Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Ще провери дали вместо по 11 лв. на глас не се получили по 13, 23
Обновена: 22 май 2019 11:18 | 22 май 2019 11:18, Камелия Цветанова
69
Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии
Снимка: Dnes.bg, архив

Прокуратурата ще проверява дали партиите не са получи повече пари като субсидии от държавата от предвиденото по закон.

Причината за това е изнесена информация в предаването „Шоуто на Слави“, според която има допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Още по темата

Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.


Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Твърди се, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.


Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура проверка, която трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Иди.оти! преди 10 месеца
Значи затова толкова агитират да ходим да гласуваме, даже и да пуснем невалидна бюлетина, пак ще си вземат пари от гласа ни!? Иди.оти, затова изобщо няма да гласувам!
63
0
 
1
 
! Отговори
цецо пинъса преди 10 месеца
мама им стара..няма да гласувам...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откровен грабеж и издевателство! Наглост, гавра - както и да го наречеш, все ще бъде недостатъчно, за да изрази погнусата.
Възмутително е поведението на всички партии, участвали в усвояването на тези пари!
Възмутително е оправданието на Горанов за несъвършения закон и страховете на децата си. И е вярно, че няма кой да ги накаже.
61
0
 
4
 
! Отговори
www преди 10 месеца
30 години ДЕМОКРАЦИЯ ВСЕКИ КОЙТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ КРАДЕ ЯКО - ЩЕ СЕ ОПРАВИМ ЛИ - НИКОГА-....
60
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 10 месеца
СЛАВИ ТРИФОНОВ ВЕЧЕ ПРОВЕРИ-ВЯРНО Е.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
значи една каста от партийци си прибира едни пари и си живее охолно,а ние да си ги избираме...и всеки наш глас да ги прави още по-богати...егати системата...да дават поне по 5 лева на избирател,а те всичкото си прибират...
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Партиите изобщо не трябва да имат субсидии,а да се издържат от членски внос...партиец ставаш заради идеите на дадена партия ,а не в името на парите...,на който не му изнася да не влиза в партии...много или малко субсидии или хич...олигарсите пак си купуват ,когото си искат и както си искат...партийната субсидия както се говори,че щяла да пресече това не е от значение...
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато държавата отсъства и инстутициите и не работят-тия извращения стават ежедневие.А държавата е в колапс,нищо че някои ни убеждават в противното.
56
0
 
7
 
! Отговори
6 519 540 АМА преди 10 месеца
ЛЕВА!?!? НАШИЯТ ЧОВЕК СПОДЕЛЯ: ----- ИМА НЯМА 6-7 АПЪРТМЕНТА, КАТО НА ЦВЪКИ! И ДАЖЕ СА И БЕЗ АСАНСЬОРИ?!?! КАКВО ИСКА СЛАВИ ВЕ? ДА ВЗЕМАТ ДА ГИ ВЪРНАТ, ЧЕ ДА СЕ ЧУДА, КАКВО ДА ГИ ПРАВЯ? И ДА НАБИЯ ОЩЕ ДВЕ ТРИ БАБИ И ДВАМА ТРИМА БРАТОВЧЕДА, ЩОТО МЕ Е ЗАБОЛЯЛА ГЛАВАТА ОТ МИСЛЕНЕ, А И НЕ МОЖЕ ДА СИ ДООРЕЖА ЛЕНТИЧКИТЕ ЗА ДЕНЯ
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо прокуратурата не рови кой нотариус е изповядал измамната сделка за къщата на хората в Лозенец?
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бас хващам, че всичко ще се окаже съвсем законно. Ако сумата за един получен глас се определя със ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, то всичко си е точно - колкото напишат там, толкова ще получат партиите и онези 11 лева в другия закон ще са си за украса. Какво там значи някакъв си закон, като в другия пише нещо по-удобно.
53
0
 
10
 
! Отговори
Лъжа и алчност преди 10 месеца
Гласувахме да спрат субсидиите на референдум, но СТРАХЛИВЕЦЪТ се скри зад закона, макар у всеки мислещ човек да е ясно съмнението, че 12000 не е цифра, зад която могат да се скрият тези телеса. Ако това остана ей така, каква прокуратура или съд могат да върнат справедливостта?
52
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 10 месеца
меркел, защо берлин все още няма летище. това някакъв таен проект на масква ли е?
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предварително знаем до какъв извод ще стигне прокуратурата. Гарван гарвану око не вади.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Партиите въобще не се издържат от членски внос, дори и не събират членски внос или това е нещо символично, защото са на пълна държавна издръжка. И не знам защо го наричат "субсидия", а не го наричат "издръжка", както е в действителност - може би за благозвучие.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бай Иван

Не е само от последните избори. Прибавят си субсидии и за гласовете на тези, които гласуват с "не подкрепям никого". Всъщност затова беше цялата истерия гласуването да се направи задължително, щото като подкарат стадото към урните, всеки заедно с гласа си им пуска в партийната касичка по 12 левчета.
48
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 месеца
Да не се окаже, че схемата е не само от последните избори .......
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да излезем по улиците и да поискаме не просто да спрат субсидиите, а да върнат всички пари, които са взели досега като субсидии. Става дума за близо 200 млн. на мандат. Досега поне една магистрала е потънала в джобовете им под формата на партийни субсидии. После си купуват апартаменти с асансьори и парите са им напълно законни - ами те се къпят в блага, пари и лукс, сменят си возилата всеки 2-3 години, пътуват командировки в екзотични страни, вземат заплата и от партията си и от парламент
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бай ***

Аз лично съм чувал Борисов да казва, когато го попитаха журналисти за субсидиите след референдума "не 1 лев, нула лева ще ги направя". Излъчиха го по телевизията и вероятно материалът може да се намери и да се покаже.
45
1
 
12
 
! Отговори
Бай Хой преди 10 месеца
ББ никога не е обещавал, че ще премахне субсидиите. Обеща, че това ще се разгледа в парламента. Еми, разгледа се и всички хрантутници ЕДИНОДУШНО гласуваха субсидията да остане. Сидеров се пенеше преди изборите, че ще премахне субсидиите и сума ти народ му се вързаха. А Нинова обеща субсидията да се редуцира до 5 лв. Нещо да се е променило, м?