Визията "Гешев": Главният прокурор не е всевластен, ще се огласяват доказателства

Кандидатът за главен прокурор представи концепцията си
Обновена: 13 авг 2019 17:00 | 13 авг 2019 16:23,
100
Визията "Гешев": Главният прокурор не е всевластен, ще се огласяват доказателства
Снимка: БулФото

Грешният извод за безконтролната власт на прокурора, който е dominus litis - "господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публично оповестяване на резултатите от съдебния контрол. Ще насърчавам публичността, при стрикно изпълнение на стандартите, заложени в Конституцията. Това пише в Концепцията за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България, която единствният кандидат за главен прокурор - Иван Гешев, представи днес пред Висшия съдебен съвет.

С това става ясно, че тенденцията от последните седмици за представяне пред обществото на доказателствен материал по дела с изключителен обществен интерес ще продължат. Припомняме, че през годините такива мерки бяха взимани само по делата за "бебетата във фризера", когато  тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов реши да убеди обществото, че трима горнооряховски лекари „умишлено са умъртвили“ живо бебе, "тефтерчето на Златанов"и т.нар. Костинбродска афера - и трите пропаднали в съда. Преди седмици прокуратурата отново предприе оповестяване на доказателства по случая с хакерската атака над сървъри на НАП и делото срещу ИТ компанията "ТАД Груп".

Още по темата

Самият Гешев определя своята визия с две думите - надграждане и промяна. В над 30 страници, той излага подробно своето виждане за работата на прокуратурата до момента и за целите, които той си поставя, ако бъде избран на поста.

Основна отправна точка на неговия мандат пък ще бъде отпадането на Мониторинговия доклад по правосъдието на Европейската комисия и завършването на процеса на съдебната реформа.

В началото на своята аргументация, Гешев е представил личната си биография на магистрат и е изложил своите мотиви за заемане на длъжността. Той е убеден, че опитът му в системата ще му позволи да влезе в работния процес без срок за адаптиране и че ще може ефективно да се справи с отговорностите и предизвикателствата.

"Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да му дадем "продукта", който те очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост", пише Иван Гешев.

В една от най-важните глави - "Отговорност и отчетност на главния прокурор за работата на Прокуратурата", Иван Гешев изразява мнение, че Държавното обвинение следва се реформира, така че да отговаря на обществените очаквания.

"Продължителното функциониране на мониторинговия механизъм в настоящата му форма постепенно започва във вътрешен план да се ползва като инструмент за политическо противопоставяне и не мисля, че е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост", убеден е кандидатът.

Той обещава да продължи отчетността на главния прокурор, не само пред Висшия съдебен съвет, а и пред обществото, включително "чрез използване на нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по дела за корупция, битова и организирана престъпност". Не се уточнява какви ще са тези нови форми на комуникация.

Иван Гешев смята да продължии  реформата на Цацаров за окрупняване на районните прокуратурати с цел постигане на оптимално съотношение спрямо съдилищата.

В своята Концепция, кандидатът Гешев иска и законодателни промени, които да гарантират само административни наказания за лица, които са дали подкуп на висши държавни служители, но решат да сигнализират властите.

"Това би увеличило съществено активността на гражданите да съобщават за подобен род негативни явления", пише Гешев.

Същата е идеята, когато се преследва организирана престъпна група - ако член на банда реши да съдейства на разследващите да бъде изключен от наказателна отговорност или да бъде въведена редукция на неговото наказание.

Интересна е бележката на Иван Гешев по отношение на последователността и предвидимостта в прокурорската работа. В тази точка той разсъждава върху "вътрешното убеждение" на обвинителите да повдигат или прекратяват преписки. Според него, това "вътрешно убеждение" не е някаква "имагинерна величина", а е резултат на анализ на събраните в хода на разследването данни.

"Тя обаче не може да служи като основание за отказа да се вземе решение или да се вземат решения, които не отговарят на стандартите за ефективно и качествено правоприлагане. Затова не считам да толерирам подобно поведение и ще бъда гарант за пълна професионална свобода на прокурора", изтъква той.

Огромна част от Концепцията е отделена за изброяване на достиженията на Прокуратурата до момента, за нейната работа по делата на организирани престъпни групи, корупция и битова престъпност.

