Обвиненият в тероризъм 16-годишен извън ареста, ще ходи на училище

За магистратите момчето не трябва да е изолирано, с него ще работят психолози
Обновена: 13 юни 2019 13:21 | 13 юни 2019 13:21, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ученикът от Пловдив, обвинен в тероризъм, остава на свобода. Решението е на Апелативният спецсъд, който е потвърдил мярката за неотклонение на 16-годишното момче - под надзор на инспектор от Педагогическа стая.
Заседанието мина при закрити врати.
Още по темата
От прокуратурата казаха, че магистратите приели, че има обосновано предположение ученикът да е виновен за повдигнатите му обвинения в тероризъм.

Съдиите обаче са преценили, че момчето не трябва да бъде изолирано, а да остане в естествена среда и да ходи на училище, съобщи "24 часа".

В съдебната зала то е заявило, че осъзнава вината си, каза прокурор Сийка Милева.

По-рано тя увери, че Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика и вербовчика от "Ислямска държава", от която ставало ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт в България.

Прокуратурата поиска да изолират ученика, обвинен в тероризъм.

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства - видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да ги пуснат на свобода, но не тук, а в Северна Африка, при вербовчикът му. Така и детето ще е щастливо, и българите ще сме спокойни. Каква е гаранцията, че тоя пак няма да изтрещи след някоя и друга година???
81
0
 
6
 
! Отговори
ПОТРЕС преди 4 години
Ненормални хора е имало и винаги ще има, human nature. Един на сто е жесток, социопат, маниак, психично нестабилен, склонен към насилие. Такива нямат място в обществото. Да ги заключват, на фургони и някъде в тундрата да бачкат денонощно, докато издържат. Не да им плащаме разноските за психиатри, а после те да ми заколят детето, примерно....
80
0
 
9
 
! Отговори
. преди 4 години
Готвиш атентат с цел да убиеш невинни връстници в училището, в което и ти ходиш, дават те по телевизията и те пускат на свобода, какъв е тоя съд ???
79
0
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
И това ако е правосъдие После защо нямаме доверие в съдилищата Пускат някакви ненормaлници дето може да гръмнат десетки хора, на свобода и най- вероятно няма да го съдят.И сега трябва да спя спокойно,че тоя няма да гръюненякоя бомба в училище примерно
78
0
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо не осъдите и вербовчика?
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали е добре, че не е задържано момчето... Но се питам защо така наречените терористи посягат на невинни хора. Защо обект на така наречения тероризъм не са местата, където обитават всевластните, защо те са живи, а хората по булевардите, в метрото, отиващите на рабата или просто забавляващите се, са жертвите? Каква е тази кауза, унищожаваща малките, незначителни хорица? Кой стои зад нея и какво печели?
76
1
 
4
 
! Отговори
Харбейшио Кейн преди 4 години
само....да не сбърка раницитеЙЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как когато се случи нещо от особена обществена важност, веднага в коментарите се появява някой "луд" да бълва безсмислици
74
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам като се самовзриви и избие училището съдията да му лежи присъдата за тероризъм, какво и всички тия дето се кълнат, че е безопасен. По една доживотна за всяка жертва, да си ги излежават както пожелаят.
73
0
 
19
 
! Отговори
anon преди 4 години
браво. пуснахте го. а ако не го бяха хванали щеше да избие сигурно сума ти деца/ народ. ама понеже нищо още не е направил- трябва да е невинен, нали>абе вие в съдебната система нормални ли сте? а ако на *** съдийка този й беше гръмнал детето в училището дали щеше да размишлява по същия начин?осъзнайте се бе хора...
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно е син или внук на депутат...Това е положението.Очаквайте неочакваното.В затвора не може ли да учи? Макар че ученето за този бандит не е на първо място.Ще продължи с агитацията на психолозите и писане на доклади в нета на своя гуру-ислямист.Такива мозъци промити не се оправят дори и в затвора. А и браво на родителите-да има вашето дете у дома ви цял склад с оръжия и бомби-и вие да не знаете.А пари?С какво е купувал?Затвор за цялото семейство.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно, сега ще го смъмрим, утре като изтрепе 20-30 човека и ще го глобим - нека му е за урок!
70
1
 
19
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
А при положение, че съучениците и учителите знаят, че е подготвял убийството им, дали ще го приемат отново в клас с отворени обятия и усмивки?! Или ще им четете заповеди и ще ги зъдължите, да му се усмихват и да се правят, че нищо не знаят...Това няма как да стане, защото инстинктът за самосъхранение е над всичко, и това брадясало "детенце" , ще бъде изолирано и постоянно под наблюдение.На кому е нужен този цирк?! Мястото му е във специализирано заведение под медицински контрол а не в училище!
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елена, пий си хапчетата, бе жена! Не ни занимавай с психо виденията си във форума.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо се крият имената на терориста и родителите му???????Аз за един приятел питам.Явно имат заслуги
67
0
 
11
 
! Отговори
закривай преди 4 години
Добър пример за останалите-планираш атентат, не получаваш наказание.
66
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поправете ме, ако греша. От медиите разбрах, че:1. Детето се е сдобило с 14 кг. и половина взривно вещество2. Планувал е атентат.3. Пускат си го на свобода да ходи на училище ????????????
65
6
 
5
 
! Отговори
кука преди 4 години
До 62Колкото и да не ти се вярва има специалисти психолози, които могат да преобърнат ценностната система на 16 годишно хлапе. Но, трябва сериозно професионално отношение и къртовска работа. Ерго, има доста примери как млад "престъпен гений" в следствие на подходящото отношение, става изключително полезен сътрудник на службите.
64
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТИЯ МЕ ВЦЕПЕНИХА!!!НАПРАВИЛО БОМБА УМИШЛЕНО И ТО С ПИРОНИ ВЪТРЕ КОЛКОТО ДА ГРЪМНЕ 100 ЧОВЕКА И ТО НАПЪЛНО НЕПОЗНАТИ ЗА НЕГО И ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е СТАНАЛО :DЖИВЕЕМ В ПОДОБИЕ НА ПАРОДИЯ ДЪРЖАВА!
63
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разберете го веднъж завинаги - детето в случая няма вина, че е попаднало в капана на ислямски екстремисти, вината е на държавата и държавните ни институции, които "би трябвало" уж да се борят с ислямския екстремизъм и да не ги допускат да водят едва ли не открита пропаганда по вербуване на имено такъв контингент - младежи и девойки със слаба и проблемна психика.Криворазбран либерализъм да го е..., и не само у нас, а по цяла Европа, че напоследък дори и в САЩ!