ВКС върна искането на Цацаров за делото на Полфрийман

Трябва да се съберат всички документи до утре
25 сеп 2019 17:45,
27
ВКС върна искането на Цацаров за делото на Полфрийман
Снимка: BulFoto архив

Върховният касационен съд върна делото и искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Причината – градският съд неправилно е комплектовал делото и до утре ще трябва да събере всички документи. Това става ясно от съобщението на съда.

Още по темата

В разпореждането се посочва, че изпращащият първоинстанционен съд – СГС – не е изпълнил процедурата по чл. 424, ал. 3 от НПК. Липсват данни условно предсрочно освободеният осъден Джок Полфрийман да е получил лично препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 г. по описа на САС.

Видно от предоставените на ВКС материали, въпреки че препис от искането е бил изпратен за връчване на условно предсрочно освободеното лице чрез началника на Дирекция „Миграция“ по факс, по делото не е приложена надлежно подписана разписка, удостоверяваща, че преписът от искането за възобновяване е връчен на лицето, за което е предназначен. „Осъденият Джок Полфрийман е основен адресат на искането за възобновяване. Целта на връчването на препис съгласно изискването на чл. 424, ал. 3 от НПК е процесуалният документ да бъде получен от съответния адресат – да стане негово достояние, за да може той лично да се запознае със съдържанието на искането за възобновяване и да организира защитата си.

Обстоятелството, че препис от искането за възобновяване е бил изпратен и получен от адв. Калин Ангелов, в качеството му на упълномощен защитник на осъдения в производството по чл. 437 и сл. от НПК, е без правно значение и не санира пропуска на първоинстанционния съд да връчи препис на осъденото (и условно предсрочно освободено) лице. Същото е самостоятелна страна в производството по Глава тридесет и трета от НПК и има право на лична защита.

Освен това адв. Ангелов няма процесуално качество на защитник, тъй като производството по възобновяване е извънреден способ за проверка на влезли в сила съдебни актове и изисква упълномощаване конкретно за това производство. Приложеното по първоинстанционното дело пълномощно е изрично за производството по условно предсрочно освобождаване“ – се казва в разпореждането.

Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС пише, че по тези съображения при извършената предварителна проверка за формална допустимост и редовност на подаденото искане (чл. 40, ал. 1 от Правилника за администрацията на Върховния касационен съд) приема, че невръчването на препис от искането е пречка да се образува производство пред ВКС. В разпореждането се подчертава, че изпълнението на вмененото от НПК задължение на първоинстанционния съд за връчване на искането за възобновяване е необходима предпоставка за правилното му администриране.

Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата съгласно правилата на чл. 180 – 181 от НПК. Не е допустимо предписаните от процесуалния закон задължения на първоинстанционния съд да се възлагат на касационната инстанция.

По-рано днес от Съюза на съдиите казаха, че по случая Полфрийман са казани много неистини.

Според Съюза на съдиите неистина е, че мотивите на съда са подписани с едно особено мнение, такова мнение няма. Втората неистина според Емил Дичев е, че съдът некомпетентно се е произнесъл с определение, а не с решение.

„Ако господин Цацаров иска възобновяване на делото като една от причините е, че съдът е допуснал нередност, като се е произнесъл с определение, а не с решение, то трябва да поиска възобновяване на всички 95 процента дела”, каза Емил Дичев.

Проверка на bTV показва, че голяма част от условно освободените от апелативните съдилища са именно с определения. Преди два месеца например, с такова определение 7 години по-рано е освободен осъден на 20 години затвор. На базата на същия закон, беше освободен и иконописеца Йордан Опиц, осъден за убийството на 25-годишен младеж при опит за кражба.

„Най-дългосрочният и негативен процес е появата на политика в съдебната власт, съдебната власт е неподходяща за политически анализи, а ние тук разглеждаме кой на кого е симпатичен например, кой какви казуси защитава.

Това е дълбоко порочно дори за политически процеси, но там е по-разбираемо и е по-лесно да се срещне. В съдебната система това просто не е вярно, не е вярно”, коментира доц. Ива Пушкарова.

Адвокатът на Полфрийман каза, че не е изненадан от това, което се случва.

„В петък сутринта, когато чакахме да го освободят, един ваш колега ме попита очаквам ли нещо да се промени, да го обжалват. И аз тогава си казах: "О, прокуратурата ще го измисли и ще пусне такова нещо", заяви Калин Ангелов.