Освен това, той поема ангажимент за постепенно подобряване именно на материалната база, включително сградни фондове, автомобили и компютри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
20
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Гешев е най-калпавия в сравнение с Татарчев ,Велчев, Филчев и Цацаров. Но е личния избор на Падишаха от с.Хераклево , общ.Банкя.
51
3
 
19
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Вместо в ареста , Гешефтаров ще седне в стола на Цацата.Герберската диктатура вече завладя цялата държава.
50
2
 
5
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Иван Гешев пратил на БХК Под игото и разкази на Йовков в отговор на доклад за правата на човека.....Надявам се Българския хелзинкски комитет да не е останал сам някъде на тъмно, и да призовава инстинкта си за самосъхранение и да преценя дали да не съдейства на великата BG прокуратурата. Защото, както вървят нещата съд и прокуратура заедно.може и без адвокати.!!!!!!!.
49
2
 
16
 
! Отговори
Петров преди 4 години
От прочетената "концепция" на Гешев виждам много обезпокоителни неща......примерно: не била толкуз важна видиш ли "буквата на закона" колкото някаква негова "субективна справедливост".....и очаквания на незнам си КОЙ. Като цяло ми се струва изцяло неправилно виждането му за ролята на българската прокуратура.Надявам се групата на пловдивските адвокати да направят тълкуване на това чудо на Магнаурският правен гений. Не се учудвам че и неговият предшественик Филчев изпълзя и декларира подкрепа....
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тоя стане прокурор ще се наложи да се увеличи външния дълг на България, за да се взема заеми, които да покрият разходите на прокуратурата за компенсации.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев е следствие на вифаджийската политика и управлението на сикаджии и милиционери. Да, толкова може, но и БГ сапиенса е на същото ниво, след като десет години крепи една мутра на власт, а скоро ще докара и един чалгаджия, за да се установи пълна доминация на каскети и простаци в БГ. Ако е само Гешев с мед да го намажеш. Тежко й и горко на тая клета територия.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е в прокуратурата от ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ!Какво прави през тия години??? Сляп ли беше? Не виждаше ли ,,криминалният преход"?КОЙ, ако не такива като него са воновни за беззаконието и безнаказаността НАЙ-ВЕЧЕ на власт имащите?
45
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 49ЩЕ ТИ ОБЯСНИ ГЕШЕВ В ПОЛИЦИЯТА, КАТО ЕДНО ВРЕМЕ НА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ БРП
44
10
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Абе...хайде, най-накрая обясни ти от кои си?От тези, които си мислят, че ГЕРБ се борят срещу комунистите, градят нова България и ако има някои неуспехи, вината не е тяхна, а на Нинова и БСП- защото саботират добрите гербери??От тези, които си мислят, че Бойко се бори срещу ДПС и не работи заедно с Доган??
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои олигарси НЯМА ИЗОБЩО да се страхуват от него.Това е по-важния въпрос.Иначе...тези, с медиите, които критикуват властта...е ясно, че...ще продължават да бъдат преследвани.
42
10
 
2
 
! Отговори
ЗА 48 преди 4 години
До АнонименТАКА ЛИ МИСЛИ ТВОЕТО МЕКО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ТЯЛО?
41
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата съдебна система подкрепя Гешев само комунистическите неграмотни простаци от партийната клоака на позитано мрънкат срещу него.
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНУЖЕН Е КОНКУРС ЗА ОТСТРЕЛ НА КОМУНИСТИ
39
1
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Господин Гешев така и не успя да се докаже като надпартиен. През цялото време изпълняваше политически поръчки на управляващата партия. Сигурно е, че това ще продължи и след назначаването му за главен прокурор.Това не е добре за демокрацията в България.Не е положителен и самият факт, че за поста беше издигнат един единствен кандидат. Това силно напомня за онези времена на тотаритаризма, които иначе така яростно отричаме.Гешев + едноличния режим на Борисов = липса на демокщрация.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владо кузов министър на младежта и спорта
37
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Скандалът "Гешев-главен прокурор" е сравним с тоя:"Пеевски-шеф на ДАНС".Е,има и една съществена разлика-Гешев е много по-ниско в мутро-йерархията,слуга на Пеевски...
36
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотно попадение е Гешев .
35
3
 
24
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Другарю Борисов,колкото и ТРОЛА да назначите тук,ние особено по големите на години имаме и социален живот.Така че,сме наясно с реалната обстановка в страната!!!Поръчковите статии,които се леят една след друга също не помагат!!!Та питам отново,каква е разликата между Живковата и Вашата управа?!Живков казваше:- Тоя ще в главен прокурор,а оня еди какъв си....Днес е същото!!!Да не се сещаме за предварително напечатени бюлетини,че са друга тема на разговор....
34
3
 
17
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Погледнете му мутренската физиономия на тоя... ама и кой нормален човек ще се съгласи да заеме пост, на който ще замита престъпленията на тоя който му плати ? Този мутропитекк става само за бране на царевица, или да разтоварва камиони. Представете си до къде стигнахме този да ни е главен пркурор. Срам, срам и пак срам.... Срам ме е, че съм българин от такива.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този избор ще е фатална грешка.