Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия
21 май 2019 21:57,
241
Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР
Снимка: Reuters, архив

Зимбабве преживява една от най-сериозните икономически кризи под управлението на Роберт Мугабе. Падането на Съветския съюз довежда страната до колапс. 90-те са катастрофални за Куба.

Но кризата на икономиката във Венецуела през 2019 г. задминава всички тези събития.

Падането на Венецуела е най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г., казват икономистите.

Още по темата

"Много е трудно да си мислим за човешка трагедия от този мащаб извън рамките на гражданска война", обяснява пред New York Times икономистът от Харвард Кенет Рогоф и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия  по-рано през това десетилетие, или Ливан през 70-те. Но Венецуела, която в един момент беше най-богатата страна в Латинска Америка, не е разтърсена от въоръжен конфликт.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Лошо управление, корупция и недалновидните политики на президента Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес довеждат до инфлация, фалирали бизнеси и де факто поставят страната на колене.

С икономическия колапс идва възходът на въоръжените банди. Цели градове са под техен контрол, докато обществените услуги са тотално недостъпни, а покупателните сили на повечето венецуелци са сведени до просто няколко килограма брашно на месец.

На пазарите месарите са изправени пред предизвикателството да продадат развалящата се стока преди залез слънце, защото няма постоянно електричество, което да захрани хладилниците. Предишни служители ровят в боклука за остатъци от храна или рециклируема пластмаса. Търговци сноват напред-назад между банките в надежда да депозират пари, чиято стойност е изядена от хиперинфлацията.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Николас Мадуро обвинява американските санкции и твърди, че те са причина за гладът на венецуелците и липсата на медицински консумативи. Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса. Липсата на продукти е докарала страната до хуманитарна група, а достъп до все по-оскъдните запаси вече има висшия ешелон на властта и военните.

За останалите всеки месец води до ново дъно.

Най-богатата на петролни залежи страна в света вече изнася по-малко от черното злато дори и от Ирак след американската инвазия от 2003 г. Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година, според данни на МВФ. Така Венецуела ще стане страната с най-дълго продължило увеличение на цените след това в Конго от 90-те години.

До края на годината венецуелският БВП ще се е свил с 62% от началото на рецесията през 2013 г., която слуайно или не съвпада с началото на управлението на Мадуро. В сравнение, в най-тежките години на кризата в бившите съветски републики през 90-е средният икономически спад е бил около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиПоредната безсмислица, ти очевидно си готов на черно бяло да кажеш, но опорните точки не си готов да използваш мозъка си. И защо смяташ, че САЩ е длъжна на Венесуела с каквото и да е било? Това че амерканска или британска компания добиват петрол във Венесуела, какво общо има с местната енергетика? И в САЩ има федерален закон забранящ износа на суров петрол от петролната криза през 70-те години - изключения се допускат само със специално разрешение на федералното правителство.
117
2
 
2
 
! Отговори
Ох преди 4 години
Навремето САЩ задължиха Тойота да участва в управлението на Мотърс, но те пак си фалираха.Говоря ти за стандарт, който е убийствен за японците.Япония е също толкова зависима от САЩ, колкото БГ и Украйна.Гледай самоубиствата в Япония, безумните цени за добиване на образование, липсата на достъп до здравеопазване, и покупателна способност.Японските пенсионери идват в БГ, защото в Япония стандартът на живот и конкуренцията са убийствени.Япония не наемат чужденци за неквалифициран труд.
116
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"ако някой може да обясни"Елементарната стратегия Тоягата и морковаСАЩ в лицето на петролни компании инвестираха във Венецуела абсолютния минимум - енергетика която да поддържа добива на петрол и рафинерии обслужващи района приблизително 30% преработка на нефта70% от суровия нефт се превозва до Тексас където се преработваше и продаваше на САЩ пазарс приходите се хрантутеше населението но лъвския пай оставаше за САЩСЛЕД 2008 САЩ става ИЗНОСИТЕЛ на НЕФТ а Венецуела вече конкурент
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ЮК Я-яЕ да прав си, мисля всички ще се съгласят, че Япония е свръхизостнала и хората там се самоубиват от безизходица, а във Венесуела е един безкраен червен купон. Също така Южна Корея е ултраизостнала, в сравнения с големия червен брат КНДР. Всеки си има глава на раменете, да си прецени сам, къде се живее по-добре.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиАми Боби другарю, отваряш и четеш, в Южна Кория и Япония има американски капитали, но пък за сметка на това в САЩ има даже повече южнокорейски и японски капитали. А да има както южнокорейски компании които са директни конкуренти на американски компании /самсунг и епъл/, така и японски такива /тойота и дженър моторс/. И какво е това реално политическа самостоятелност? Може би САЩ назначава премиерите на Южна Корея и Япония, може би там няма избори, ти кажи?
113
6
 
