Джок Полфрийман обяви гладна стачка, изложен ли е на риск?

Роднините му се опасяват за живота му
21 май 2019 20:52,
33
Джок Полфрийман обяви гладна стачка, изложен ли е на риск?
Снимка: Facebook

Австралийският затворник Джок Полфрийман е в четириседмична гладна стачка, а семейството му се страхува, че е изложен на риск от умиране от глад, тъй като гладната му стачка в затвора достигна 30 дни.

"Страхът ми е, че сега наближава времето, когато гладът може да причини постоянни щети", е заявил бащата на осъденият д-р Полфрийман пред ABC в четвъртък и е разказал, че не е бил допуснат да посещава сина си, откакто започнал постът си преди месец.

Джок Полфрийман беше осъден на три инстанции от български съд през декември 2007г. на 20 години лишаване от свобода за убийство по хулигански подбуди на Андрей Монов (20г.) и за опит за убийство на Антоан Захариев (19г).

Според прокуратурата 21-годишният тогава Полфрийман е нападнал група от 16 младежи в центъра на София и по време на сблъсъка е нанесъл смъртносна рана с нож на Монов.

Версията на осъдения беше, че се е намесил в защита на двама нападнати от групата роми и че впоследствие цялата група се обърнала срещу него.

Процесът беше шумен и труден, заради огромния обществен натиск, а редица правозащитни организации го обявиха за несправедлив. В годините прекарани в затвора Полфрийман се превърна в активист за правата на затворниците и редовно протестира срещу лошите условия. За тези си дейности, през 2015 година той беше номиниран за наградата "Човек на годината" в анкетата на Българския Хелзинкски комитет. Последва скандал и обвинения към БХК в защита на осъден убиец и по-късно от организацията оттеглиха номинацията.

На 21 април тази година Джок Полфрийман обяви, че започва гладна стачка, поради "системен натиск и репресии от страна на администрацията на затвора" и като форма на протест срещу корупцията и злоупотребите с власт в българските затвори.

Още по темата

Според неговия адвокат - Калин Ангелов, до 2018 година Полфрийман бил затворник с отлично досие. След като обаче входира молбата си за предсрочно освобождаван, поради изтичане по половината от неговата присъда, срещу Джок започнали репресии. Наказвали го за незначителни и непроверени провинения, бил уволнен от работата в затвора и му бил отказан достъп до телефонни карти. В един момент, твърди Ангелов, той е преместен от съоръжение с ниска степен на сигурност в отделението за инфекциозни заболявания на болницата в Софийския затвор, където е държан с пациенти с туберколоза в опит за умишлена инфекция.

Самият Джок Полфрийман, неговият адвокат и роднините му, смятат, че затворникът е наказван предимно заради неговата активност по отношение на правата на арестуваните. През 2012 година той основава първата Българска Затворническа Организация (БЗО). Част от неказанията срещу него са по подозрения, че организацията подбужда към гражданско неподчинение и че разпространява анти-държавно съдържание посредством стикерите на БЗО, на които е изобразен вдигнат юмрук и са изписани думите - "Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг".

В момента Джок Полфрийман се намира в болницата в Централния Софийски затвор, след като беше преместен там от затвора в Казичене.

До момента българските власти не са предприели действия по отношение на гладната стачка на Джок Полфрийман, ,а от създадената от него организация БЗО настояват администрацията да признае отговорността си за "нечовешките условия и отношения в българските затвори, и за системното заглушаване на критиката!"

Настоява се също така за удовотворяване на искането на семейството на Полфрийман -  или да освободят Джок при условие, че няма да се опита да избяга, или да го екстрадират в родната му Австралия. През 2013 година, главният прокурор Сотир Цацаров отказа да върне затворника в Австралия, като прие, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години и при описаното поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убил е сина на поредния комунистически изверг при самозащита и за това го тикнаха момчето в затвора ... Освободете момчето и стига сте се гаврили с живота му...
3
1
 
22
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Да умирга ...Барабар със ЦХК...
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БХК да го номира повторно за човек на годината!
1
4
 
16
 
! Отговори
БАЦЕ преди 4 години
Баце лично ще го изпрати на острова, заедно с приятелите си от БХК, само да му кажат от американското посолство, веднага взема независимо решение!