Алекс от Бяла убит заради хомосексуалисти, да не ги обиждал

Бяла на протест срещу намаляването на присъдата, магистратите защитават решението си с писмена позиция
Обновена: 21 юни 2019 07:32 | 21 юни 2019 07:00, Елка Василева
184
Алекс от Бяла убит заради хомосексуалисти, да не ги обиждал
Снимка: Булфото

Двама хомосексуалисти от ромската махала в Бяла са в основата на конфликта между убития ученик Алекс Ангелов и осъдения за това престъпление Валентин Маринов.

Това става ясно от решението на апелативния съд във Велико Търново, с което присъдата на Маринов е намалена на 3 г. вместо 20-те, които му даде окръжният съд в Русе. Скандално малкото наказание изкара на мирен мълчалив протест в четвъртък жители на Бяла и околните села, които поискаха Върховният касационен съд като последна инстанция да върне 20-те години затвор за Валентин Маринов, пише „24 часа“. Прокуратурата протестира пред ВКС.

На 8 юли 2017 г. ромът Маринов удари по главата Алекс Ангелов в центъра на града, момчето падна на земята и изпадна в кома. Почина няколко дни по-късно.

След напрежението заради намалената присъда от апелативния съд във Велико Търново написаха позиция, в която се казва, че няма да работят под натиск, а смъртта на 18-годишния Алекс е причинена по непредпазливост.

Мотивите за това са, че фаталната травма в главата е причинена от падането му на плочките, а не от удара в лицето, който получава от 33-годишния подсъдим.

“Няма доказателства за умишлено убийство по хулигански подбуди”, твърдят магистратите от втората инстанция в решението си от 4 юни т.г. и позицията, публикувана 2 седмици по-късно, когато се разшумя по случая.

Интересно е как се стига до фаталния инцидент. Алекс и душманинът му Валентин са се познавали бегло. В нощта на 7 срещу 8 юли ромът Маринов е бил в дискотеката заедно с компания. Около 3,30 след полунощ там влиза и Алекс, но е бил на друга маса и с други хора. Момчето е било в добро настроение, защото се сдобрил с приятелката си.

33-годишният Валентин е бил в компанията на племенника си, който е непълнолетен. С тях е имало още 6-има души. Двама от тях са били съученици на Алекс.

Още по темата

По някое време в дискотеката пристигат двама младежи от ромската махала, които са познати в града с прякорите Гунди и Чочи. Те са хомосексуалисти и травестити и никога не са крили това. Още с влизането в заведението двамата гейове започнали да афишират, че са с различна сексуална ориентация. Присъединили се към компанията на Валентин.

Всички в дискотеката ги забелязали заради женските движения, грима и сексуалните танци, с които афиширали хомосексуалността си, разказват свидетели по делото. Това поведение подразнило Алекс и много други посетители, но въпреки това не се е стигало до словесни нападки или до физическо насилие.

Около 5,30 ч клиентите на заведението си тръгват. Компанията на Валентин също излязла, разделила се на групи и тръгнали към центъра. Пред заведението един от тях поискал цигара на Алекс, който отговорил, че не пуши и ромът отминал. Един от приятелите на Алекс му предложил да го откара до вкъщи с кола, но ученикът отказал и тръгнал към спирката, за да хване автобуса за квартала, който е на 7 км от града. 

В същото време в центъра била и компанията на Валентин. Двамата травестити в нея продължавали да танцуват и да се лигавят като жени. Вдигали шум въпреки нощните часове.

На 15 метра пред тях вървял Валентин Маринов с негов приятел.

В центъра на Бяла Алекс отново срещнал групата роми, които се запътили към махалата. Единият от гейовете и Валентин отново му искали цигари. Ромите твърдят в показанията си, че той е бил пийнал и започнал да ги псува, наричайки ги цигани и педерасти. Това подразнило един от тях и той се опитал да го удари с бутилка бира. Алекс се дръпнал и опитал да отвърне на удара. През това време успял да се свърже и с братовчед си по телефона и му казал, че искат да го бият и да дойде да го прибере, ако може.

Малко преди това Валентин Маринов погледнал и видял, че Алекс посяга да удари приятеля му. С бърза крачка се отправил към него и го ударил с юмрук по лицето. Алекс не очаквал това нападение - залитнал и паднал назад.

Силно ударил главата си на плочките пред тротоара. Останал неподвижен. Валентин Маринов го сритал в краката, за да види дали мърда, но момчето останало неподвижно. Уплашил се, че го е убил, и с останалите роми избягали.

Братовчедът на Алекс пристига, намира го безпомощен и го откарва в болница, където момчето умира. Ромите са заловени на следващия ден от полицията.

Протест в Бяла, убиецът на 18-годишния Алекс ще лежи само 3 г.

Още в първите разпити Маринов се опитва да прехвърли вината на братовчед си, който е непълнолетен. Свидетели и записи от камери обаче доказват, че фаталният удар е нанесен точно от Валентин. Обвинен е в убийство по хулигански подбуди и на първа инстанция в окръжния съд в Русе е осъден на 20 г. затвор и 200 хил. лв. кръвнина за родителите на Алекс.

