МВР на крак: Снайперисти, кучета, хеликоптер издирват Зайков

Настаниха в тайни квартири мишените на убиеца от Костенец
18 май 2019 07:30, Анисия Иванова
185
МВР на крак: Снайперисти, кучета, хеликоптер издирват Зайков
Снимка: Булфото

Издирваният за две убийства Стоян Зайков от Костенец може да извърши грабеж в околните села, за да се нахрани. За това са предупредени кметовете на близките населени места.

Вече девет дни 43-годишният мъж успява да се измъкне от хиляди служители на МВР, които са по следите му. В петък стартира най-мащабната акция на полицията от последните години, в която са включени баретите, жандармерията, Охранителна и Криминална полиция, и дори ловните дружинки, които обикалят горите за дивеч. МВР ползва хеликоптер, дронове, следови кучета и високопроходима техника, за да го намери.

До късно вечерта снощи акцията не даде резултат, а евентуалните мишени на Зайков са под полицейска защита, част от тях даже вече са преместени от полицията в тайни квартири. Някои от лицата от графата "застрашени“ са делокализирани. Към всички потенциални жертви са предприети мерки за защита, съобщи вчера вътрешният министър Младен Маринов.

Още по темата

На 10 май сутринта близките на бившата изгора на Стоян - Милена Шишкова, я откриват с две огнестрелни рани в главата и вързани ръце в полето пред къщата. Оттогава МВР е по следите на бившия затворник Зайков, когото в Костенец познават с прякора му Чане. 4 дни по-късно, в сряда, е намерен убит с куршум в главата и третият братовчед на Стоян Зайков - Валентин Петров, който е съсед на Зайков в кв. “Полето”, припомня "24 часа". Основният заподозрян отново е Чане. Оттогава в издирването му се включи тежката артилерия на МВР.

Една ограда е деляла домовете на Стоян и Валентин, а само часове преди да бъде открит мъртъв Валентин е говорил пред медии. Той предупредил, че Чане няма да се предаде, а ако бъде открит, ще стреля на месо. От години двамата били в лоши отношения, защото няколко пъти Чане ги е обирал.

"Значи аз бях 6 клас, когато ни обра и тогава пак така - цялата полиция, с месеци не го намериха. 6-ти клас, каква психика трябва да имаш, че да можеш да се криеш?", разказла Валентин. Издирваният бил хитър и опасен - преди години прекарал няколко дни в бидон, за да не го намерят полицаите, които го търсили за поредната кражба. Живеел тайно и по таваните на съгражданите си.

Още първия ден след кървавото убийство Валентин бил отведен на разпит в полицията и признал, че се страхува да не му се случи нещо. Хората в квартала коментират, че Чане се крил именно на неговия таван и мъжът го е разкрил и тогава бил застрелян.

Освен всяка къща в града и околните села акцията продължава и в Рила планина, където Зайков може да се е укрил. Той редовно е ходил там на излети и познава отлично пътеките и маршрутите.

Бащата на издирвания Георги Зайков заяви пред bTV, че той е последният човек, когото синът му ще потърси. Двамата прекъснали отношенията си преди 15 години. Един от първите домове, претърсени от криминалистите още в петък, е на близкия му приятел Ангел. Мъжът обаче не вярва, че Стоян е посегнал на бившата си приятелка.

Оправдава бягството му със страх, защото е криминално проявен и осъждан. По думите на Ангел Стоян Зайков няма и мобилен телефон. Хвърлил го в печката.

Стоян бил бракониер и познавал добре гората. Разследващите са поискали от местните власти пълен списък на изоставените сгради и постройки, за да бъдат претърсвани една по една.

