МВР на крак: Снайперисти, кучета, хеликоптер издирват Зайков

Настаниха в тайни квартири мишените на убиеца от Костенец
18 май 2019 07:30, Анисия Иванова
185
МВР на крак: Снайперисти, кучета, хеликоптер издирват Зайков
Снимка: Булфото

Издирваният за две убийства Стоян Зайков от Костенец може да извърши грабеж в околните села, за да се нахрани. За това са предупредени кметовете на близките населени места.

Вече девет дни 43-годишният мъж успява да се измъкне от хиляди служители на МВР, които са по следите му. В петък стартира най-мащабната акция на полицията от последните години, в която са включени баретите, жандармерията, Охранителна и Криминална полиция, и дори ловните дружинки, които обикалят горите за дивеч. МВР ползва хеликоптер, дронове, следови кучета и високопроходима техника, за да го намери.

До късно вечерта снощи акцията не даде резултат, а евентуалните мишени на Зайков са под полицейска защита, част от тях даже вече са преместени от полицията в тайни квартири. Някои от лицата от графата "застрашени“ са делокализирани. Към всички потенциални жертви са предприети мерки за защита, съобщи вчера вътрешният министър Младен Маринов.

Още по темата

На 10 май сутринта близките на бившата изгора на Стоян - Милена Шишкова, я откриват с две огнестрелни рани в главата и вързани ръце в полето пред къщата. Оттогава МВР е по следите на бившия затворник Зайков, когото в Костенец познават с прякора му Чане. 4 дни по-късно, в сряда, е намерен убит с куршум в главата и третият братовчед на Стоян Зайков - Валентин Петров, който е съсед на Зайков в кв. “Полето”, припомня "24 часа". Основният заподозрян отново е Чане. Оттогава в издирването му се включи тежката артилерия на МВР.

Една ограда е деляла домовете на Стоян и Валентин, а само часове преди да бъде открит мъртъв Валентин е говорил пред медии. Той предупредил, че Чане няма да се предаде, а ако бъде открит, ще стреля на месо. От години двамата били в лоши отношения, защото няколко пъти Чане ги е обирал.

"Значи аз бях 6 клас, когато ни обра и тогава пак така - цялата полиция, с месеци не го намериха. 6-ти клас, каква психика трябва да имаш, че да можеш да се криеш?", разказла Валентин. Издирваният бил хитър и опасен - преди години прекарал няколко дни в бидон, за да не го намерят полицаите, които го търсили за поредната кражба. Живеел тайно и по таваните на съгражданите си.

Още първия ден след кървавото убийство Валентин бил отведен на разпит в полицията и признал, че се страхува да не му се случи нещо. Хората в квартала коментират, че Чане се крил именно на неговия таван и мъжът го е разкрил и тогава бил застрелян.

Освен всяка къща в града и околните села акцията продължава и в Рила планина, където Зайков може да се е укрил. Той редовно е ходил там на излети и познава отлично пътеките и маршрутите.

Бащата на издирвания Георги Зайков заяви пред bTV, че той е последният човек, когото синът му ще потърси. Двамата прекъснали отношенията си преди 15 години. Един от първите домове, претърсени от криминалистите още в петък, е на близкия му приятел Ангел. Мъжът обаче не вярва, че Стоян е посегнал на бившата си приятелка.

Оправдава бягството му със страх, защото е криминално проявен и осъждан. По думите на Ангел Стоян Зайков няма и мобилен телефон. Хвърлил го в печката.

Стоян бил бракониер и познавал добре гората. Разследващите са поискали от местните власти пълен списък на изоставените сгради и постройки, за да бъдат претърсвани една по една.

Проверките вече обхващат район от 20-30 км около Костенец, но стигат и до Перник след няколко подадени сигнала, че е забелязан там. Зайков засега не е обявен за международно издирване. Причината е че още от преди години има заповед да не напуска страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
а иначе МВР има бюджет повече от на армията и здравеопазването. Още преди години удариха ,илиарда , сега са вече много отгоре. ****и държавата. Смисъл ...толкова ми е противно всички тук, че не знам ще повярвате ли - но в момента насила пиша.
144
0
 
11
 
! Отговори
МВР са статисти! преди 4 години
Правителствата ги ползват само за собствена охрана, но не и охрана на народа! Оня кипърец -фермера, е пускал много жалби до полицията, но никой не му обърщал внимание. За 10 години са му крали много животни(над 200 крави), а убитият е лежал в затвора за 10 откраднати коня, пак от тази ферма. Търпението е до време, накрая му избиват балансите на човека, защото няма вече полиция, има статисти, каквито виждаме в Костенец, играят ни поредният театър!
143
0
 
