Алекс от Бяла убит заради хомосексуалисти, да не ги обиждал

Бяла на протест срещу намаляването на присъдата, магистратите защитават решението си с писмена позиция
Обновена: 21 юни 2019 07:32 | 21 юни 2019 07:00, Елка Василева
184
Алекс от Бяла убит заради хомосексуалисти, да не ги обиждал
Снимка: Булфото

Двама хомосексуалисти от ромската махала в Бяла са в основата на конфликта между убития ученик Алекс Ангелов и осъдения за това престъпление Валентин Маринов.

Това става ясно от решението на апелативния съд във Велико Търново, с което присъдата на Маринов е намалена на 3 г. вместо 20-те, които му даде окръжният съд в Русе. Скандално малкото наказание изкара на мирен мълчалив протест в четвъртък жители на Бяла и околните села, които поискаха Върховният касационен съд като последна инстанция да върне 20-те години затвор за Валентин Маринов, пише „24 часа“. Прокуратурата протестира пред ВКС.

На 8 юли 2017 г. ромът Маринов удари по главата Алекс Ангелов в центъра на града, момчето падна на земята и изпадна в кома. Почина няколко дни по-късно.

След напрежението заради намалената присъда от апелативния съд във Велико Търново написаха позиция, в която се казва, че няма да работят под натиск, а смъртта на 18-годишния Алекс е причинена по непредпазливост.

Мотивите за това са, че фаталната травма в главата е причинена от падането му на плочките, а не от удара в лицето, който получава от 33-годишния подсъдим.

“Няма доказателства за умишлено убийство по хулигански подбуди”, твърдят магистратите от втората инстанция в решението си от 4 юни т.г. и позицията, публикувана 2 седмици по-късно, когато се разшумя по случая.

Интересно е как се стига до фаталния инцидент. Алекс и душманинът му Валентин са се познавали бегло. В нощта на 7 срещу 8 юли ромът Маринов е бил в дискотеката заедно с компания. Около 3,30 след полунощ там влиза и Алекс, но е бил на друга маса и с други хора. Момчето е било в добро настроение, защото се сдобрил с приятелката си.

33-годишният Валентин е бил в компанията на племенника си, който е непълнолетен. С тях е имало още 6-има души. Двама от тях са били съученици на Алекс.

Още по темата

По някое време в дискотеката пристигат двама младежи от ромската махала, които са познати в града с прякорите Гунди и Чочи. Те са хомосексуалисти и травестити и никога не са крили това. Още с влизането в заведението двамата гейове започнали да афишират, че са с различна сексуална ориентация. Присъединили се към компанията на Валентин.

Всички в дискотеката ги забелязали заради женските движения, грима и сексуалните танци, с които афиширали хомосексуалността си, разказват свидетели по делото. Това поведение подразнило Алекс и много други посетители, но въпреки това не се е стигало до словесни нападки или до физическо насилие.

Около 5,30 ч клиентите на заведението си тръгват. Компанията на Валентин също излязла, разделила се на групи и тръгнали към центъра. Пред заведението един от тях поискал цигара на Алекс, който отговорил, че не пуши и ромът отминал. Един от приятелите на Алекс му предложил да го откара до вкъщи с кола, но ученикът отказал и тръгнал към спирката, за да хване автобуса за квартала, който е на 7 км от града. 

В същото време в центъра била и компанията на Валентин. Двамата травестити в нея продължавали да танцуват и да се лигавят като жени. Вдигали шум въпреки нощните часове.

На 15 метра пред тях вървял Валентин Маринов с негов приятел.

В центъра на Бяла Алекс отново срещнал групата роми, които се запътили към махалата. Единият от гейовете и Валентин отново му искали цигари. Ромите твърдят в показанията си, че той е бил пийнал и започнал да ги псува, наричайки ги цигани и педерасти. Това подразнило един от тях и той се опитал да го удари с бутилка бира. Алекс се дръпнал и опитал да отвърне на удара. През това време успял да се свърже и с братовчед си по телефона и му казал, че искат да го бият и да дойде да го прибере, ако може.

Малко преди това Валентин Маринов погледнал и видял, че Алекс посяга да удари приятеля му. С бърза крачка се отправил към него и го ударил с юмрук по лицето. Алекс не очаквал това нападение - залитнал и паднал назад.

Силно ударил главата си на плочките пред тротоара. Останал неподвижен. Валентин Маринов го сритал в краката, за да види дали мърда, но момчето останало неподвижно. Уплашил се, че го е убил, и с останалите роми избягали.

Братовчедът на Алекс пристига, намира го безпомощен и го откарва в болница, където момчето умира. Ромите са заловени на следващия ден от полицията.

Протест в Бяла, убиецът на 18-годишния Алекс ще лежи само 3 г.

Още в първите разпити Маринов се опитва да прехвърли вината на братовчед си, който е непълнолетен. Свидетели и записи от камери обаче доказват, че фаталният удар е нанесен точно от Валентин. Обвинен е в убийство по хулигански подбуди и на първа инстанция в окръжния съд в Русе е осъден на 20 г. затвор и 200 хил. лв. кръвнина за родителите на Алекс.

Апелативният съд във Велико Търново обаче преквалифицира обвинението и то вече е за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена лека телесна повреда, т.е. удара в лицето на жертвата. Така присъдата му е намалена на 3 г. затвор, от които вече е излежал 2 в следствения арест, а до края на делото във ВКС наказанието му може и да е изтекло. 

На втора инстанция са проведени две съдебни заседания - на 1 април 2019 и на 13 май 2019 г. В Търново е извършен преразпит на вещото лице Пламен Димитров, изготвил допълнително заключение по съдебно-медицинската експертиза.