Апелативният съд във Велико Търново обаче преквалифицира обвинението и то вече е за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена лека телесна повреда, т.е. удара в лицето на жертвата. Така присъдата му е намалена на 3 г. затвор, от които вече е излежал 2 в следствения арест, а до края на делото във ВКС наказанието му може и да е изтекло. 

На втора инстанция са проведени две съдебни заседания - на 1 април 2019 и на 13 май 2019 г. В Търново е извършен преразпит на вещото лице Пламен Димитров, изготвил допълнително заключение по съдебно-медицинската експертиза.

“Абсолютно голословни са твърденията, че член на съдебния състав е изказвал твърдения в защита на подсъдимия или е подвеждал вещото лице да изказва такива. Въпросите от съда към вещото лице са целели да изяснят преди всичко степента на нанесената умишлено телесна повреда (в лицевата част), тъй като този въпрос е бил недостатъчно изяснен”, се твърди в позицията на съда.

Все пак магистратите приемат, че има лек превес на утежняващите вината обстоятелства, поради което е определено наказание малко над средния предвиден в закона срок и е отказано условно изтърпяване на присъдата.

Въззивният съд смята, че не са налице доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко смъртта на пострадалия.

Кой съдебен състав е прав - русенският или търновският, ще решават върховните магистрати.

Апелативната прокуратура във Велико Търново внесе протест срещу новия прочит на доказателствата за извършеното убийство. Държавното обвинение настоява за потвърждаване на първоинстанционната присъда от 20 г. решетки за смъртта на Алекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: убийстворомиАлексБяла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81"С цел наранявне....."А не убийство! НК. Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите прeдели.Чл. 15. Не е виновно извършено деянието, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици (случайно деяние).
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗа съжаление (по-скоро радост), всички показания на "валентин" са тотално невалидни, защото вече се опита да излъже в съда.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84Кривотата на българското правосъдие ... Поничките извадиха солидни суми пари, за да се отърват.
69
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81Кой кого е нападднал не се знае, от написаното става ясно, че са разменили удари."Малко преди това Валентин Маринов погледнал и видял, че Алекс посяга да удари приятеля му. С бърза крачка се отправил към него и го ударил с юмрук по лицето. Алекс не очаквал това нападение - залитнал и паднал назад."
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84Случаят във Враца беше с момче, което атакува 2ма мъже, който бяха с по 30 килограма от горе му, при това с бокс. Те не избягаха, дори се опиутаха, да му помогнат. Отделно, един куп "свидетели" казаха едни неща пред камерите, които не казаа в съда...
67
0
 
0
 
! Отговори
адвокат преди 4 години
До КривонделХипотеза, отхвърля се.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и да се лигавят като жени"Алоуууу, къде ви отиде политическата коректност бе!Като си спомня как Карбовки го осъдиха за това, че сравни политиката с "лека жена" само....
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Още в първите разпити Маринов се опитва да прехвърли вината на братовчед си, който е непълнолетен."Никакво достойнство ... никаква чест. Дори и да е невинен, сам заради това си заслужава, да го натикат за 100 години.....
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 83Всички помнят случая във Враца - уж двама пребиха едно момче да смърт, после се оказа, че е починало от инфаркт и глътване на езика. То всъщност там по- има за какво да се хване прокурора, ама обвинение за убийство задари юмрук в носа..... По- скоро са си отворили беля и са си утежнили положението за това, че са оставили момчето без да му помогнат, ако бяха поне опитали да го спасят съмнявам се дали щеше да се стигне до съд.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80Може би, но все пак ще бъде съден и осъден.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бия шамар на някой, от стреса той получава инсулт и умира - трябва ли да ме съдят за предумишлено убийство?!............А ако ти си жертвата, я си го представи, но се съмнявам че можеш, след като пишеш такива глупости?
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"За да лежиш за убийство трябва да докажат, че си причинил смъртта. Това ми звучи като случайно злощастно стечение на обстоятелства и лош късмет."Нещастно и случайно щеше да е, ако някой му беше предложил чипс, а момчето се бе задавило с него. Това е целенасочено нападение, с цел нараняване. "Малшанс" ... може би, но ако не бяха нападнали момчето с лоша умисъл, сега нямаше да имат този проблем.
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБия шамар на някой, от стреса той получава инсулт и умира - трябва ли да ме съдят за предумишлено убийство?!............Изопачаваш нещата.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До плюс"Ама те са били уплашени" Това ще е защита на някой адвокат.Ама не бяха уплашени, когато убиха момчето, нали?"Ама те съжаляват"Съжаляват, че ги хванаха. Ако се беше разминало, щяха да се хвалят в махалата.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 79За теб си струва, да си те излежа...
57
0
 
14
 
! Отговори
плюс преди 4 години
плюс това, ромите са избягали от местопрестъплението, не са извикали бърза помощ и тн, това всичко говори за умисъл в действията!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74Ок! Приключи ли с извиненията? Защитата "ами те *** ядосаха, затова ги набъхтах", не е минала един път в съда.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мълчаливи протести... погром трябва!
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Не се пали толкоз, ще получиш сърцебиене и ще ме съдят после хахаха
53
7
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
А ако убитото момче беше от малцинствата, с различна ориентация, а убиецът - български гимназист - колко души щяха да излязат на протест за намаляването на присъдата?