8
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Криминално проявен,осъждан ,лежал,пък бракониер с ловна пушка и пистолет.Жалби без отговор от жената и сега ВЪХ...МВР добре са си свършили превенцията ,наблюдението и проверките...ЗАКРИВАЙТЕ ГО ТОЗИ ЦИРЕЙ НЕНУЖЕН.Навсякъде след дъжд качулка.
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега си представете ако имаше истинска престъпност а не тая "state-approved" ....
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хиляди служители на полицията за един избягал убиец.................леле...................голям смях!!!Както се казва................родната полиция ни пази!
140
2
 
22
 
! Отговори
beretta92 преди 4 години
Пълна порнография, 10 дни да не могат да намерят един ***, който няма никаква подготовка! Представям си ако стане терористичен акт.
139
0
 
19
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Родната полиция ни разсмива... Пак.
138
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
В рамките на 20 г бе втълпено на МВР че са създадени да бият хората по площадите и да блокират махали и пътища- Когато има истински проблем с един средно интелигентен престъпник -То МВР търси старите пенсионирани криминалисти- Да ..но те вече са стари и ***- Затова виждате такива резултати- Защото МВР толкова МОЖЕ! Пази боже да има 100 джихадиста - не можем ги откри!!- Ще изтрепят стотици граждани !
137
0
 
12
 
! Отговори
МВР преди 4 години
Чане излазай от бидоня бе - стига се кри !
136
13
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Този Зайков от какъв етнически произход е ?! Ако беше ром журналистите нямаше да си спестят труда дебело да подчертаят ,че е ром !Сега се чудя и се мая от какъв произход е ,китаец ли е , и ще ума ли масови протести срещу китайската престъпност в които протести да се плюят всички китайци без значение дали са престъпници или не ?!
135
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ТВ-екран и из всички медии вече седмица смешната и мало'умна българска полиция ХА ХА ХА....през границата влизат на групи джихадисти и жестоки убийци на мирни християни тези наши баламурници не могат да открият най-обикновен престъпник, търсят го из горите на околноста, като, че ли искат да си спомнят как са търсили навремето полицаите на Гешев тяхните дядовци-шумкари ! Абе няма ли накой писател да напише бестселър за тази см'отана БГ-полиция, ще има голям читателски интерес ?
134
4
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Абе къде го търсите в горите и балканите бе ?!Търсете го сред хората , при неговите близки ,познати и приятели !Проучете през последната година с кого е комуникирал най-много , ориентирайте се като истински следователи и следотърсачи ,а не като ловджии търсещи диви прасета в балкана !
133
0
 
7
 
! Отговори
тоти преди 4 години
Ама тия се побъркаха бе алооо...война ли има ..
132
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ци'гани от десетилетия избиват по особено мъчителен начин за два лева немощни и стари хора и такова издирване на тези човеккоподобни не е имало, как тогава такова мащабно издирване като това да не се нарича ПИАР преди избори ? За народ ОВЦА като българският тази "ченгенска" акция е репетирана успешно вече в тридесетгодишното "демократично" управление на НОВИТЕ стари комунетта ! Кога ще се усети тази овца никъде по света не знаят !
131
0
 
18
 
! Отговори
следи преди 4 години
В Странджа -Сакар има открадната кокошка но се разследва дали е от лисица или заек
130
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да е ефективно такова издирване трябвах хора, а в МВР те са малко, трябват термокамери за нощно виждне с датчици за движение на хеликоптер,алпинисти и спелеолози,трябва специална апаратура за връзка и т.н., каквито МВР няма, трябват всякакви съгласувания с кметове, горски, частни собственици на имоти, прокуратура и т.н., а това е бавно. За подобни действия трябва да се използва закона за тероризма, но нашия е мижав и непълноценен.
129
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
TOZI E PO DOBAR OT RAMBO.
128
0
 
7
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
ѝ ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ ТОВА "ШОУ" МВР КАКВА ПРЕВЕНЦИЯ ИЗВЪРШИ ЗА ДЕ НЕ СЕ СТИГНЕ ДО ЖЕРТВИ?
127
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лесно се бият протестиращи и се охраняват политици, ама като трябва да се свърши малко работа, девет дена не можете да я свършите. Аз ако не мога да си върша работата още на втория или третия ден ще съм уволнен...
126
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Беглецът" Бг 2019....Ей това е проблем,другари,а не некакви си апартаменти,тераси,чудовищна корупция,кражби,далавери......Дано да го направят мултисериен като оригинала...