"Бог сътвори мъжа и жената" – Ватикана срещу "джендър теорията"

Католическата църква против "унищожаването" на половете
12 юни 2019 21:30, Елка Василева
138
"Бог сътвори мъжа и жената" – Ватикана срещу "джендър теорията"

Ватикана издаде документ, с който критикува "джендър теорията". Тя противоречи на вярата, здравия разум и човешката природа, смятат авторите на документа. Активисти го наричат "зловреден".

"...Бог сътвори мъжа и жената" - под това заглавие Ватикана издаде наръчник, посветен на отношението към т.нар. джендър теория, който е предназначен за католическите училища.

В него се посочва, че в учебните заведения има спешна нужда от разяснения по въпросите на сексуалността. Според документа джендър теорията е "идеология, която отрича разликата (...) между природата на мъжа и природата на жената, стремяща се към едно общество без полови различия, с което разрушава антропологичната основа на семейството", пише Дойче веле.

Наръчникът се противопоставя на "тенденцията за заличаване на половите различия между мъжа и жената". Но същевременно се изтъква, че "никой не бива да бъде преследван или дискриминиран заради своята вяра или сексуална ориентация".

ВМРО скочи срещу гей парада: Джендър пропаганда!

Още в увода на въпросния наръчник, състоящ се от 57 отделни точки, се посочва, че трябва да се прави разлика между научното изследване на половете и джендър идеологията. Целта на изследователите на половете била да разберем по-добре в какво се изразяват разликите между мъжа и жената в различните култури, пише в документа.

Това "противоречи на вярата и здравия разум"

В много случаи обаче днес се насаждат "уж неутрални концепции за образа на човека", които "противоречат на вярата, на здравия разум, но и на човешката природа", четем по-нататък в наръчника. "Отдалечаването от природата" водело дотам, че чувствата на отделния човек се превръщали в единствен критерий при вземането на решения. Подобен поглед върху нещата водел до "размиването" на разбиранията за сексуална идентичност и за семейство, се казва още в документа.

Според неговите автори основите на тези теории са залегнали в "една дуалистична антропология, която разделя тялото (сведено само до безжизнен материал) от човешката воля, която пък получава абсолютната свобода да манипулира тялото по свое собствено усмотрение". В нейната основа е залегнала една "смущаваща концепция за свобода", ръководена от чувства и желания, някои от които са само временни.

Още по темата

Сдружението New Ways Ministry, застъпващо се за правата на лесбийките, хомо- и бисексуалните, както и на трансджендърите (ЛГБТ) в Католическата църква, разкритикува остро "зловредния" документ.

Според активистите неговата подвеждаща информация "ще доведе дотам, че семейства ще започнат да отхвърлят децата си, а хомосексуалните и трансджендърите ще продължат да бъдат дискриминирани". Полът не се определя "само от външните полови органи, а също и от генетични и химични фактори, както и от хормони, които не са видими веднага след раждането. Ватикана си остава някъде в Средновековието, насърчава грешни тези и се опира на митове, слухове и откровени неистини", се посочва в становището на сдружението.

"Коварна индоктринация"

Католическата църква, но и папа Франциск често се обявяват открито срещу т.нар. джендър теория, защото тя, според тях, подкопава традиционната представа за мъжа и жената като брачни партньори и родители. Така например през 2016 година папа Франциск обвини френската държава, че разпространявала джендър теорията в училищата. Чрез джендър теорията френските учебници способствали за "коварна индоктринация". Според папата "едно е да си хомосексуален или да си сменяш пола, друго е да интегрираш тази тема в учебния процес".  

Подобни оценки за т.нар. джендър теория се съдържат и в книгата на папа Франциск "Amoris laetitia" от 2016 година, посветена на брака и семейството. "Човешката идентичност бива принасяна в жертва на някакъв индивидуалистичен свободен избор, който с течение на времето се променя".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
дядо Либен преди 4 години
*** е английска дума, има си ясен български еквивалент - пол. Ама да се говори за полови дискриминации е скучно.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** идеологията се проповядва с цел отслабване на Европа, от служби отвъд Океана. Погледнете откъде се финансират фондациите им. БХК и други такива.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше да се намеси папата !
57
0
 
