Визията "Гешев": Главният прокурор не е всевластен, ще се огласяват доказателства

Кандидатът за главен прокурор представи концепцията си
Обновена: 13 авг 2019 17:00 | 13 авг 2019 16:23,
100
Визията "Гешев": Главният прокурор не е всевластен, ще се огласяват доказателства
Снимка: БулФото

Грешният извод за безконтролната власт на прокурора, който е dominus litis - "господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публично оповестяване на резултатите от съдебния контрол. Ще насърчавам публичността, при стрикно изпълнение на стандартите, заложени в Конституцията. Това пише в Концепцията за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България, която единствният кандидат за главен прокурор - Иван Гешев, представи днес пред Висшия съдебен съвет.

С това става ясно, че тенденцията от последните седмици за представяне пред обществото на доказателствен материал по дела с изключителен обществен интерес ще продължат. Припомняме, че през годините такива мерки бяха взимани само по делата за "бебетата във фризера", когато  тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов реши да убеди обществото, че трима горнооряховски лекари „умишлено са умъртвили“ живо бебе, "тефтерчето на Златанов"и т.нар. Костинбродска афера - и трите пропаднали в съда. Преди седмици прокуратурата отново предприе оповестяване на доказателства по случая с хакерската атака над сървъри на НАП и делото срещу ИТ компанията "ТАД Груп".

Още по темата

Самият Гешев определя своята визия с две думите - надграждане и промяна. В над 30 страници, той излага подробно своето виждане за работата на прокуратурата до момента и за целите, които той си поставя, ако бъде избран на поста.

Основна отправна точка на неговия мандат пък ще бъде отпадането на Мониторинговия доклад по правосъдието на Европейската комисия и завършването на процеса на съдебната реформа.

В началото на своята аргументация, Гешев е представил личната си биография на магистрат и е изложил своите мотиви за заемане на длъжността. Той е убеден, че опитът му в системата ще му позволи да влезе в работния процес без срок за адаптиране и че ще може ефективно да се справи с отговорностите и предизвикателствата.

"Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да му дадем "продукта", който те очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост", пише Иван Гешев.

В една от най-важните глави - "Отговорност и отчетност на главния прокурор за работата на Прокуратурата", Иван Гешев изразява мнение, че Държавното обвинение следва се реформира, така че да отговаря на обществените очаквания.

"Продължителното функциониране на мониторинговия механизъм в настоящата му форма постепенно започва във вътрешен план да се ползва като инструмент за политическо противопоставяне и не мисля, че е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост", убеден е кандидатът.

Той обещава да продължи отчетността на главния прокурор, не само пред Висшия съдебен съвет, а и пред обществото, включително "чрез използване на нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по дела за корупция, битова и организирана престъпност". Не се уточнява какви ще са тези нови форми на комуникация.

Иван Гешев смята да продължии  реформата на Цацаров за окрупняване на районните прокуратурати с цел постигане на оптимално съотношение спрямо съдилищата.

В своята Концепция, кандидатът Гешев иска и законодателни промени, които да гарантират само административни наказания за лица, които са дали подкуп на висши държавни служители, но решат да сигнализират властите.

"Това би увеличило съществено активността на гражданите да съобщават за подобен род негативни явления", пише Гешев.

Същата е идеята, когато се преследва организирана престъпна група - ако член на банда реши да съдейства на разследващите да бъде изключен от наказателна отговорност или да бъде въведена редукция на неговото наказание.

Интересна е бележката на Иван Гешев по отношение на последователността и предвидимостта в прокурорската работа. В тази точка той разсъждава върху "вътрешното убеждение" на обвинителите да повдигат или прекратяват преписки. Според него, това "вътрешно убеждение" не е някаква "имагинерна величина", а е резултат на анализ на събраните в хода на разследването данни.

"Тя обаче не може да служи като основание за отказа да се вземе решение или да се вземат решения, които не отговарят на стандартите за ефективно и качествено правоприлагане. Затова не считам да толерирам подобно поведение и ще бъда гарант за пълна професионална свобода на прокурора", изтъква той.

Огромна част от Концепцията е отделена за изброяване на достиженията на Прокуратурата до момента, за нейната работа по делата на организирани престъпни групи, корупция и битова престъпност.

Освен това, той поема ангажимент за постепенно подобряване именно на материалната база, включително сградни фондове, автомобили и компютри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари