Окончателно: Плащаме 40 000 лв. за "бебето от фризера"

Прокуратурата осъдена за показното арестуване на лекари
15 юли 2019 15:47,
34
Окончателно: Плащаме 40 000 лв. за "бебето от фризера"
Снимка: БулФото

Лекар, набеден за убийството на новородено, окончателно осъди прокуратурата за 40 хил. лева обезщетение, съобщава Дарик.

При случая, станал известен преди 9 години като „бебето от фризера”, четирима лекари от болницата в Горна Оряховица бяха показно арестувани и публично обвинени за смъртта на новородено.
 
Тогава без разследване МВР и Прокуратурата единодушно обявиха, че бебето е било живо близо денонощие след раждането, а четиримата медици опитали да укрият тялото му във фризер.

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори разсекрети и публично чете от парламентарната трибуна разпечатки от записани със СРС техни разговори. 3 години по-късно разследването бе прекратено заради липса на престъпление, а деветорна съдебна експертиза доказа, че лекарите са действали правилно в ситуацията и бебето е било мъртвородено.

Още по темата

 
На последна инстанция Върховният касационен съд пък потвърди изцяло обезщетението от 40 хил. лева за лекаря Михаил Милатович заради непремерени изказвания на определени прокурори, както и заради публичното огласяване на разговорите.
 
През ноември 2010-а 17-годишна родилка прави спонтанен аборт в 22-ата седмица в Горнооряховската болница. Бебето е обявено за мъртво, по-късно лекарите се заблудили, че плодът може да е още жив заради епизодични движения, които деветорната експертиза впоследствие доказа като имитация на жизнена дейност. Заблудата на лекарите обаче става причина за цинични разговори между тях. Разговорите се оказаха записани чрез СРС по друго досъдебно производство и впоследствие бяха публично прочетени на брифинг на прокуратурата.

Лично наблюдаващият прокурор по делото Светослав Калчев поискал от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да премахне поверителността от записите. Цветанов пък го направи незабавно и също прочете разпечатките от парламентарната трибуна.

Четиримата лекари бяха показно арестувани пред всичките си колеги в болницата. Въпреки това до обвинение не се стигна, а 3 години по-късно разследването беше прекратено заради липса на престъпление.

Д-р Михаил Милатович заведе дело с иск за обезщетение, а в края на миналата година Софийският апелативен съд му присъди 40 хил. лева обезщетение. С решение от 3-и юли тази година Върховният касационен съд отказва касационно обжалване, с което присъдата на втората инстанция е окончателно потвърдена.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата без сериозно разследване и проведени експертизи е обявила публично, че новородено бебе е убито от лекари. По този начин е нарушена презумпцията за невиновност и без каквито и да е доказателства е създадено общественото убеждение, че Милатович е престъпник.

В жалбата си докторът е посочил, а съдът е приел, че вследствие на акцията на прокуратурата доверието на хората в неговата професионална работа е напълно загубено. Допреди инцидента, той е бил един от най-търсените специалисти в областта си, това обаче се е променило след като е обявен за "убиец".

След обявеното по медиите обаче вече никой не искал да ходи в болницата, а лекарите там били наричани „убийци”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
На Цвъки в двора преди 4 години
Цветанов да поеме отговорността си и да си продаде евтиния апартамент и да ги плати тези пари.
26
2
 
2
 
! Отговори
Сър Биметес Тиса преди 4 години
Путин ги побърка тия в прокуратурата.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по какви съображения го е "отнямало" коментарът, в който накратко се припомняше тази скандална история?Подлудиха медицински екип заради безотговорността на 17-годишна ученичка (забременяла, но крила това и не ходила на консултации), алчността на майка й (ако може, да изцеди някакво обезщетение) и клюкарството на санитарка от малцинството (тя измислила версията за "престъплението" на медиците, като тълкувала свободно това, което твърди, че е чула)!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Известният клеветник Цвъки е виновен.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цветанооов плати си вересииииите
22
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който съди държавата всъщност съди себе си. Разходите ги плаща и той включително.
21
2
 
11
 
! Отговори
Мапов преди 4 години
Много бързо забравихте кой вкара в затвора тези които отвличаха български граждани за откуп.До сега не са върнали една стотинка на жертвите, а наближава да излязат на свобода.Ако това е правосъдие ...здраве му кажи.Докато не върнат сумите до последната стотинка никакво излизане от затвора...това е най логичното...Да..., ама не.Това е България..и нейното правосъдие.
20
0
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ей сега и останалите 3-*** от групичката им като разберат това, и като шибнат по едно дело на прокуратурата - ето ти още 120 към тия 40. Не защитавам лекарите, но... в случая очевидно нямат вина. Докато държавата не се научи да работи както трябва, а не както иска - ще има такива присъди. Които разбира се ще плащаме ние. П.П. Здравната каса искала виновните за ПТП да плащат лечението, а ние искаме виновните за подобни присъди да ги плащат от джоба си, а ние ние които никой не сме арестували!!
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Вальо Топлото ти плати парното
18
1
 
27
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Тия 40 000 да ги плати Цветанов.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като каза цвъки,жалко за тоя дето те е изцвъкал!Така е,когато бъркаш СРС със SMS,особено с диплома 2.50 по милост..
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А СРС-тата,в които се говореше - "сега в кофата ли да го давим" дали са измишльотина? Цветанов да си носи неговата вина,ама за такива "приказки" да ти подарят изкупление и 40 хилки си е подигравка!В нашата фирма днес погребахме младеж на 31,заради непоставен стент...
15
14
 
8
 
! Отговори
Това бяха записите: преди 4 години
Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", Могат да ни съдят за предумишлено убийство, бе човек!", То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим", "Трябва да е под 500 грама", "Нека го сложим във фризера с биологичн
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Цветанов целият в бяло и със ВИП асансьор.
13
10
 
9
 
! Отговори
www преди 4 години
А това е убиец, освободен поради некадърността на следствието да представи съответни доказателства. И да не забравяме, качествата на българския съд, който има своя безспорен принос във всяка такава присъда.
12
1
 
36
 
! Отговори
орто преди 4 години
Ако имаше персонална отговорност трябваше всеки да си поеме вината за безотговорното си говорене вкл. и онзи с многомилионния апартамент който от трибуната на парламента цитираше някакви непроверени факти!!!Парите са обидно малко...трохи,на фона на изгубеното здраве,доверие,авторитет и лична мотивация!
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
интересно, има ли някъде статистика колко от делата които Цветанов обявяваше публично са завършили с осъдителна причина?по колко от тези дела на Цветанов, държавата е заплатила компенсации, в какъв размер?
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой сметнал ли е колко трябва да платим всички НИЕ за издънките на Цецоууу?
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторче,много се пенявиш ,явно има защо.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не професор по форумология ,а по фризерология.