11
 
! Отговори
нали преди 4 години
Измамно е, че с джендериите ще намалят агресията в обществото, а надали това е най- добрия начин за постигане на тази цел. Експериментите с човешката същност са престъпни и в Източна Европа най- добре го знаем, но ако някой иска да продължава със социалното инженерство поне да го прави открито и ясно, а не като телефонен измамник!
56
1
 
19
 
! Отговори
А 2 преди 4 години
До Драго : Човече, имате цялата ни толерантност - никой "различен" не е преследван, бит, гонен от работа и т. н. Това, което възмущава хората е неистовото желание да се рекламира и утвърждава вашия начин на мислене и живот. А, спирайте се вече ! Ако не - възможно е да предизвикате сили, които.....
55
1
 
22
 
! Отговори
А 2 преди 4 години
Слава Богу, Църквата и у нас и в Европа има здрав разум ! Тая гнусотия с пропагандирането на "родители 1 и 2" ще отмине...Целта сега е да не нанесе големи поражения в по-младите. Всеки, който е тръгнал срещу Природата - губи !
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** идеологията е доктрина за взимане на властта и е далеч по-мракобесна от доказалия се в световен мащаб комунизъм.Такова гонене на несъгласните и разправа с всички, които им "пречат" и другаря Мао не е организирал по време на "Културната" революция.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо сътворява мъж от калта, после виждайки че му е скучно сътворява жената от реброто му, в най-новия завет може да пише че е сътворил джендъризма защото е видял че жената не му е достатъчно интересна и не му изглежда равна на ранга.
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като жена искам да кажа на SS, че ужасно се радвам че не съм направена от кал като мъжа.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ватикана с/у джендърите? УАУ! Обикновено последните 10 години са с/у онова което им наредят, и с онова което им наредят. Обикновено против морала и нормите, какво им е станало че да се отрекат от жендърството?
50
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог сътвори мъжа и жената, а ЕС добави джендърите!
49
35
 
7
 
! Отговори
Драго преди 4 години
Това, което ви липсва на всички вас (а и на ония психопати от Ватикана също) е толерантност!
48
14
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Ай стига глупости - комунизма е едно от малкото хубави неща (може би и турското съжителство), които са се случили на тоя народ. Да не би сега демокрацията да е нещо хубаво?!
47
6
 
21
 
! Отговори
Религиозно необремен преди 4 години
Колкото до сбърканяците - естествено, че не е нормално да си сбърканяк. И природата прави грешки, та не е нормално тия грешки да се толерират, а още по-малко дасе фаворизират. Те трябва да се поправят, когато е възможно, ако не - аз какво съм виновен и какво да направя като тия сасбъркани!
46
16
 
4
 
! Отговори
Религиозно необремен преди 4 години
Религията винаги е била средство за контрол на масите и те - масите от 80-процентници, винаги са се връзвали и са следвали течението, че по-лесно.То ако не е религия, ще е идеология като комунизЪма, а идеята е да се внуши на 80-процентовите, че и хубаво да си беден и гладен, докато идеолозите тънат в охолство и мачкат тия под тях.
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSСтария Завет не е Християнски. Но съм съгласен с Ватикана по този въпрос
44
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като овластявате бабите така става. в мюсулманските държави го няма тоя проблем. вярата противоречи на здравият разум, но не и на човешката природа. еволюционно човек има нужда от обяснение кой го е създал, и това е вярата, затова са се размножили само вярващите и са унаследени тъпорилните им гени които ги предразполагат към вярване и само те ще се размножават на тази скапана планета, като животните, без да мислят че създават само повече смърт.
43
0
 
16
 
! Отговори
В гЭ ЙоРопа преди 4 години
положението е тежко!!
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни смешници, до вчера миеха и целуваха краката на разни *** ..Всичко е една фълшива игра, са съжаление губещите сме ние
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И те ще признаят половите фикции,нямат избор. Иначе пак ще ги ПОГНАТ ЗА ТОВА ЧЕ ЗАКАЧАТ ДЕЦАТА ПРИВЛЕЧЕНИ В ЦЪРКВАТА! Ако си от нашите не е проблем да се гавриш с дечица, но ако си против - вадим матералите и те почват .Всичко е една игра.Папа Бенедикт Шестнадесети защо излезе в "почивка"?Защото не им вървеше по свир. ката.