ТЕЦ-София събира тлъсти сметки, а дължи 120 милиона за газ

"Булгаргаз" заведе дело за 35 млн., нямали толкова лош клиент
26
ТЕЦ-София събира тлъсти сметки, а дължи 120 милиона за газ
Снимка: Булфото, архив

"Булгаргаз" е завела иск за 35 милиона лева, които са част от общите задължения на столичната топлофикация в размер на 120 милиона лева и са натрупани за една година. Тази мярка е предприета, тъй като има риск "Булгаргаз" да не може да се разплати с доставчика си на гориво - руската компания "Газпром експорт", обясни пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Още по темата
Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на "Топлофикация София" бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено "Булгаргаз" да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период.

Само година по-късно обаче "Топлофикация София" има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева.

"Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към "Булгаргаз" за доставен газ", казва Николай Павлов.

Освен че са изпратени десетки писма до "Топлофикация София", за проблема са информирани принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката. За да може "Булгаргаз" да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания ѝ е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, посочи той.

Според него "Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставения ѝ природен газ, а "Булгаргаз" не може и не бива да покрива задължения за своя сметка, на който и да е свой клиент.

"Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори вместо техните задължения да намаляват - се генерират нови. Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите, сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред", оплака се Павлов.

Заведената в съда искова молба е за 35 милиона лева, а според Павлов мерките и действията, които е предприела "Булгаргаз", са възможно най-меките и щадящите "Топлофикация София" - единствената цел е дружеството да си изплати задълженията до края на август месец.

Столичната топлофикация е била информирана писмено за предприетите съдебни действия, а днес ръководството ѝ е поканено на среща, на която да се търси решение на този проблем.

Ако просроченият дълг бъде изплатен до 29 август заедно с текущите задължения, "Булгаргаз" ще оттегли съдебния си иск. За да стане това, "Топлофикация София" трябва да плати до края на август 35 милиона лева, а за септември - още 65 милиона лева.

Павлов се надява, че до края на месеца ще се намери решение и тези пари ща бъдат получени, което ще позволи на "Булгаргаз" да се разплати както с доставчиците си на газ, така и за преноса на горивото.

Засега "Булгаргаз" няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. С топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен има постигнати споразумения в началото на годината за разсрочване на дълговете им, като те са дали и съответното финансово обезпечение, което гарантира плащанията им. ТЕЦ "Варна" има задължения от 2 милиона лева, но е поела ангажимент да ги изплати до края на септември – един милион през този месец и един милион - следващия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топлофикация изобщо не е евтина - съдят непрекъснато хора и прибират много пари, но те потъват в безумно раздутата им администрация. Поне половината трябва да бъдат съкратени, а останалите да почнат да работят, а не да си почесват органите.Прибират си парите от длъжниците, ама не можели да плащат на доставюиците... значи не са ефективни и трябва да си им открият едно производство по несъстоятелност, за да се приключи с това.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София живее в Светлия комунизъм вече 30 години след падането на комунизма в останалата част на държавата България. Този комунистически рай се осигурява от десни партии, управлявали София.Транспортът, парното и много други безплатни услуги се предоставят, както са се давали хляб, жито и месо на римските граждани в Римската империя. Хляб и зрелища, за да са доволни и да не се бунтуват срещу властта.
23
0
 
7
 
! Отговори
Антон преди 4 години
До ШенолЗа този правопис и 100 лв заплата Ви е много!
22
3
 
3
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Я, питайте шайката, колко са реалните задължения на топлото в софето...А, кой, ща ги плаща... Цялата нация, субсидира комфорта на селяците!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даскалицата от Белчин баня да извади да ги плати, тя има поне 500 милиона.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
120 милиона само от Топлофикация са в партийните каси на ГЕРБ - те така се печелят избори, с много пари.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май ГЕРБ очакват да загубят местните избори в София и подготвят капани за следващите управляващи, като този с Топлофикация, оставяйки я с огромни дългове, а после ще обвинят следващите, че Топлофикация е фалирала при тях. Познат прийом с банките от времето на Виденов и преди него, както и от всички управления на СДС и ГЕРБ, при които дългът на България расте с бясни темпове, за да осигури "стабилност" на управленията им. После следващите плащат дълговете натрупани от предишните управляващи.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия дава много и накрая взима всичко. За да има роби.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а в булгаргаз за какви кражби става въпрос. конектори, станции, ала бала. тази скапана държава е на доизживяване.
16
18
 
7
 
! Отговори
Шенол преди 4 години
Да им надуят н а софиянците двойно таксата за парно.Щом дружеството немой си плати газта, значи продава ефтини парното. И без това е двойна заплата у София, да набиват и двойно парно. Няма ние от провинцията д а им плащаме н а софиянци масрафите ве ей
15
0
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
Ясно е от къде е разхода на топлофикация! ТАЗИ ГОДИНА ИМАШЕ ИЗБОРИ! И МАФИЯТА ГЕРБ ИЗТИСКА ТАЗИ СВОЯ КАСИЧКА ЗА ПАРИ ЗА ТЕЗИ ИЗБОРИ! ТА ТАКА ДРАГИ МИ ЗРИТЕЛИ НА ПАНАИРА НАРИЧАН държава България!
14
0
 
16
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Само Мая Манолова може да се справи с ОПГ Топлофикация София.Мислете идват избори.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно-дали са ги в обща каса на управниците-има много задължения държавата -то НАТО,то ЕС,то самолети,то глоби към Гаага,..Приходи нула,а разходи до небето..Мафия не спи..Наводнения,суша ,епидемии.., кражби..
12
0
 
13
 
! Отговори
там преди 4 години
До AhaДа потъва в партийните каси на ГЕРБ нали те са на власт в София!?
11
1
 
20
 
! Отговори
факт преди 4 години
Топлофикация София краде и *** своите абоната от години и властта ги пази защо те са най големите спонсори на партиите на власт.
10
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Точно при доставката на суровините са най-големите мафиоти и крадци.Ама явно ти не си особено наясно с въпроса.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AhaСлед като принципал му е Столична община с началство Самоковски картов лично подчинен на Тиква, къде мислиш отиват парите?
8
1
 
23
 
! Отговори
Aha преди 4 години
Оказва се че печалбите от това "предприятие" потъват някъде, я гадовете дори не плащат суровината, от която произвеждат продукта си. Това е някаква висша форма на наглост и беззаконие. Няма какво да се събира този управителен съвет. Толкова некомпетентни хора и с конкурс не можеш да събереш.
7
0
 
13
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
МАФИЯ
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35 милиона са капка в морето за Шайката.Тиквун даде 4 милиарда за 8 несъществуващи самолета.