ВСС: Ако има слаби кандидатури, Цацаров остава на поста си

Изборът на 14 ноември може да не се осъществи
7 юни 2019 19:10,
36
ВСС: Ако има слаби кандидатури, Цацаров остава на поста си
Снимка: архив "Булфото"

"Надявам се да се появят кандидати за длъжността главен прокурор, които да са професионалисти". Това каза пред БНР представляващият ВСС Боян Магдалинчев по повод предстоящата кампания за избор на прокурор номер едно. Според него, ако се появят слаби кандидатури за поста главен прокурор, може и да не се стигне до избор на 14 ноември на наследник на Сотир Цацаров.

Още по темата

Мъж, с дълъг стаж, юрист от СУ... мечтата за главен прокурор

Процедурата ще започне на 15 юли, уточни той. До 29 юли ще са ясни кандидатите. "Законът фиксира кой има право да прави номинации за главен прокурор - това са министърът на правосъдието и най-малко трима членове от прокурорската колегия", обясни Магдалинчев и изрази очакване да има поне две кандидатури и да има истинско състезание между тях.

Магдалинчев припомни, че след 10 ноември 1989 година никога главният прокурор не е бил фигура от прокуратурата и коментира, че е добре да бъде човек, който познава системата отвътре.

По думите на представляващия ВСС гаранцията за това, че избраният е най-добрият и най-независимият, че ще работи за реформиране на прокуратурата, се дава не само по номинацията на тази личност, но и по отношението, което обществото ще има към нея: "В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности, които да вземат отношение към кандидатурата на определени лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестиране и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преде да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията пред да започне самият избор. Октомври месец те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември".

Боян Магдалинчев коментира като странни думите на заместник главния прокурор Иван Гешев, че сега ще започне купуване на магистрати: "Не ми и минава през акъл такова нещо. Това са големи избори в системата".

Във връзка със спекулации, че се търси повод да бъде прекратен предсрочно мандатът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев заяви: "Не се търси" и припомни, че редовният мандат на Панов приключва през януари 2022-ра година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Явно Суджука пак си някоя сфиня да го прикрива
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става с разследването на Пеевски и *** и БНБ в САЩ или защото не му се дава гласност си най успешния, ти маймунооо 🤨
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе от това излиза, че Цацаров е успешен, колко хора осъдиха държавата, та платихме милиони с нашите данъци, кой ще поеме отговорността. В България няма никаква справедливост, а главния прокурор е пионка в чужди ръце с много пари. Направете реформа за бога.
28
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Това е така, защото политическия елит е честен затова на него му пука за главния прокурор Ако си честен те ЗА ПИРАТ ДАНО ГОСПОД СЕ СПРАВИ С ТЕЗИ ХОРА
27
5
 
10
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Че това прасе е най слабият прокурор
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко кила трябва да са, за да не влизат в графата- слабички кандидатури?
25
5
 
4
 
! Отговори
Квартален Прокурор преди 4 години
Правилно ! Пълнички хора си трябват за тоя висок пост. Под 120кг се водят за слаби кандидатури. Затуй и не се кандидатирах.
24
4
 
8
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Не, не и НЕ!!!!!!!!!!!!!!!!! Такова зависимо и беззъбо мекотело не ни трябва!!!!!!!!!!!!!!!!! Този да си събира партакешите и да се разкара от прокуратурата!!!!!!!!!! И да не забрави да вземе със себе си всичките си корумпирани и нищо не работещи "прокурори"!!!!!!!!!!!!!
23
6
 
9
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Всички кандидатури ще са слаби.Цацаров е удобен на Бойко.Гарга на гарга око не вади.
22
4
 
5
 
! Отговори
Васко Георгиев преди 4 години
Полицаи ме склоняваха по насилствен начин да убивам чужденци по магистралите и да ги ограбвам аз отказах и не след дълго полицаи ме простреляха на няколко места.Полицаи,военни,прокурори и съдии покровителстваха банди които извършваха убииства по магистралите с цел грабеж .
21
4
 
4
 
! Отговори
Йфйф преди 4 години
И как се определя слаб кандидат е то май се знае кво ще стане а днесссс да ги проверят от органи
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трольо, пак оплеска опорките - нали Путьовите марионетки Ивчо Христов-еврото и вокалът му Грипенов ще си изберат някое хубаво комуноидче, ВСС ще им скокне, после ще се намеси Мустака и ще си изберем "когото той си избере", ще си изберем ОмбудсМая за кметица, а *** - за премиер - и ще потече мед и мляко от рога на изобилието!Тъй де, само ти май ще си изгубиш рублите от сиромашката надница - няма върху кого да дефекираш в един "идеален" свят.
19
4
 
3
 
! Отговори
Франко Фере преди 4 години
Ужас
18
3
 
19
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Според ВСС , Цацаров е силен прокурор?Смях в залата , ще стои на поста докато намерят друг одобрен от Мутрата- отново смях в залата!
17
5
 
18
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Требе да си мафиот иначе нема папо,народа да мре.
16
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко прави каквото си искаш.Овцете са съгласни на всичко.
15
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако трябва и Конституцията ще променят гербавите крадци, само и само прокурорчето на Мафията да остане на поста си.
14
4
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
кой и спрямо какви стандарти определя кандидатура за слаба? това отново еднолично решение ли ще бъде? сегашния през такова условие ли беше минал за да се кандидатира?
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да кажеш на българския народ той е съгласен и без много дандания ще е съгласен с всичко, хора без вкус и ценности това е най удобния народ за управление, шшшшт че иначе ще има пляс.
12
6
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
опаляааа!!...ИЗМИСЛИХА ГО!!!!!!!!.."ако нема силна кандидатура,остава СЛАБАТА-Цацаров"...Ей,ама тия прехвърлят всякакви граници!!!!...Ние сме уникум!!!Все повече се замислям,че ако ГЕНА ни е такъв от векове,то ...колкото и парадоксално да звучи,запазили сме се благодарение на това,че пет века ДРУГ е дърпал конците,а не бг тикви и кратуни от сорта "Банкянска карашъктисана"...След нема и половин век под Тиквената окупация,България ще изчезне!!...Ако не стане чудо..