Джок Полфрийман обяви гладна стачка, изложен ли е на риск?

Роднините му се опасяват за живота му
21 май 2019 20:52,
33
Джок Полфрийман обяви гладна стачка, изложен ли е на риск?
Снимка: Facebook

Австралийският затворник Джок Полфрийман е в четириседмична гладна стачка, а семейството му се страхува, че е изложен на риск от умиране от глад, тъй като гладната му стачка в затвора достигна 30 дни.

"Страхът ми е, че сега наближава времето, когато гладът може да причини постоянни щети", е заявил бащата на осъденият д-р Полфрийман пред ABC в четвъртък и е разказал, че не е бил допуснат да посещава сина си, откакто започнал постът си преди месец.

Джок Полфрийман беше осъден на три инстанции от български съд през декември 2007г. на 20 години лишаване от свобода за убийство по хулигански подбуди на Андрей Монов (20г.) и за опит за убийство на Антоан Захариев (19г).

Според прокуратурата 21-годишният тогава Полфрийман е нападнал група от 16 младежи в центъра на София и по време на сблъсъка е нанесъл смъртносна рана с нож на Монов.

Версията на осъдения беше, че се е намесил в защита на двама нападнати от групата роми и че впоследствие цялата група се обърнала срещу него.

Процесът беше шумен и труден, заради огромния обществен натиск, а редица правозащитни организации го обявиха за несправедлив. В годините прекарани в затвора Полфрийман се превърна в активист за правата на затворниците и редовно протестира срещу лошите условия. За тези си дейности, през 2015 година той беше номиниран за наградата "Човек на годината" в анкетата на Българския Хелзинкски комитет. Последва скандал и обвинения към БХК в защита на осъден убиец и по-късно от организацията оттеглиха номинацията.

На 21 април тази година Джок Полфрийман обяви, че започва гладна стачка, поради "системен натиск и репресии от страна на администрацията на затвора" и като форма на протест срещу корупцията и злоупотребите с власт в българските затвори.

Още по темата

Според неговия адвокат - Калин Ангелов, до 2018 година Полфрийман бил затворник с отлично досие. След като обаче входира молбата си за предсрочно освобождаван, поради изтичане по половината от неговата присъда, срещу Джок започнали репресии. Наказвали го за незначителни и непроверени провинения, бил уволнен от работата в затвора и му бил отказан достъп до телефонни карти. В един момент, твърди Ангелов, той е преместен от съоръжение с ниска степен на сигурност в отделението за инфекциозни заболявания на болницата в Софийския затвор, където е държан с пациенти с туберколоза в опит за умишлена инфекция.

Самият Джок Полфрийман, неговият адвокат и роднините му, смятат, че затворникът е наказван предимно заради неговата активност по отношение на правата на арестуваните. През 2012 година той основава първата Българска Затворническа Организация (БЗО). Част от неказанията срещу него са по подозрения, че организацията подбужда към гражданско неподчинение и че разпространява анти-държавно съдържание посредством стикерите на БЗО, на които е изобразен вдигнат юмрук и са изписани думите - "Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг".

В момента Джок Полфрийман се намира в болницата в Централния Софийски затвор, след като беше преместен там от затвора в Казичене.

До момента българските власти не са предприели действия по отношение на гладната стачка на Джок Полфрийман, ,а от създадената от него организация БЗО настояват администрацията да признае отговорността си за "нечовешките условия и отношения в българските затвори, и за системното заглушаване на критиката!"

