заравяне ,е на хуманното нещо за убийците !
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама какво право на личен и семеен живот? Нали са лишени от свобода?
4
1
 
33
 
! Отговори
Зъзито преди 1 седмица
Куцо, кьораво и сакато се гаври с тая '' държава "!!!
3
0
 
14
 
! Отговори
do 1 преди 1 седмица
Да имат право на секс само със съкилийника си
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че то сега как е. Лишеният от свобода, ръмби жена си например, а надзирателя седи до тях и лъска бастуна. Изумяват ме милиционерите.
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затворниците не трябва да имат право на секс.