“Абсолютно голословни са твърденията, че член на съдебния състав е изказвал твърдения в защита на подсъдимия или е подвеждал вещото лице да изказва такива. Въпросите от съда към вещото лице са целели да изяснят преди всичко степента на нанесената умишлено телесна повреда (в лицевата част), тъй като този въпрос е бил недостатъчно изяснен”, се твърди в позицията на съда.

Все пак магистратите приемат, че има лек превес на утежняващите вината обстоятелства, поради което е определено наказание малко над средния предвиден в закона срок и е отказано условно изтърпяване на присъдата.

Въззивният съд смята, че не са налице доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко смъртта на пострадалия.

Кой съдебен състав е прав - русенският или търновският, ще решават върховните магистрати.

Апелативната прокуратура във Велико Търново внесе протест срещу новия прочит на доказателствата за извършеното убийство. Държавното обвинение настоява за потвърждаване на първоинстанционната присъда от 20 г. решетки за смъртта на Алекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: убийстворомиАлексБяла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
Коки преди 4 години
До Анонимен 3Манипулаторе, ние сме Парламентарна република, не Президентска! Гадно човече си ти.
111
3
 
0
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
До БългаринА бе прав си, ама... убийство по непредпазливост = 3години??? Има разлика от убйство по непредпазливост, до убийство по непредпазливост. 10 години ми се струват достатъчни...
110
1
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
На ви ЕС , на ви евроценности сега, радвайте им се ;) !!!!
109
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 години за такова убийство... или за обратните има смекчаване винаги
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НАТИСКа също и гравитацията и втория закон на Нютон
107
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 116 и аз така, защото дискриминацията е срещу българите. Тях ги убиват за това че са казали на някой нещо, което той самият твърди за себе си.Те самите са се дефинират като гейове, обаче ако ги наречеш така реват и бият. Пък и не били виновни. Айде стига фарисейщина.
106
1
 
30
 
! Отговори
НАТИСК преди 4 години
Аз като гражданин на България ще упражнявам Натиск върху СЪДА .Това е Подигравка срещу Човешката Природа .Ще ви кажа че Мотивите на Съда са меко казано писани под натиск .Това е Опасно и създава Прецедент - ще ви дам пример - Хипотетично се случва терористичен акт и загиват много невинни хора от бомба с пирони - БГ Съда ще оневини Убиеца , защото пироните са убили хората .В този случай Трябва да вкарат в Затвора Плочките , Асфалта и Бордюра , а най-голяма Вина има Черепа на Починалия .
105
18
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Аз като малък съм се бил доста а съм сигурен, че са го правили доста от вас и в никъкъв сучай не съм си мислел, че може да се стигне до фатална развръзка. За жалост има редица случай с фатален завършък при удар на глава в земята и смятам, че младежа не е искало да убие момчето умишлено. От моя гледна точка смятам, че 20г за убийство по непредпазливост са твърде много. По справедливо би било 3-4 години. На всеки може да се случи недай си боже.
104
0
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Вярно е, че трябва да има независим съд, но все пак и съдиите трябва да носят някаква отговорност. Не може да са недосегаеми, безнаказани и безотговорни, без това да има последствия за тях! Трябва някаква промяна в съдебната ни система и Народното събрание е длъжно да го направи!
103
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦИНИКЯзък че са го възпитали зле и родителите са били причината това момче да завърши така и да е пълно отвътре с омраза.
102
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 100Аз желая да живея държава където дискриинацията да се смята за нещо сериозно.В България дискриминацията е нещо нормално за средностатистическия българин с изцяло български произход.
101
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бутнеш някого по стълбите и си строши врата сигурно пак е неумишлено. Не е пострадал от удара ти, а от сблъсъка със стълбите
100
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 104Това да си съдия не означава че трябва да отсъждаш спрямо желанието на тълпата. Има смекчаващи вината обстоятелства,
99
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Азък за момчето.
98
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са защитавали достойнството си. Явно за българина тези хора нямат достойнство.
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
106, ти имаш голям проблем с главата ?! Всяко убийство е неумишленно за извършителят бе, и в САЩ е така,но им дават по няколко доживотни или смърт и в Испания е така всички убийци са станали убийци "без да искат",но получават по 120 г. затвор,виж да сториш атентат е друго нещо там вече имаш за цел да убиеш,но и тези *** ми се струва, че целта им е била да убият, защото те като теб съща така трудно мислят и надали са имали втора мисъл да спрат да удрят ? Тук корупцията е виновна не законът !
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убийствата са класифицирани според Наказателния Кодекс в 4 вида: неумишлено (напр. катастрофа), умишлено (като в случая), предумишлено (с предварителна подготовка и план за действие), при самоотбрана.Има и пети вид: кpъв за кpъв, но тогава деецът не се наказва.
95
1
 
25
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Класически потрес - гн.усен швед който и на *** не прилича, *** - травестити с провокативно поведение, алкохол, съд с разтеглива съвест - Светла Му Памет на момчето и дано родителите и приятелите му намерят сили! Темида е Сляпа! Витиеватата формулировка на съда, поведението им на Камора която брани правото си да се гаври с човешкото нещастие, недосегаемостта им - колко още, защото хората да усещат липса на надежда?
94
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 100Убития е предизвикал съдбата си.
93
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен недоволните от присъдата ще искат след някой друг ден да дадат доживотна на жена която е убила мъжа си за да се защити от тормоза.На мен ми писна булитата да се изкарват че са жертви и да ги защитаваме.