Настоява се също така за удовотворяване на искането на семейството на Полфрийман -  или да освободят Джок при условие, че няма да се опита да избяга, или да го екстрадират в родната му Австралия. През 2013 година, главният прокурор Сотир Цацаров отказа да върне затворника в Австралия, като прие, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години и при описаното поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Калин Ангелов преди 4 години
Уважаеми г-н Бързаков,можеше, вместо да плагиатствате от статията ми публикувана в Терминал 3 и да си измисляте име на несъществуваща Българска затворническа организация, и да слагате думи в устата ми, които не съм казал и да си измисляте искания на семейството, които не са правени, просто да се свържете с мен и да ме попитате - не съм отказал никому среща или разговор.Това щеше да издигне значително качеството на статията и на журналистиката като цяло.С уважениеКалин Ангелов
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя се би с 15 скинара дето тормозеха хората в борисовата градина. И изчака полицията. В друга държава можеше и да е невинен. Самозащита.
22
3
 
2
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Дори и ***, на кой му пука??
21
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е в затвора, само защото уби детето на професор от СУ, сега депутат от НС. Ако беше убил детето на обикновен българин, щяха да му лепнат условна присъда и да го върнат в Австралия.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В затвора попадна на хора и стана Човек на годината.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за статия е това?!? Изложен ли бил на риск на какъв затворник?!? С какво е по-специален този, че да има статия за него!?! От НПО центъра съвсем изнагляха, да ви пускат подобни долнопробно пасквили!! Ударихте дъното!!!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британската империя навремето, е изпращала в Австралия най големите престъпници от цялата империя. Те са се размножили и вече пръскат увреденото си семе по света. Не трябва да ги пускаме да идват тук. Нека вземем пример от турците как са ги посрещнали на Галиполи през първата световна война.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три години преди да наръга Монов и Захариев, Фрийман е наръгал двама австралийци- Атак и Фонт. И двамата посочват Фрийман за извършител. Няма какво повече да обсъждаме, а въпросната частна организацийка, която Фрийман е създал за себе си, трябва да бъде забранена.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грижи се за правата на хората, а идва в България и убива младеж, по чудо не убива втори и съсипва живота на цели семейства...Лицемерен убиец!
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немаше ли някакво английско *** който едва не уби барман на Златни пясаци? Нали лежа година в бг затвор и го прехвърлиха в английски затвор там да си до лежи присъдата. Англичаните след месец-два го пуснаха, щото според тях бил невинен. Същото ще се случи и с Джок касапина.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болна, дрогирана психика, обременена с халюцинации. Филмиран и обществено опасен за всяка общност.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските затворнически власти, ако са тарикати на сила ще му вливат хранителни течности с оправданието, че се грижат за здравето на затворника! След това може да му лепнат още някоя годинка за подбудителство към затворнически бунт!
12
1
 
15
 
! Отговори
Ми преди 4 години
Мн късно се сетил. Требваше още на първата година да почне. Що ше го храним още 19. Да гушва букета и към аустралия.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генетично обременен дивак, всичко му е измислица. Уж защитавал някой въображаем, уж го били нападнали, уж имали оръжие, а истината е че е бил на тежка дрога и пиян. Австралийците са избили цялото население на Тасмания, без да оставят жива нито една душа. Гаврили са се жестоко с аборигените. Патологични садисти и психопати. Осквернители на човешко достойнство. То си му е в гена.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вливайте му течности, не го оставяйте да се измъкне по лесния начин- има още 8 години да лежи.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с какво тоя е по-различен от обикновен убиец? Че е Австралиец? Защо Българската държава се отнася по-специално с него? Дошъл в България да коли хората? Каква семейна драма. Айде на самолетчето и в австралийски затвор. За къв ч.епп. от моите данъци тоя ще го хрантутя?!
8
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте го оплювали, ако на вас ви скочат 10-15 човека дали няма да извадите калъчката и да опитате да си спасите кожата.да не говорим че този от самото начало го натопиха , защото както винаги от МВР търсят лесния начин, а не истината.
7
0
 
22
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
За насилието няма оправдание! Нали все това повтаряте НПО активистите, впрочем, много от които сте деца на едновремешната номенклатура!
6
0
 
15
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Жертвите,имат ли права в България?!Ако нямат ...Има друг вид правораздаване!
5
1
 
22
 
! Отговори
ined преди 4 години
Препоръчвам и на другите убийци затворници да последват примера на Джок и да гладуват до смърт.