Данаил Кирилов няма да номинира главен прокурор, отрече за Радев

Той потвърди - ако мониторингът не отпадне, подава оставка
Обновена: 18 юни 2019 12:40 | 18 юни 2019 12:05,
18
Данаил Кирилов няма да номинира главен прокурор, отрече за Радев
Снимка: БулФото

Каузата за мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието, залагам себе си за постигането на тази цел и смятам, че няма друг начин да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел. И ако мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката. Това каза пред bTV министърът на правосъдието Данаил Кирилов тази сутрин.

Преди няколко дни говорител на европейската комисия потвърди намерението на институцията да предложи отпадане на мониторинга върху българското правосъдие и борбата с корупцията до края на мандата си. Това, което ще е определящо, ще бъде изпълнението на всички препоръки, отправени към България. Следващият доклад се очаква да бъде публикуван през ноември.

Според Кирилов, каузата за сваляне на наблюдението е обединила всички български евродепутати и дори сегашният вицепрезидент Илияна Йотова, която преди да влезе в Президентството беше също евродепутат.

Относно процедурата по избор на нов главен прокурор, Данил Кирилов беше категоричен, че няма да се възползва от правото си да номинира кандидат за поста.

"Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Освен това една подобна кандидатура веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатура на управляващото мнозинство", обясни решението си той, но добави, че ако процедурата се изкриви, си запазва правото да се намеси.

Относно вече изразените в медиите предположения кой може да наследи Сотир Цацаров, Кирилов коментира, че не са му известни такива имена и че това са спекулации. Включително и за евродепутата Емил Радев.

"Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус, адресат и т.н.", изтъкна той.

Очаква се новият главен прокурор на България да стане ясен в средата на ноемрви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Чудя се..не мога да схвана критерите по които Боко избира..Било министри..шефове на агенцииВсе калинки и барнитаАбе що не направи например..за мин на прасовъдието..Декана на юр факултет..ако той не иска да каже имената на петима доказани специалисти.. Като му гледам сега цецки, цветанки..румита. абе спокойно може без министри и министерства..
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тва биопродуктче ще изръфа на боко дръжката
13
4
 
13
 
! Отговори
Какви Едиоти ни упра преди 4 години
Барни, Барниийй само като те слушам, как,, непренудено"ти се лее словото ме хвща,, съклет"както казваше баба ми! Ти, Марчето Габриел, Цветито Караянчето, Гугутка дариткова, Катето Захрчето и още една дузина,, калинки"и,, бръмбари"начело с най-големия рогач Плавналиев сте за кудоши и подигравки на целокупния бг.народ! Обаче колкото по ви плюят, по наглеете! Барни, не мислиш ли, че ще дойде време да отговяряте за деянията си? Ще дойде и за вас ще настъпят едни пондруги времена! А да ни е хаирлия!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този го слушах сутринта по радиото. На всяка минута несвързана реч поне по 15ина пъти Ъкаше. Цветанът на мисълта е с класи над него. И това недоразумение ни е министър...
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя, Цветанов и Борисов са олицетворение на тъ потията и про стотията на ГЕРБ.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой написа заглавието. Въпросният завършил ли е 8-ми клас. Оттам тръгват глупостите: неграмотни журналисти, безумно глупави министри...
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поколението,което създадоха соросета-та,влизат в кохезията на републиката.Било *** ,доктори,управници.Има-ше една директорка,която назначавашевинаги по грозни от нея учителки.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безумните закони, гласувани от гербавите, особено в последните години, нямат аналог в човешката история!Еманация на алчността, некомпетентността и човекомразството!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барни е неотразим.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да е смешно ако не беше тъжно. Какви хора стават министри в изстрадала България, при това на правосъдието.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че няма да номира е ясно, но дали ще ни остави на мира.
4
0
 
20
 
! Отговори
Адвокат преди 4 години
Колега, не ставаш. Ама никак не ставаш.
3
0
 
16
 
! Отговори
НОМИРА преди 4 години
Номира, намира, номерира или НОМИНИРА? Много сте зле.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д. Кирилов нещо ,...номира.Сигурнонормира,или намира.Може нотира,натирва.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ни е м-во на правосъдието,щом се оглавява от антиюристи-Цецка и Дани.Боже,божееее,има ли нещо нормално в тая държава.