Проверките вече обхващат район от 20-30 км около Костенец, но стигат и до Перник след няколко подадени сигнала, че е забелязан там. Зайков засега не е обявен за международно издирване. Причината е че още от преди години има заповед да не напуска страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както каза един по-долу дано не го убият и да си разкаже историята как се е крил толкова време...от това ще стане с подходящ режисьор и артисти много добър филм.
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"МВР на крак: Снайперисти, кучета, хеликоптер издирват Зайков"Ако и днес не го откриете, утре проверете дали не се крие на тавана на убития.
63
0
 
24
 
! Отговори
Баба меца преди 4 години
Вчера по новините в 17 ч на БТВ ,жена от селото каза,че ако сам не се предаде няма да го заловят,горският май не е глупав.
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пуснат сълзотворен газ! Ако Зайков не излезе от дупката си, поне ще се посмеем на репортажа по телевизиите.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рамбо 3 / първа кръв/ отвръща на милиционерският удар!
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шерифа обискирва Рамбо на моста и вади от колана му ножа и му вика:- За какво ти е такъв нож?- За лов!- Умник. какво ловуваш с такъв нож? И Рамбо със спокоен тон:- Всичко!Шерифа се изнерви.)))
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е такива некадърни милиционери няма по "всички МВРта на всичките земни кълбета"!
58
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"МВР на крак: Снайперисти, кучета, хеликоптер издирват Зайков"Извикайте и парадния оркестър за да се чувате и виждате от километри.
57
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Една ограда е деляла домовете на Стоян и Валентин, а само часове преди да бъде открит мъртъв Валентин е говорил пред медии."В нормална държава щеше да има оставки, когато заподозрян убива свидетели в район заварден от полицията.
56
0
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Чане (Рамбо 1 кръв) изгледал интервюто на братовчед си и в края на ТВ предаването - излязъл от бидона и го отстрелял като див заек ..Този Чане е явен професионалистНе може обикновен бандит да направи Цялата Полиция за смях и ужас- Ами те дори полицаите се страхуват-Може да има капани в гората Тип Рамбо, Кивотът с Индиана Джоунс-Чане си е намацал лицето в стил Хищникът (Арнолд Шварценегер) и бавно яде листа от дървото и си гледа списъка които е дал и на Полицията за да се чувства БЕЗПОМОЩНА!
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
може да си е нарисувал мустаци
54
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще се окаже, че те проверявали таваните на къщите, а той се криел в мазетата
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Будят само насмешки и подигравки у хората. Тотална излагация. И после да не чудят защо всички ги мразят .
52
0
 
26
 
! Отговори
Все ви е виновен няк преди 4 години
Ние българите сме добри хайдути. Прочетете за планинския човек бай минчо(днес), който тогава се крие и живее в планината 10тина години, обира хижи и вили. Района е северната част на сащ и тамошните полицай не могат да го хванат десетилетие.
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 63 Ти говориш за бензин тука...ами я сметни колко гориво изхарчи МВР-то и жандармерията за да охраняват от Пловдив до София агитките на Ботев и Локомотив моня ден. През 5 километра имаше по една патрулка и на 10 км жандармерия, а пред всеки автобус по една патрулка, а автобусите бяха поне 30... Това всичкото заради някакъв си футболен мач...
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60 000 полицаи са твърде малко за такава голяма държава като нашата, недостигат хора просто.
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая да не се окаже, че се крие в дома си?
48
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бензин изгориха, що коли потрошиха.... Прибирайте ги вече, то се видяло, че нищо няма да свършат пак.
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе включете и децата в издирвателната акция. В Рамбо 1 и деца имаше. )))
46
0
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Спец отряди и хеликопери- дронове и танкове обикалят - маскирани с термокамери барети гледат навсякъде ,,топ криминалисти правят стратегии с ясновидци на карти ТАРО- А ЗАЙКОВ рупа зеле в близкият храст и си гледа черният списък) ХМ !! ахахах Абе дайте 1 милион лева за главата му и ще го хванат за няколко часа- Половината БГ ще почне да го търси - Сигурен съм че за 10 дни ОПЕРАЦИЯТА СТРУВА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НАД 2-3 МИЛИОНА ВЕЧЕ!! НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПЛАЩАТЕ СЛЕД КАТО НЕ СТАВАТЕ ЗА ПОЛИЦАИ