Съдът постанови: 1 г. условно за съдия Пенгезов за злоупотреба с власт

Присъдата не е окончателна, може да бъде атакувана пред САС
Обновена: 22 юни 2019 09:52 | 21 юни 2019 21:47, Анисия Иванова
11
Съдът постанови: 1 г. условно за съдия Пенгезов за злоупотреба с власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съдията от Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов бе признат за виновен за злоупотреба с власт и осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата прочете съдия Снежина Колева в Софийски градски съд.

Престъплението, за което Пенгезов е осъден, е за това, че като председател на Военно-апелативния съд (ВоАС) през 2008-2009 г. не възложил обществена поръчка, заради което настъпили тежки вреди за съда. Т.е. било спряно финансиране по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК).

Заедно с Пенгезов подсъдими са и други петима, които бяха обявени за виновни за това, че представили неверни данни пред ОПАК, за да получат пари по европроект. Съдия Колева обаче не ги осъди заради изтекла давност на престъпленията. С присъди се разминаха бившият шеф на Военно-апелативния съд Петър Петков, бившият зам.-шеф на същия съд Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма „Атлас Консултинг“ Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС и изпълнителят по проекта Людмил Симеонов. Седмият подсъдим - Крум Симеонов, също изпълнител по проекта, бе напълно оневинен.

Пенгезов и Петров бяха оправдани и по обвинение за длъжностно присвояване на 42 217 хил. лв., поради което съдът отхвърли и гражданския иск на ВоАС срещу подсъдимите.

Разследването срещу Пенгезов започна през 2010 г., а делото - 5 г. по-късн0, съобщи "24 часа".

Присъдите срещу седемте подсъдими не са окончателни и могат да бъдат атакувани пред САС. Веселин Пенгезов си остава на работа като съдия в САС, който на практика предстои да разгледа процеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да му го разпределят на него да го гледа делото в САС.
6
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Па вие сте му убили бъдещето на човечеца !!!
5
1
 
9
 
! Отговори
Съдията-п***т преди 4 години
В случая "присъдата" би трябвало да бъде, чисто административна - забрана за заемане на държавна длъжност и спиране на правата като юрист, както е в нормалните държави.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще бъдат ли арестувани прокурорите , заради които завността е изтекла!И да-съдебнсата система-съд и прокуратура доказдано са се сраснали с престъпността!
3
0
 
6
 
! Отговори
Тц, бъзикам се! преди 4 години
Кефят ме, съвременни божества!
2
0
 
28
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
пълна пародия за пореден пъти това ми било българска правораздавателна систематова е махленско връзкарска система нямаща нищо общо със правораздаванебоко ще се бие ли сега в гърдите че имало справяне с корупцията а такива примери всеки ден всеки ден на такива долно.пробници като този им се разминава щото са част от връзкарска система на установено дългогодишно статуквосрам за срана чле.нка на ЕС
1
0
 
35
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Чакали са да изтече по давност присвояването, та да му се размине. С такава съдебна система държава няма как да имаме.