Нацистка идеология в читалище в Кюстендил? Ами сега...

Появиха се плакати с германския генерал от Втората световна война Шьорнер
Обновена: 7 юни 2019 17:11 | 7 юни 2019 13:50,
158
Нацистка идеология в читалище в Кюстендил? Ами сега...
Снимка: Facebook

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриманация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, съобщава 24 часа.

На 5 юни в Областната Дирекция на МВР е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на германския генерал от Втората световна война - Фердинанд Шьорнер, на които той е във военна униформа с нацистки символи и надпис "Героите от Втората световна война 1941-1945", приканващи за среща на 6 юни, от името на местното читалище "Зора".

В рамките на започналото разследване са извършени 4 огледа на местопроишествия, при които са иззети доказателство, включително и разлепените плакати. Установени и са други места, на които са разпространени плакатите.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище "Зора" е обявено за забранено.

Прокуратурата е поискала и получила разрешение от Районния съд да претърси жилището на председателя на читалището, където, оказва се, се намира и адресът за кореспонденция на читалището.

Прокуратурата съобщава, че е събрала и други доказателства за извършване на подобни деяния в минал период.

Иначе лицето на плаката - Фердинанд Шьорнер е германски генерал, а по-късно и фелдмаршал на Вермахта по време на Втората световна война. Участва в редица важни военни кампании на немската армия, сред които тази в Полша, Финландия и Украйна. По време на офанзивата на Балканите командва 6-та планинска дивизия и е награден с Рицарски кръст за пробива на известната линия Метаксас - верига от укрепления по продължението на гръцко-българската граница.

На 4 април 1945 година е повишен до звание фелдмаршал и в последното завещание на Адолф Хитлер е упомонат за главнокомандващ на сухопътните войски на Третия райх. Малко преди края на войната, той издава заповед, според която всички войници зад фронтовата линия, които нямат подписани заповеди да бъдат разстрелвани без съд.

Шьорнер е арестуван през 1951 година от съветските власти. Осъден е на 25 години затвор, по-късно присъдата е намалена. Декрет от декември 1954 г. позволява да бъде предаден на властите на ГДР, които му позволяват да замине за Западна Германия през 1958 г. Там той е арестуват и съден за незаконни екзекуции на войници от германската армия обвинени в дезертьорство. Осъден е на четири години и половина затвор, които излежава. Освободен е през 1963 г. и живее скромен живот в Мюнхен до смъртта си през 1973 г.

От Прокуратурата в Кюстендил съобщават, че ще извършат анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаци на престъпление против Републиката - за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
0
 
! Отговори
РККА преди 4 години
Голям герой е този Шорнер срещу поляци и гърци ,без малко да се удави в Крим и после се изнесе на метла от Курландия,а през януари 45 минахме през армиите му на Одер като пирон през разтопено масло.Да бяхте лепнали портрет на Ромел или Гудериан а не на некъв левак.....от криви бендеровски кратуни толкова...
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато врагове на държавата стават достойни хора и истински европейци, явно държавата ви се управлява от недостойни и подчинени на не-европейци (с едни такива особено етно-религиозни вярвания, че другите трябва да им служат и ако не им - да бъдат избивани). При толкова кашерна държава, не очаквайте нищо хубаво за вас и семействата си.
114
2
 
7
 
! Отговори
бранник преди 4 години
Дойде времето и часът Родината да събере своите истински синове-преграда сас СССР.Тяхната борба беше да спират болшевишката чума дето ни върна 100 години назад...
113
3
 
4
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Принципно е добре да се чете за войната, а германците през войната са имали доста доблестни генерали, който не са били нацисти. Чел съм за този генерал, бил е военен, не нацист.
112
2
 
