Антикорупционната комисия с иск за над 1 млн. лв. от ген. Кирчо Киров

СГС е насрочил делото за конфискация за 10 февруари догодина
17 окт 2019 15:18, Анисия Иванова
11
Антикорупционната комисия с иск за над 1 млн. лв. от ген. Кирчо Киров
Архив: Булфото

Антикорупционната комисия е предявила иск за 1,163 млн. лева срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров и съпругата му Мария.

Софийският градски съд (СГС) е насрочил делото за конфискация за 10 февруари догодина, а то е резултат от двете обвинения за длъжностни присвоявания за общо 10 млн. лева срещу бившия шеф на разузнаването, съобщи "Лекс".

Генерал Киров има и една условна присъда за разгласяване на държавна тайна.

Още по темата

Дело за конфискация е заведено от комисията и срещу бившия подчинен на Киров в Националната разузнавателна служба (НРС) Димитър Лидарев. Искът на комисията срещу него и съпругата му Екатерина е за още по-голяма сума – 1, 534 млн. лева.

Лидарев е подсъдим с Киров по едно от делата за присвояване на над 5,1 млн. лева от НРС. По него Софийският военен съд осъди ексшефа на службата на 15 години затвор, докато Лидарев получи условна присъда, след като в края на делото пред първата инстанция направил пълни самопризнания.

Делата срещу Киров са секретни и за тях информация има само след присъди, като тя идва обикновено от прокуратурата, а не от военните съдилища. След първите присъди срещу двамата, от прокуратурата обясниха, че присвояваните пари били представяни като разходи за дейност на службата, която обаче е била преустановена след присъединяването на България към ЕС.

Въпреки това, всеки месец за нея се харчели суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 долара, но доказателства за разходите няма. Според обясненията на самия Киров той харчил парите при най-висока секретност, но в архивите нямало останали никакви документи за тези разходи. Лидарев пък признал, че изпълнявал стриктно заповедите на началника си, което включвало изготвяне на фалшиви документи за теглене и отчитане на сумите, които получавал от касата на службата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
чисто и просто преди 4 години
Този си е за разстрел!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взел 5 милиона, а му искат 1 милион.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко и сие са заделяли всяка година от бюджета пари от нашите данъци за несъществуваща ( закрита) служба да има да си харчат генералите. Все пак Бойко точно генерал Бриго Аспарухов го вкара в политиката.
7
1
 
14
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Преди време на вратата на развъдника за шарани в Монтана, беше написано:"РИБОЛОВА Е ЗАБРАНЕН, ДОРИ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР!"
6
3
 
14
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Мдаааа... Червените къpлежи никога не са сдавали властта... Напротив - черпят с пълни шепи от "народните блага"...Милионите за нищо ги нямат
5
6
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ген.Киров е един от малкото доблестни мъже в БГ-политиката.Ха ха мноу доблестен. Само дето крал с двете ръце и двата крака!Ний като ви разправяхме, че комунистите всички до един са незаконно забогатели....
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ченгесарите законите не важат!А те всички там горе са ченгесари от 1944 г насам!За това държавата е такава смотана и никаква!Така,че поредната пушилка!Може и посланик нейде да го назначат за наказание!
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на Цецо Пъпеша, конфискуваха ли поне един от апартаментите.Ей така, от Кумова срама.
2
3
 
20
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Съвсем се объркахКак така службата е закрита но те теглели пари от касата на службата.Откъде са дошли тези пари в касата на несъществуваща вече служба.Кой ги е превеждал там.Я разровете малко по нагоре
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осъдете някой от ГЕРБ бе. Те всичките ангели небесни ли са ?Ген.Киров е един от малкото доблестни мъже в БГ-политиката.