Делата срещу министри, депутати, кметове... 140, 39 от тях - вече в съда

Най-често клиенти на прокуратурата стават местните управници
14 юни 2019 18:00,
54
Делата срещу министри, депутати, кметове... 140, 39 от тях - вече в съда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

140 висши чиновници, сред които депутати, министри, заместник-министри, кметове, шефове на агенции, агенти на ДАНС, полицаи, данъчни и митничари, са разследвани са корупция у нас. Това показва докладът на главния прокурор Сотир Цацаров на тема "Резултатите от противодействието на корупцията за лица, заемащи висши държавни публични длъжности". Документът е изискан и получен от "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.

Делата срещу 101 от обвиняемите са на етап досъдебно производство, а срещу 39 от тях има внесен в съда обвинителен акт.

От изнесените данни става ясно, че към момента дела се водят срещу 8 бивши министри. Трима от тях за заемали ръководния пост в Министерството на икономиката и енергетиката - Румен Овчаров, Делян Добрев и Трайчо Трайков. Първите двама са обвинени в безстопанственост по делото за АЕЦ "Белене". Трайков пък за продажбата на 33% държавен дял в електроразпредетелителното дружество ЕВН. По същото дело, което се гледа специализирания съд, подсъдим е и бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Още по темата

Разследвани са и двама министри на здравеопазването - Петър Москов за престъпление по служба по делото за ваксините и служебният министър Илко Семерджиев за принуда. Последният беше оправдан от съда на първа инстанция.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е подсъдим за сделката по ремонта изтребителите "МиГ", а Даниел Митов - бивш дипломат номер едно, беше разследван за злоупотреба с доверие. Той също беше оправдан на първа инстанция.

Най-многобройна се оказва групата на обвиняеми и подсъдими кметове и техните заместници. Общо 24-ма към 5 май тази година. В нея има както бивши, така и настоящи.

Сред по-известните кметски имена, попаднали в списъка на прокуратурата, са Иван Тотев - кмет на Пловдив, Евгени Крусев - зам.-кмет на София, Панайот Рейзи - на Созопол и Десислава Иванчева - отстранената кметица на "Младост".

Бивши и настоящи народни представители също се разследват за корупционни престъпления. Един от тях е бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, известен като Живко Суджука. Той е подсъдим за изнудване на бизнесмен, от когото поискал 4 тона суджук.

С обвинение е и новият евродепутат от БСП Елена Йончева - за пране на праи. Социалистът Манол Генов беше подсъдим за купуване на гласове, но в края на май беше оправдан от Софийски градски съд.

Сред висшите чиновници, които са станали клиенти на прокуратурата, са още бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров, двамата квестори на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева, както и цели седем бивши шефове на "Напоителни системи".

16 пък са служителите на ДАИ с обвинения - повечето за участие в престъпна група за извършване на престъпления по служба.

Делата срещу съдии, прокурори, следователи са от шофиране в пияно състояние и хулигантство до закана за убийство, подбуждане към лъжесвидетелстване, боравене с огнестрелни оръжия.

Най-тежкото наказание - 3 години условно, е наложено на бившата шефка на Варненския административен съд Анелия Цветкова за 10 000 лева подкуп и злоупотреба със служебно положение.

Докладът на Цацаров обаче признава, че най-често присъдите, които се налагат за корупционни престъпления, са условни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
14
 
! Отговори
списъкът е кротък преди 4 години
от 5-600 къщи за гости само <200 са проверениОт всички здравни министри само 2-3ма са под следсвиеда не говорем за 6-етажните асансьори, 300км.м. тераси. 100 декара овоштни градиниасвалтните, мостови, метрото и темподобни кражбиа островите, а барцелонските бараки, а къщатата за тиквата-щерьонушка строяща къщурка в земеделска земя....а щуротийте с атентата в бургаското летище и хлапака от пловдив...защо в списъка няма Цветанов, Цачева, Москов-дете убиецът, Плевналиев помогнал за *** на
8
1
 
11
 
! Отговори
Тиквун Кокинов преди 4 години
Ти сам си го избра !
7
1
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ако има награда за нищоправене тоя ще е безспорния победител.
6
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Докладът на Цацаров обаче признава, че най-често присъдите, които се налагат за корупционни престъпления, са условни.--------------------------------------------------------Всички са оплетени като свинсkи черва.Ядат и пият заедно.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А #КОЙ кога?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДС поръчва, Цацаров изпълнява. Официални представители на ДС за България - Ахмед Доган и Делян Пеевски.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата *** на държавна хранилка е за панделата. От осемстотин хиляди, разследвали само 140.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя " сърдития" с нищо няма да го запомним!-:) така му мина мандатчето безславно в услуга на властта! Дано поне следващият.бъде наистина независим! Дай боже! Ама .....и!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цазаров - машата на ДС.