Делото за близо 2 млн. лв. срещу Бисеров – прекратено

КПКОНПИ трябва да му плати разноски в размер на 50 бона
Обновена: 21 юни 2019 15:31 | 21 юни 2019 15:28,
44
Делото за близо 2 млн. лв. срещу Бисеров – прекратено
Снимка: БулФото

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. срещу Христо Бисеров и семейството му, след като прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз, пише специализираният сайт "Лекс".

Председателят на съдебния състав Даниела Дончева, която е и председател на САС, е посочила в определението си, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз. Припомняме, че промяната в закона за КОНПИ гласи, че дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за призводството по конфискация.

Още по темата

Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“.

В случая с Бисеров пък престъпление няма, тъй като той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

В определението на съда се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.

До спешните промени в закона за конфискация се стигна след тълкувателно решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС). С него върховните съдии най-общо приеха, че конфискацията е недопустима след прекратяване на наказателното производство. И в мнозинството си също се позоваха на Директива 2014/42/ЕС.

След тълкувателното решение на ВКС, Софийският градски съд (СГС) се съобрази с него и прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лева срещу Бисерови. За да не бъдат прекратени още около 20 такива дела, депутатите спешно промениха закона, но според тълкуването на апелативния съд по делото на Бисеров, това няма никакво значение.

Освен това апелативният съд осъжда КПКОНПИ да плати на Бисерови и разноски за 51 900 лева, които първата инстанция е отказала.

Апелативният съд е категоричен, че делото е инициирано от КПКОНПИ и Бисерови са направили разходи, за да осигурят защитата си, без да са наясно колко ще продължи и как ще приключи делото.

Според представените доказателства, Бисеров е платил за защита 9900 лева, съпругата му Мария – 25 000 лева, а Ивайло Главинков – 17 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното доказателство че сме блатото на Европа.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не съм подкрепял червените, и много ме дразни като ги обвиняват за всичко при положение че герб управляват 10 години. И прокурор си избраха според едни записи. Та Бойко управлява, а са виновни червените.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей така Софиянски и дружина станаха доказано невинни. Айде и Бисеров в дружинката.
37
5
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ + ДПС преди 4 години
Управлението на Бойко е Пунта Мара отвсякъде !
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но пък хванаха хореографката в читалището на едно село за лев и петдесет, дето нападжии играха народни танци цял ден, докато я сгащят с незаконното левче.
35
0
 
26
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Узакониха корупцията. Създават такива закони с които да крадеш спокойно колкото можеш. Какно става всъщност. Съдят дребните риби а на баш корумпираните даже им връщат пари. Докогааааааааа!
34
0
 
26
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
По времето на СДС,тоя Бисеров журналистите го спрягаха като "Сивият кардинал",и с основание.Кардинал съд не го лови,защото е богопомазан свисше! Комунист и политик,съд не го лови.....
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво се оказа ККОНПИ вместо да работи за връщане на пари на държавата, ощави държавата с 50 000 лв. А сигурно ще ни осъдят в Страсбург и за още десет пъти по толкова. Т. е. ККОНПИ ощетява финансово България повече от бандитите.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"КОМПИ изглежда е инструмент за саморазправа, т.е. извънсъдебна разправа."Освен това инструмент за покупка на апартаменти с огромни тераси с джакузита.
31
5
 
7
 
! Отговори
GG преди 4 години
Червени ***, толкова ли не разбрахте, че вашата партия държи всички съдилища в страната... Мачкай вожде безмозъчните драскачи !!!
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е б.лгаристан една жалка територия с едни жалки овце където спят вечен сън
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМПИ изглежда е инструмент за саморазправа, т.е. извънсъдебна разправа.
28
4
 
25
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А една женица с подхвърлени от ченгетата 70 000 ? я набутахте в панделата за 20 години !
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Припомняме, че промяната в закона за КОНПИ гласи, че дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за призводството по конфискация."Това звучи доста мракобесно и отваря широко вратите за произвол и разчистване на сметки. Значи някой си чиновник решава да ти отнеме имуществото, щото той е преценил и нито съд трябва да се произнесе, нито има значение дали съда се е произнесъл, че си невинен.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ККОНПИ каква отговорност носят, когато се провалят с гръм и трясък с безпочвени обвинения и след това трябва да се плащат съдебни разноски и обезщетения на потърпевшия с наши пари. Шефа на ККОНПИ сега да извади от джоба си 50 000 или да си продаде джакузито на терасата и да плати. След това да плати и като ни осъдят в Страсбург. Не искам от моите данъци да плащат за некадърността им.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България политическите решения са повече от съмнителни. Ето казуса: Има съд, има и КОМПИ. Съда - съди за престъпления, КОМПИ - отнема имущество от престъпна дейност. Съда казва няма престъпление, но КОМПИ пак отнема. Тогава защо въобще има съд. Това е абсурд. Така КОМПИ е чисто български абсурд. Тя е направена с цел за НАДсъдебен терор.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уникално много слаба съдебна и прокурорска система в България, сега данъкоплатците ще патят 50 бона
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен (7)Иванчева няма милиони...
22
0
 
25
 
! Отговори
ТЕЦ Варна преди 4 години
Аферим...машала...ашколсунДа ви имам държавата,правосъдието...и политиците
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ггьгьгьгьц 11Хммммм.......че защо пък ЕВАЛА на почетния председател......................ЕВАЛА на нашичкия уж-министър-председател, нали СЕГА ВСИЧКО в страната е под негово "председателство"!!!! И само не ми поднасяйте мантрите за някакви си "независими институции"!!!!