Оправдаха бившия министър Ненчев за МиГ-овете

Според СГС е изпълнил служебните си задължения
45

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
Софийският градски съд оневини бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Делото срещу него е свързано с изтребителите МиГ-29, предаде БТА.

Според прокуратурата като министър на отбраната Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Решението не е окончателно и подлежи на протест в 15-дневен срок.

Според съда Ненчев, с действията си, не е причинил реални загуби на РСК "МиГ", а в случая има пропуснати ползи за компанията, което обаче според практиката на ВКС не осъществява престъплението, за което той е обвинен.

Съдът отбеляза, че по време на делото показания са дали двама президенти, единият - действащ, както и че са били назначени множество експертизи. И са били установени факти, които оневиняват подсъдимия.

Единият от прокурорите по делото заяви пред медиите, че ще протестира решението на съда. Той отбеляза още, че има и друга практика на Върховния съд за този вид престъпления, а не само споменатата от този съдебен състав. Прокуратурата беше поискала осем години затвор за бившия министър на отбраната.

Николай Ненчев коментира, че този процес не е бил насочен толкова спрямо него, а към всеки следващ министър на отбраната, който строго трябва да се придържа към конкретни правила, и ако не го прави, ще стигне до съдебната зала като него.

"Защитил съм българския национален интерес. Това, че съм нарушил интереса на РСК "МиГ" или на която и да е чужда компания, въобще не ме интересува", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Мама му стара бе, как всеки път са Невинни като новородени бе... как бе?!?!?!?
31
0
 
1
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
За по-долу коментиращите. Съдят го, че е платил за ремонт на Полша, и такъв ремонт, че после се наложи пак да се прави ремонт.
30
0
 
1
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Този *** трябва да отговаря за безхаберието си. Ако той не носи отговорност, кой тогава, заради грешните му решения? Поне морално удоволетворение, че простотията и тъпотията трябва да се наказват. Но кервана си върви както казват.
29
1
 
0
 
! Отговори
Гол Тупан преди 4 години
Да сте чули или прочели нвкъде да съдят американският министър на отбраната за едно или друго негово решение??? За жалост в България( навярно за да се покаже пред европейските инститъции) се имитира заетост на съд и прокураъура като се обсъждат решения на военни,вместо да се търсят истинските виновници за ограбването и разпродаването на държавата с приватизацията иликвидирането на селското стопанство.На военен министър заповеди и решения не се обсъждат а се изпълнявст безприкословно.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да го осъдят на смърт, защото не се е кланял доземи на великата московска империя
27
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Организират подобно съдебно преследване на всеки, който е против маниакалните руски мераци за пълно световно господство.Много точно.Поздрави
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Ненчев, бръкна много дълбоко в русофилския дебел *** на Цацаров.
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската наглост няма край. Чрез машата си Цацаров съдят Ненчев че не е поръчал ремонт на самолети Миг29 на вражеската руска корпорация РСК Миг. Това е все едно да те съди завода в Толиати че не си си ремонтирал скапаната Лада при тях а си отишъл в друг сервиз, който ти предлага много по-изгодни условия.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перукар, който го возиха в самолет и сметна че е компетентен по авиацията
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Получава орден за храбър хибрид трактолет. Трактолетът може да се кара от обикновен тракторист с категория Т, както доказано невинния оператор на трактолетна машина с присадена коса.
22
18
 
4
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
Организират подобно съдебно преследване на всеки, който е против маниакалните руски мераци за пълно световно господство.
21
2
 
8
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
Чудя се кой е по-голямо недоразумение като министър-тоя или Шкембето!?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О ! Каква изненада !!!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ни източат ресурса и на староновите самолети. Това е гадна хибридна война. Дали сме 2 милиарда, спестени от измиращи пенсионери, а руснаците да ни ги развалят.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно !Няма изненади !
17
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този *** земеделец какво разбираше от самолети?
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не е ли за пенсия.
15
9
 
19
 
! Отговори
не ми е любимец преди 4 години
Само да припомня, че при подписан вече договор са му наредили да сключи друг. Една ирландска пастирка на някакъв форум случайно чула, че и в Полша могат да правят ремонт, но поради малоумие не разбрала, че се отнася само за полските Миг 29.
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министъра и сие,искаха заедно с поляците да покажат,че могат и без Русия в случая! Да ама не! И нашия е виновен, че се подведе по гайдата на поляците! А може и нарочно! Ами те нямат лиценз за такива ремонти! Има разлика къде си поправяш колата,в кварталния гараж или в оторизирания сервиз!
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето мнение е че търсейки най евтиния ремонт е постъпил грешно и некомпетентно! Единствено фабриката произвела самолетите,е с фирмен и качествен ремонт,с гаранция на 100%! Там винаги е по скъпо,но сигурно с гаранция! Поляците са европейските китайци, а нямат и лиценз за такива ремонти! Хайде да купим Ф16 и да ги поправяме в Занзибар! Е кой ще ни позволи?