4
 
! Отговори
До ЮК Я-я преди 4 години
Затова в Япония процентът на самоубийствата е най-голям.А в Ю. Корея трябва да работиш на 3-места, за да завършиш.Не забравяй Азиатската криза, за която тези държави платиха скъпо.Много от възрастните хора в Япония бягат поради безкрайно високият стандарт и липсата на достъп до здравеопазване.Не забравяй, че за Япония имаше огромни финансови инжекции след ВСВ, както и протести сега срещу САЩ базите, 70 000 в Окинава.Всички плащат жестока цена в дивият капитализъм наложен от САЩ.
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де аз едно нещо не разбирам, хем САЩ са виновни за всички злини във Венесуела, защото отказват да търгуват с тях, хем червените титани на мисълта, твърдят че големия проблем е че американците искали цитирам "да разнасят нефт и нефтени продукти на 3000 км" - това някаква шизофрения ли е, какво е, ако някой може да обясни?
111
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Япония и Южна Корея имат ли нефт Боби?"Така хайде сега Умнико отговори ми на един въпрос. Колко от големите марки опериращи в споменатите от теб страни са с ХАмерикански капитали. Въпросните марки директни конкуренти ли са на Хамериканските Корпорации? Япония и Южна Корея имат ли РЕАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА САМОСТОЯТЕЛНОСТ?Може ли току що избрания управник на въпросните две страни да даде на САЩ време от 30 дни да се изнесат от тяхна територия? Или като минимум да махнат ядрените бомби?
110
2
 
4
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Всяка държава която иска да бъде независима и суверенна бива смазвана от американския фаши,зъм.Така беше и в България 1997 г.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиЯпония и Южна Корея имат ли нефт Боби? Защо те имат ток, а Венесуала не? Защо хората там са богати, а венесуелците са на ръба на канибализма? И какво общо има САЩ с венесуелската енергетика, нефтодобив, нефтопреработваща индустрия и т.н., или смяташ че американците са виновни, че някакви човечета нямат мозък и ги мързи?
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "Комунизъм"Комунизма другарю е краен социализъм, именно това се случва във Венесуела, за жалост той пълзи и в не малка част от страните в ЕС. Социализма е добър в определени граници, същото се отнася и за капитализма. Едно общество потъва тежко, когато отидеш на вариант краен социализъм, който постепенно се превръща в диктатура, който задушава икономиката и тя изпада в рецесия, което води до социално напрежение, беззаконие и т.н., същото се случва и когато отидеш на крайно десен вариант.
107
2
 
