Има ли турска следа в сигнала за тероризъм в Пловдив?

Съдът е действал рационално с момчето, смята Тихомир Безлов
14 юни 2019 11:50, Йордан Бързаков
23
Има ли турска следа в сигнала за тероризъм в Пловдив?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има версия за чужда служба, вероятно турска, която е информирала България за случая за тероризъм в Пловдив. Това каза пред bTV анализраторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него, съдът е действал рационално по случая с 16-годишното момче от Пловдив, защото ако е било поставено в психиатрия, проблемът е можел да се обостри.

Още по темата
Както е известно, Апелативният специализиран съд отказа да задържи момчето. С него ще работи само детска педагогическа стая, а мнението на главния прокурор е, че детето не е терорист.

Безлов обясни, че това е доста по-лека версия от първоначалната, но е много важно да се вгледаме в случая, понеже това не е просто криминално престъпление, а връзка с вербовчик от Северна Африка.

"Ако беше станало нещо, щеше да стане огромна трагедия", коментира експертът.

Той коментира и изтичането на данните на момчето и семейството му в публичното пространство. Според него, това е голяма грешка, която може да доведе до въпроса дали ако други родители забележат нещо необичайно в детето си, ще потърсят помощ.

"В един момент настава хвалба, а в света има голям опит в тази посока, има центрове и при този подход едва ли родител ще сътрудничи", категоричен е Тихомир Безлов.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
1
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Момчето е жертва.Тия терористи не са вчерашни или случайни.Вербуват неуверени, лабилни млади хора.На един закоравял в идеите си възрастен няма какво да му вурбуваш, но виж младите са друго нещо.А това ще рече, че децата ни са в опасност.
20
0
 
8
 
! Отговори
кой преди 1 месец
Защо ИДИЛ има достъп до нашите младежи? Кой не си не свършил работата? Интернет специалисти, тайни служби? Кой е допуснал да си действа интернет портал, в който терористи промиват мозъците на нашите младежи?
19
5
 
3
 
! Отговори
искане си човека преди 1 месец
Ако сега се примирим и отстъпим този младеж на ИДИЛ, това ще продължи и други младежи ще се поислямчат в наша вреда. Те са му промили мозъка. Сега трябва ние да го накараме да се върне към изконните български и християнски ценности. Психиатрия и коректировъчен курс, който да откаже младежа от исляма. Тука става дума за промиване на мозъка и ние българите си искаме заблудения човек обратно. Както досега е сътрудничил на ислямисти, така отсега нататък да им стане най-върл враг и да се бори против
18
1
 
3
 
! Отговори
ценностите преди 1 месец
Каква е причината Цацаров да смекчи тона? Момчето може би не би причинило атентат. Може би и в бъдеще. Цацаров, ние работим с реални факти, а не с въображаеми. Това момче е именно за преценка от психиатър, който да установи степента на промиване на мозъка и па предпише програма за връщане на младежа към християнските ценности. Ние нямаме полза от новоизпеяен ислямист с промит мозък. Имаме полза от християнин, утвърждаващ християнските и европейски ценности.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак турчинът ни предупреди и ни предпази от голям сакатлък.
16
2
 
11
 
! Отговори
Един турчин преди 1 месец
Българино, дори когато слънце грее, пак Турция ви е виновна! Ха ха
15
1
 
5
 
! Отговори
Учуден преди 1 месец
Вербовчик от Северна Африка...А защо се е насочил към някой от БГ?Не сме застраховани, но ние не сме сред предпочитаните цели за терористи.Ние не сме пряко замесени във военни конфликти и мащабна търговия на оръжие, нито сме нетолерантни към малцинствата в БГ, даже напротив.Чудно ми е как този 16 -годишен се е забъркал в това и за кого точно е била предназначена бомбата?
14
0
 
1
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
Данчо! Това човекът го каза в 07,30 ч. Чак сега ли се сети да го качваш?
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Bg medii sa ortodoks teroristi.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как аджеба турските служби от разстояние са разбрали, че някой подготвя бомба, а нашите са спяли и са разчитали на родителската съвест? Има ли нещо общо това, че са освободили терориста с това, че сигналът е дошъл от турските служби? Ако беше от американските щяха ли да го задържат. Ако българските служби разберат за готвене атентат в Турция дали ще постъпят колегиално и човешки и ще предупредят турските си колеги?
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Влади
Не бе, трябвало е да се направи разработка. Момчето продължава но под контрола на службите. Така се създава обстановка чрез която се изучават методите на врага. Задълбочава се връзката (ако се налага даже се инсценира взрив), започва се обратно влияние и се разнищва цялата схема. Сега може да се окаже че в БГ има и други мераклии за терористи и службите не знаят кои са. Но "свободата на словото" е всемогъща система и е по важна от живота на 20, 30 или 50 човека. Нали така, клюки да има.
10
1
 
13
 
! Отговори
vinetuuuu преди 1 месец
а българските служби какво правят?
9
3
 
19
 
! Отговори
Гошу преди 1 месец
Какъв случай на тероризъм в Пловдив?
Цацаров каза, че момчето не е терорист.
Няма тероризъм без терорист.
Моля, не пишете глупости за тероризъм.
Има 15 килограма взив, части за бомба, пирони и болтове, раница с механизъм за взривяване... но момчето не е терорист.
Ангелче е.
8
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-вероятно е да има русофилска следа !
7
3
 
8
 
! Отговори
Диабло преди 1 месец
А не, това е ръката на алаха-ха-ха.!.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега какво - родителите на момчето и турските служби изълиза, че са сигнализирали нашите тюфлеци.. аферим, машала, ашколсун !
5
3
 
23
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Ох, невинното пиленце! Направило само 14кг бомба, но е жертва, сакън, нищо не казвайте , кой е , откъде е. Че да може другия път да поправи грешките си и да взриви стотици хора. Трябвало да мълчат като Тодор Живков за Чернобил и радиацията.
Така е в БГ-то - престъпниците и кучетата имат по-вече права от нормалните хора!
4
6
 
16
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 1 месец
Трябва да се обяви в кое Училище ще учи това *дете* от 15 септември 2019 ?
3
9
 
5
 
! Отговори
Ва Банк преди 1 месец
Има Турски поток,или Турецкии гамбит
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фамозната Сийка!