Мъж, с дълъг стаж, юрист от СУ... мечтата за главен прокурор

Проучване показва, че Сотир Цацаров се ползва с 44,8% одобрение
Обновена: 31 май 2019 15:59 | 31 май 2019 15:55,
39
Мъж, с дълъг стаж, юрист от СУ... мечтата за главен прокурор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Одобрението на гражданите към главния прокурор Сотир Цацаров е 44,8 процента. Това сочи проучване сред 1049 души над 18-годишна възраст на Европейския институт за стратегии и анализи, с фокус профила на следващия главен прокурор.

Според данните оценката към КПКОНПИ е "Слаб 2", тя е била дадена от 21,2 процента от попитаните, 14,7 процента за дали оценка "Среден 3", следва 12,6 процента оценили комисията с "Добър 4"; 5,1 процента са дали "Много добър 5", а 2 процента "Отличен 6".

Гражданите участвали в проучването са посочили още, че президентът трябва да избира председателя на КПКОНПИ - 28,6 процента, други 22,5 процента смятат, че това трябва да прави парламентът, 44 процента не могат да преценят.

Резултатите от изследването показват, че 47,2 процента от българските граждани одобряват Лаура Кьовеши да стане европейски прокурор, а 5,3 процента не одобряват, други 47,5 процента не могат да преценят.

Изводите от изследването сочат, че очакванията на гражданите са бъдещият главен прокурор да бъде мъж, завършил право в Софийския университет, да има дълъг стаж и да е доказан професионалист, да дойде от съдебната система, като бъде излъчен от професионалната гилдия.

Според бившия министър на правосъдието Антон Станков, който участва в пресконференцията, новият главен прокурор трябва да компенсира липсата на политическа независимост. И отбеляза, че ако прокуратурата стане част от изпълнителната власт, тогава тя ще бъде част от политическата саморазправа.

Станков каза още, че в България има несъстоял се дебат за мястото на прокуратурата. Според него следващият главен прокурор трябва да бъде реформатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Не разбрах защо следващият главен прокурор трябва да е непременно мъж? Практиката показва, че жените в прокуратурата са по-добрите професионалисти, по-рядко влизат в схеми и различни зависимости, които биха компроментирали работата им. Да не говорим, че това си е жив сексизъм, явно това е характерно за манталитета на голяма част от българите...
28
0
 
2
 
! Отговори
Ннн преди 4 години
Не е възможно да има толкова подкрепа. Нещо не им сса верни мерките на соц.агенции.Всички знаем че Цацаров е в оосновата на структурата,създаваща корупционни схеми. Той е проблем,а не част от него. Мислят че хората в България "ядат доматите със колчетата,"Кой ше разследва Цацаров, това искаме да знаем? Защото нищо не става без неговата и на Бойко благословия. Няма как за 2 мандата,да се купи имение в Барселона,къщи с минерални басейни. И да им се опрошава всичко. Мафия.
27
0
 
2
 
! Отговори
Румъния преди 4 години
А защо не е както в Румъния?Няколко с граждански квоти,болшинство видши юристи,няколко учени - професори в областта на правото?Всичко друго е "пунта мара".Не знам как хора без юридическо образование и стаж могат да одобряват даден професионалист.(в Румъния има осъдени политици, министри, юристи, висши полицаи - ех, кога ще ги стигнем румънците?)
26
0
 
1
 
! Отговори
струпа му се преди 4 години
много работа сега,да почва да я отхвърля,тъй като до сега нищо не прави само умно ни обясняваше правни положения.питаме се кой го спираше и защо,тия хора не се срамуват от дибилстването си
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто нямам думи, всички проблеми на тая държава идват от прокуратурата и съдът. Не вярвам и на дума в тая статия, как може човек на изборна позиция, след като го изберат да не може никой да го пипне с пръс с огромна власт, и да се разчита само на неговата чест и морал цели 5 години. Всички виждаме че главния прокурор не работи за нуждите на обществот откакто има главен прокурор. Задължителна реформа.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20-ти е юрист от Югозападналия университет (ЮЗУ). Всички оттам са с връзки и съответно безпроблемно започват работа в София.
23
1
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
това на снимката не е юрист а сумист ,объркали те се!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейски институт за стратегии и анализи. Ти да видиш!!! Баш НПО от нашите!!
21
2
 
4
 
! Отговори
Сергей преди 4 години
Смятай ако това удобрение е вярно ...
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всички членове и кадровици от ВСС са от СУ, с евтини апартаменти и неплатени данъци включително Цацева, Цацаров, Гешев, Лозанов, Панов, Герджиков, Близнашки и т.н. но МВР не ги вкарва в ареста.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СУ бълват най-много безработни юристи та това е точно обратното на тия измислени допитвания. Дълъг стаж но може да е корумпиран както Цветанов и така трупа 15 години, но не значи че е добър.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да спра да се смея!Статията прилича на платената реклама на фолк-певачка.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в момента главният прокурор се избира от изпълнителната власт (справка "Ти си го избра"), само дето става задкулисно. Не е чак толкова важно къде е прокуратурата, а да се ограничат правомощията на главния прокурор. Сега той е абсолютен и безконтролен властелин и това за цели 7 години. Абсурдно е да няма механизми за контрол и прекратяване на правомощията му. Няма друга такава фигура в държавата. Президент, министър-председател, шеф на народното събрание... Само главният прокурор е недосегаем
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Казали са: да е от Софийския университет главния прокурор, а не от Мюнхенския! Защото ще му е нужнода владее българското право, а не германското.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По въпроса към коя власт трябва да е прокуратурата, само един пример:На немски език, думата "прокурор" е Щаатсанвалт" (Staatsanwalt), което в буквален превод е "защитник на държавата". Това - само за размисъл...
14
0
 
23
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ха-ха 48% одобрявали цацата поредната фалшива новина.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
48% ли? Може да са толкова процента, ама от кои? Най-верочтно от управляващите, ало-измамниците, корумпелите и т. н . Че кого е вкарал в затвора тоя? Какви незаконни "схеми" е пресякал?!Те и Пеевски го обичали, и Цветанов бил "ЕПОХА" моля ви се... Манипулатори, безродни!И не вярвайте на Гьобелс! Една лъжа и 1000 пъти да я повториш, няма да стане истина.
12
1
 
27
 
! Отговори
Нормален човек преди 4 години
Я стига демагогия и манипулации. Главния прокурор в България няма и 2% доверие. Истинския падишах на тази клета територия. Който държи него, държи държавата.
11
0
 
21
 
! Отговори
И, преди 4 години
Сотир Цацаров Без'топков като тези преди него заемащи поста.Фигурант от когото нищо не зависи.А тези "проучвания" същте като предизборните-стъкмистика.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравили са да споменат, че проучването е поръчано от лице с инициали С.Ц.