Делото за близо 2 млн. лв. срещу Бисеров – прекратено

КПКОНПИ трябва да му плати разноски в размер на 50 бона
Обновена: 21 юни 2019 15:31 | 21 юни 2019 15:28, Йордан Бързаков
44
Делото за близо 2 млн. лв. срещу Бисеров – прекратено
Снимка: БулФото

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. срещу Христо Бисеров и семейството му, след като прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз, пише специализираният сайт "Лекс".

Председателят на съдебния състав Даниела Дончева, която е и председател на САС, е посочила в определението си, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз. Припомняме, че промяната в закона за КОНПИ гласи, че дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за призводството по конфискация.

Още по темата

Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“.

В случая с Бисеров пък престъпление няма, тъй като той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

В определението на съда се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.

До спешните промени в закона за конфискация се стигна след тълкувателно решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС). С него върховните съдии най-общо приеха, че конфискацията е недопустима след прекратяване на наказателното производство. И в мнозинството си също се позоваха на Директива 2014/42/ЕС.

След тълкувателното решение на ВКС, Софийският градски съд (СГС) се съобрази с него и прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лева срещу Бисерови. За да не бъдат прекратени още около 20 такива дела, депутатите спешно промениха закона, но според тълкуването на апелативния съд по делото на Бисеров, това няма никакво значение.

Освен това апелативният съд осъжда КПКОНПИ да плати на Бисерови и разноски за 51 900 лева, които първата инстанция е отказала.

Апелативният съд е категоричен, че делото е инициирано от КПКОНПИ и Бисерови са направили разходи, за да осигурят защитата си, без да са наясно колко ще продължи и как ще приключи делото.

Според представените доказателства, Бисеров е платил за защита 9900 лева, съпругата му Мария – 25 000 лева, а Ивайло Главинков – 17 000 лева.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
O6TE EDIN 4ESTEN politik, si imame
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното доказателство че сме блатото на Европа.
40
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Не мониторинг, а бой и трябва на съдебната система.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога не съм подкрепял червените, и много ме дразни като ги обвиняват за всичко при положение че герб управляват 10 години. И прокурор си избраха според едни записи. Та Бойко управлява, а са виновни червените.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей така Софиянски и дружина станаха доказано невинни. Айде и Бисеров в дружинката.
37
5
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ + ДПС преди 1 месец
Управлението на Бойко е Пунта Мара отвсякъде !
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но пък хванаха хореографката в читалището на едно село за лев и петдесет, дето нападжии играха народни танци цял ден, докато я сгащят с незаконното левче.
35
0
 
24
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Узакониха корупцията. Създават такива закони с които да крадеш спокойно колкото можеш. Какно става всъщност. Съдят дребните риби а на баш корумпираните даже им връщат пари. Докогааааааааа!
34
0
 
24
 
! Отговори
бай Иван преди 1 месец
По времето на СДС,тоя Бисеров журналистите го спрягаха като "Сивият кардинал",и с основание.Кардинал съд не го лови,защото е богопомазан свисше! Комунист и политик,съд не го лови.....
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво се оказа ККОНПИ вместо да работи за връщане на пари на държавата, ощави държавата с 50 000 лв. А сигурно ще ни осъдят в Страсбург и за още десет пъти по толкова. Т. е. ККОНПИ ощетява финансово България повече от бандитите.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
"КОМПИ изглежда е инструмент за саморазправа, т.е. извънсъдебна разправа."

Освен това инструмент за покупка на апартаменти с огромни тераси с джакузита.
31
5
 
5
 
! Отговори
GG преди 1 месец
Червени тролове, толкова ли не разбрахте, че вашата партия държи всички съдилища в страната... Мачкай вожде безмозъчните драскачи !!!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е б.лгаристан една жалка територия с едни жалки овце където спят вечен сън
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОМПИ изглежда е инструмент за саморазправа, т.е. извънсъдебна разправа.
28
4
 
23
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 месец
А една женица с подхвърлени от ченгетата 70 000 € я набутахте в панделата за 20 години !
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Припомняме, че промяната в закона за КОНПИ гласи, че дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за призводството по конфискация."

Това звучи доста мракобесно и отваря широко вратите за произвол и разчистване на сметки. Значи някой си чиновник решава да ти отнеме имуществото, щото той е преценил и нито съд трябва да се произнесе, нито има значение дали съда се е произнесъл, че си невинен.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ККОНПИ каква отговорност носят, когато се провалят с гръм и трясък с безпочвени обвинения и след това трябва да се плащат съдебни разноски и обезщетения на потърпевшия с наши пари. Шефа на ККОНПИ сега да извади от джоба си 50 000 или да си продаде джакузито на терасата и да плати. След това да плати и като ни осъдят в Страсбург. Не искам от моите данъци да плащат за некадърността им.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България политическите решения са повече от съмнителни. Ето казуса: Има съд, има и КОМПИ. Съда - съди за престъпления, КОМПИ - отнема имущество от престъпна дейност. Съда казва няма престъпление, но КОМПИ пак отнема. Тогава защо въобще има съд. Това е абсурд. Така КОМПИ е чисто български абсурд. Тя е направена с цел за НАДсъдебен терор.
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
уникално много слаба съдебна и прокурорска система в България, сега данъкоплатците ще патят 50 бона
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен (7)

Иванчева няма милиони...