Едва след разпределението на делото, върховните съдии ще кажат дали въобще ще гледат делото в съдебна зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това назад , напред, се хвърля петно срещу БЪЛГАРСИЯТ съд!
21
2
 
7
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Извинете, нямаше място, затова продължавам с информацията. А детенцето е обяснило пред приятелчета, че хората от НСО буквално са изскочили от лимузината на Караянчева с автомати и са накарали майка му и него да лежат в канавката много дълго време, докато жената в колата ги е псувала и обиждала през цялото време.Пише в сайта Informiran.netизточник: https://bulbulgnewsbgg.blogspot/2019/09/blog-post_404.html
20
1
 
7
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Приятели на семейството от Шумен, което беше блъснато от кортежа на Цвета Караянчева, споделиха, че вече тези хора не живеят в България.<br>Детето и няколко дена беше в болница, а тя само обясняваше, че чака мъжа си да си дойде от чужбина, за да ги вземе при него. Не искаше да говори с никой за катастрофата, като обясняваше всичко с думите: Нямам право. Тези хора буквално няма да се спрат пред нищо."<br><br>Съпругът и жената са били много уплашени, докато са отказвали да коментират зверската катастрофа с кортежа на Караянчева, а детенцето е обяснило пред приятелчета, че хората
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9А ти си доволен и от смешните присъди, и от оядените съдии, нали? Все мрънкате срещу присъдите, а скачате срещу Прокуратурата?Тъкмо Прокурорът е този, който реагира и е длъжен да реагира срещу твоите любими съдии, това му е работата, не само да гони Баневци и прошляци като тебе. Кьовеши ги постави на мястото им, и сега всички *** олигарси в Румъния са скокнали срещу нея - ти това ли искаш бе, трольо цъ.ву...ланков?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лозан Панов - съдията на олигархията, БХК и прочие *** грантаджийски НПО-та, може и да не е особено грамотен юридически, но ще намери още стотина запетаи и възклицателни, за да си изпратим нашия човек с харизаните парички по живо - по здраво.Лозьо да се остави на някаква си Прокуратура - дума да не става!Абе вечно мрънкате срещу прокуратурата, ама гнилото отдавна си е в съдиите.Ххайде сега всички на протест срещу Гешев!
17
2
 
2
 
! Отговори
Ццц преди 4 години
Абе има ли прокурор или съдия в тая държава ,който да познава БГ законите?Как им дават дипломите в университетите -на килограм ли?Няма дело ,в което да няма допуснати процесуални грешки.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя ли е проблема на държавата та се занимавате с него бе господа...да се маха от тук та поне него да не храним,че доста черни братя храня с тея отдръжки всеки месец....ааааа Цацарче абе с Местан кво стана?
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро всичкото това пошло шоу ще свърши и австралийския килър ще си иде по живо по здраво. Дебелия прокурор на Шиши и сие ще продължат да си дават вид че нещо вършат и да лъжат хората. И те много добре знаят че тази история свърши, нищо не може да се направи, държавата ни си свали гащите,
14
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Докато се лутат между точки алинеи параграфи призовки и т.н.ТОЙ ОХЛЮВЪТ ВЗЕ ЧЕ ИЗБЯГА ПО МАГИСТРАЛАТА В ЧУЖБИНА!! БОЖЕ БОЖЕ - КАКВА КАША Е НАШЕТО ПРАВОРЪЗДАВАНЕ !! ТРАГЕДИЯ!
13
2
 
7
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
аре стига разигравате тоя цирк между институциите с цел да имитирате загриженост! ясно е че ще пуснете гадния убиец да избяга!това е гавра с паметта на детето и живота на родителите му!
12
6
 
6
 
! Отговори
Тт преди 4 години
Абе българи ,защо и по каква причина той е убил българина?
11
2
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Пак умишлено си създават сами новини проблеми и тн да се отвлича вниманието от други неща, убиец да пуснеш предсрочно доста на фона на смешните присъди в бг е недопустими и няма кой да го позволи. За това си мисля че има други причини да се стигне до това.
10
8
 
5
 
! Отговори
а щом е така преди 4 години
А къде е Полфрийман и защо не е получил документите? Тожй крие ли се? Понеже на него му отърва да се крие, за да избяга от България. Обаче ако избяга, предлагам съдиите, които го освободиха прпедсрочтно, те да заемат мястото му в затвора! Още сега да се стартира одит от всякакъв характер на тия двама съдии, купени от БХК! Бръкнете им и в задниците и ги сложоете в зцатвора вместо Полфрийман!
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посочете ми една държава, в която главният прокурор ще си обвинява съдиите...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо гнило, ама не е в Дания.
7
3
 
15
 
! Отговори
Conservator преди 4 години
Аз не виждам мотиви за възобновяване. Някои коментатори казват че съдът пуснал Пол клати държавата, т.е. цялата система цвете само този съд лош. По скоро допускам обратното. Гешев какво мисли имали мотиви за възобновяване- юридически мотиви а не социалистически.
6
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен е ясно че няколко съдии се опитват да клатят държавата в момента, тръгнаха против правителството и против народа.
5
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ми то един колега тука /не помня кой беше/ преди два дни заяви,че ВКС дори няма и да разгледа "искането" на цацата....Жалка картинка..
4
1
 
16
 
! Отговори
жалки преди 4 години
жалка държавка на Киряк Стефчовци
3
5
 
33
 
! Отговори
Всичко е театър преди 4 години
Хора,всеки който има малка представа от законите,знае че всичкия този шум и действия на гл.прокурор са прах в очите и замазване на случая. Нищо няма да се получи и осъдения ще си замине свободен.