6
 
! Отговори
САЩ САНКЦИИ преди 4 години
САЩ налагат икономически санкции, включващи санкции на държави търгуващи с Венецуела. Замразяване на сметки за медикаменти - което си е убийство.Неизплащане на сметки по получен петрол - кражба.Организиране на държавен преврат.Огромен натиск към трети държави като Испания и Л. А., заплахи, изнудване икономическо и политическо.Във финансов аспект САЩ като кърлежи са завладяли сектора, налагат с тоягата правила на мутрите.Същите финансови мутри докарали световната криза 2008 г.
106
6
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Anonimen"Не може за всичко да са виновни САЩ това са пълни глупости от промити руско-болшевишки мозъци"1. до преди 10 години(преди чавес/мадуро) защо не са построени по-големи електро мощности??? ВЪПРОС НА КОНТРОЛ2. Защо 70% от нефта добиван във Венецуела се преработваше в САЩ а не на място Хамериканските компании им е по-евтино да разнасят нефт и нефтени продукти на 3000 км насам натам или на място да се рафинират и след това експотират? ВЪПРОС НА КОНТРОЛ3. КОЙ им БЛОКИРА сметките и ЗЛАТ
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХаЕ нали другарю Венесуела има велики съюзници в лицето на Русия и Китай, да си търгува с тях или с други колоси като Иран, КНДР, Беларус, Куба и т.н. Какво им пречат САЩ? Хем големи инвестиции от братски държави пристигат, хем нямат ток, нямат даже храна и лекарства? Нали са комунизъм е най-великото нещо на света, най-прогресивния строй, защо тогава великия вожд Мадуро не може да осигури елементарни условия на живот на блаженните вярващи в светлото комунистическо бъдеще.
104
5
 
3
 
! Отговори
"Комунизъм" преди 4 години
Ха, хаа, 80% от предприятията са частни във Венецуела.Разлика мужду комунизъм и социализъм правиш ли?Първите комуни са на "Шейкърите" в САЩ.43% от американците подкрепят социалните идеи, поради нарастващото неравенство на доходите.Най-социалните държави-скандинавските са социалистически модел.Социум - социалистически. Комунизъм - общ, обществен.Благата и печалбите са разпределят между хората, обществото.Финландия няма частни училища, след кризата Исландия национализира банките.
103
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Гост"Кога ще се оправят, времето за реформи отдавна е изтекло, сега без помощ от МВФ няма как да се оправят. Милиони избягаха от страната и то кадъни хора, бандитизмът процъфтява, а тези структори са много упорити, справка Б-я Условията за помощ ще са много тежки, страната ще трябва да приватизира абсолютно всичко и да наложи много строга финансова политика."Моля ти се. Разберете от гледна точка на Китай Цяла Венецуела е Логистична задача да се въведе ред в един малък провинциален град...
102
2
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Не може за всичко да са виновни САЩ това са пълни глупости от промити руско-болшевишки мозъци в България и Щатите както всички други велики сили си имат своите грехове но за Венецуела е виновна социалистическо-комунистическата хунта която доиде с преврат и превърна за 10 години най богатата Южно Американска страна във пълна социална и икономическа развалина
101
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венесуела е типичния пример колко деградантска е комунистическата религия, тя винаги се проваля, винаги се стига до тотален фалит, до абсолютна деградация на общество във всяко едно отношение, мизерия до крайност. На този фон странно или не, винаги се намират фанатизирани вярващи, готови да следват червените кукловоди в цялото това безумие - червената чума не прощава.
100
8
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До -"Така се поставя една страна на колене, за да приеме външното влияние и да стане "васал" на САЩ"Това няма да стане Китай има поне 40 милиарда (по официални данни) инвестиции във Венецуела, а оня ден обложи вноса на енергопродукти от САЩ с 25% данък/мито в отговор на ХАмериканските санкции - Има ли някой наивен да смята че Пекин ще се откаже от Венецуелския нефт?
99
6
 
13
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Венецуела под икономическа блокада, няма възможност да търгува нормално с останалия свят, десетки милиарди са блокирани в САЩ , златния резерв е в Лондон и т. н. Всичко това, защото отказва да играе по свирката на самозабравилите се "господари" на света Не може да счупиш краката на човек и да го караш да бяга.