Слагани ли са стентове на здрави хора? Проверяват МБАЛ-Пазарджик

В болницата влизат антимафиоти и финансови инспектори
Обновена: 16 сеп 2019 21:59 | 16 сеп 2019 20:22, Веселина Йорданова
53
Слагани ли са стентове на здрави хора? Проверяват МБАЛ-Пазарджик
Снимка: архив, БулФото

Специализираната прокуратура проверява МБАЛ-Пазарджик след разследване на Нова телевизия за поставяне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от тях.

Случаят

Телевизията показа как доктор Петър Лазов е поставял стентове както на болни, така и на здрави пациенти. Според разследващите в държавната болница в Пазарджик той е взимал 57 000 лева месечна заплата.

Репортаж показа как при доктора отива здрав човек под прикритие с коронарография – изследване за нуждата от стент.

"Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да се стентира съвсем просто и лесно. Има един съд, който трябва да се стентира. Може да направим дясната артерия съвсем лесно и безопасно. Има в началото едно стеснение, което достига може би някъде 50-60-70%, което е сигнификантно. Една процедура ще направим, ще стентираме едната артерия, сега, дали ще сложа един стенд или 2 стента, нали не мога да ви обещая", заявява доктор Петър Лазов.

Пред камера лекарят не казва колко е заплатата му, която по информация на екипа на разследването е 57 000 лева.

"Това е лошо, това е много лошото. Ако примерно се отчита някаква дейност, която не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациента", обясни проф. Генчо Начев, директор на Кардиологична болница "Св. Екатерина".

Прокуратурата

По случая е назначна комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи.

ГДБОП следва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания, съобщиха от спецпрокуратурата.

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" ще установява дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане.

Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад.

Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 4 години
И аз обиколих болниците с родителите си преди да починат и бях отвратен от преживяното. Болно общество сме щом въобще могат да се оправдават кражбите от НЗОК под каквато и да е форма. За лекарите които са готови да навредят на човек няма наказание което да е малко.
48
0
 
9
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
Съд! Затвор! Забрана да упражнява лекарска професия-доживот! Възстановяване на парите от лъжелечението! Дисциплинарни наказания и на ръководителите на болницата позволила това да става пред очите им/или са комбина/.
47
0
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Кирето 46 Кире , има още по лошо. Казват че са поставили стент , а такъв няма.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не застрелят няколко лекари и зъболекари няма да се оправят нещата.Особено зъболекарите много се оядоха!;;;
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 30 д-р Ох Боли----------------------------------Ти върви в САЩ да видиш как слънцето се върти около докторите. И се лекувай там като не си доволен от тук.
44
1
 
4
 
! Отговори
До 42-рфл преди 4 години
Какъв си ти бе илитерате? Знаеш ли що е то СТЕНТ ,как се поставя и за какво служи?Какви протези в Аман от ***-всезнайковци!!!
43
0
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
Ха добър ден!
42
31
 
4
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Не може да е слагал протези на здрави пациенти. Щом са при лекаря значи са болни. Здрав човек на лекар не ходи. Всички стендове са били необходими за да оздравеят. Той е учил през комунизма, няма как лекар учил през комунизма да поставя грешни диагнози, това противоречи със законите на физиката и биологията. Да не правят пазарски циркове като роми, а да си платят по 60 хиляди на човека, за това че ги е спасил. Ако нямат пари поне да му дадат органите си, с тях да спаси някой друг който има.
41
1
 
7
 
! Отговори
Видими резултати преди 4 години
И що така стана сега ????
40
2
 
32
 
! Отговори
Ice преди 4 години
Покрай родителите ми последните години обиколих доста болници. Ако за грешна диагноза разстрелваха, доктор няма да остане в страната за месец. Ох Боли, Ох Сърби не знам какво плаща, но със сигурност нищо не е научил. Докараха народа да се лекува от БГ Мама.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да проверят и към коя партия принадлежат. В БГ си човек, само ако си човек на човека.
38
1
 
16
 
! Отговори
Гешо преди 4 години
Нищо ново под слънцето .В Пловдив го правят от години .Скоро един приятел се завърна от Македония ,отишъл до болницата защото го боляло гърлото а се оказало че трябва стент да му сложат . Някой виждат само парични знаци(?)($) .
37
3
 
12
 
! Отговори
Д о 34 преди 4 години
Стига политика бе мушморок невръстен.Става въпрос за жизнено важни неща,далеч от политиката. Докато болниците са търговси дружества и при тази здравна каса ще е така.От 1999година,, поехме този път"
36
5
 
14
 
! Отговори
До 30 д-р Ох Боли преди 4 години
К'во плащате отидете в САЩ да следвате медицина и да видите колко струва следването. Спасявали животи! За отказ от реанимация чували ли сте?! Зависи и от пациента той ако реши ще умре! Още малко и ще спасите цялата Вселена. Никой не ви дължи осигуровки, защото не въведохте електронната здравна карта.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свидетел съм как болната ми от рак на панкреаса леля една седмица преди да почине беше уговаряна от лекарите кардиолози да и поставят стент.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директорът е активист от герб! Явно нещо не е отчел в партиината каса и го пресират.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слагане стентове на здрави хора, това си е масова практика, въведена на времето от проф. Генчо Начев. Всичко се вмириса когато беше въведено правилото пак от същия професор, че плановата манипулация поставяне на стент се заплаща 1000 лева от касата, а същата манипулация но вече спешна се заплаща 3000 лева от касата. Естствено че всеки който получи и най-малкото сърдечно неразпалажение пък дори и изобщо да няма такова е ходещ банкомат за докторите кардиолози.
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои допуснаха тази гавра с народа. Кои направиха болниците търговски дружества и разрешиха на докторите да работят едновременно в държавна болница и в собствен частен кабинет. Ето тези които объркаха системата са за въжето. Къде са се покрили като плъхове у брашно. Нима си мислят че никой не ги знае и сме ги забравили. Не никой нее забравен помним ги и ги познаваме не сме толкова късопаметни за каквито ни мислят.
31
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бялата мафия=======================Какво и на кого си платил бе. Да не би да си учил вместо тях 14 г и да си се явявал на изпити вместо тях.Плащал бил.
30
15
 
12
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Като учим медицина, си плащаме семестриалните такси. Като ви спасяваме живота, нямате нищо против. Нищо не ви дължим бе, пич. А вие дължите осигуровки. Като не ви трябваме, не идвайте при нас! Повечето сме дялани камъни - навсякъде ни искат. А за тоя - във всяко стадо има мършa, даже и да е със златни рога.