4
 
! Отговори
чифути преди 4 години
До Относно Сталинотровен както Боршс трети и тарбата и много други.....
111
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конференцията за Людмила Живкова забраниха. Сега немският генерал, пробил линията на гръцкия националист Метаксас, разделяща българи от българи, виновен и е забранено да се говори за него. Изваждат произведения от български класици от учебниците - не угодили на новите ни господари.Луков марш ги плаши, не щат да си припомнят за тероризма на червените.Да видим докога ще ги търпим.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМичи тряя ад има иначи ... хорта ша станат нацисти, протестани и незнам си ко.... ААА!
109
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво лошо има да се говори за "Героите от Втората световна война 1941-1945"? Сигурно някой дядо си е правил труда да прави проучване на тази тема и сега някакви безмозъчни хора му обискират къщата. Има забранени теми и забранени мнения в обществото. Това е много тъжно ...
108
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кога прокуратурата ще се самосезира за прояви на дискриминация и расизъм на българи от роми,заемащи позиции в общини,бюра по труда и други институции?Те затова ще има разлепени плакати на генерали от Вермахта
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
:) Тепърва престои:)))))) 88!
106
5
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
ХА, и какв ще разследва прокуратурата? какво лошо има в деянията на този генерал?Генерал като генерал, истински военен, професионалист.А съветската идеология не е човеконенавистна, нали? Само човекоизтрепваща!Всичката Мара фтасала, само п... си не вчедсала!
105
7
 
5
 
! Отговори
Неуки.... преди 4 години
Всъщност втората световна война беше война между два евреина Хитлер и Сталин, отначало са били съюзници, но после алчността си казва думата - кой ще е главният евреи който ще контролира света! Всъщност втората световна война е най-големия геноцид срещу бялата раса в историята...
104
3
 
15
 
! Отговори
Додо преди 4 години
До Относно СталинНе случайно Сатанистът-Луциферист Берголио, позиращ за "папа Франциск" беше доведен в България от евреина Сулейман Паша (известен по масмедиите като Соломон Паси).
103
6
 
14
 
! Отговори
Относно Сталин преди 4 години
До Анонимен131Преди около 4 месеца един учен извади необорими доказателства, че и Сталин е евреин от Португалски род Ешкенази -хазари. Името му идва от о-в Джуга. Тка, че не е Гой, а баш клюноносец-сатанист. Както и Ленин, Зиновиев, Троцки (Леон Бромщайн), Маркс (Мардохай Леви) и останалите масоно-илюминати-евреи, изпълзели от дебелото черво на Луцифер! Предците на Сорос, Рокафелер, Ротшийлд и т.н. клюноносци! Апропо, Сталин е отровен от евреи от Ню Йорк след сериозен проблем с тях. Доказано!
102
8
 
19
 
! Отговори
Българинъ преди 4 години
Вечна Слава на душата и паметта на Адолф Хитлер - големия приятел на България, великия и вероятно последен рицар на Християнската Цивилизация и Европейската раса! Вечна слава на героите на 3-я Райх, отдали живота и най-милото в уви, загубената битка на Доброто срещу злото, битка на Християнската Цивилизация срещу Луциферистите от синагогата на Сатаната! Битката беше загубена и злото се възцари над Доброто, но ние сме в очакване на Съдния Ден и Неговото завръщане на Земята, за даде справедливост
101
5
 
17
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 4 години
Слава на героите!!!
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е осетинец. Избран за полезен гой да избива бели хора. Защо не направите една справка за жените около него? От какъв ли специфичен етнос са били? Ако искате да се басираме. Сталин е болшевик от самото начало на СССР. Един от малкото във върхушката, които не са богоизбрани. Не е нужно да ми вярвате - вижте състава на революционното правителство, на извършвалите чистките, заповядващите масови екзекуции. Какво да кажем за това кой е Лео Троцки. А кой е Лазар Каганович?
99
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1939, един "тинк-танк" около президента на САЩ разработва план за избиването на всички германци (всички!) с кастрация. Преди втората световна война! Планът даже е публикуван през 1941 под името "Germany Must Perish". Library of Congress Call No.: DD222.K3. Може да намерите това онлайн. Авторът - от богоизбраните. Може да проверите. По една "чиста случайност" авторът на тази "книжка" е съветник на Моргентал - друг лобист за избиването на германците (планът "Моргентал"). Кой ли е масов убиец?
98
5
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Йосиф Сталин на младини е бил ГРУЗИНСКИ националист които се бори срещу Руската империя -Говорите глупости, много сре далече от истината. Сталин е бил обикновена ***, агресивен марксист, комунист, последовател на Ленин. Нямало е в тях никакъв национализъм, само желание да унищожат богатите и да яхнат народа.
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eeee ... то не остана място, дека моят се съберат хората и да си кажат мнението ...