"Не ми се обиждай, но..." с ново лице – Джок Полфрийман. Удачно ли е?

Австралиецът застана зад каузата за правата на затворниците
21 окт 2019 11:52, Нели Христова
141
"Не ми се обиждай, но..." с ново лице – Джок Полфрийман. Удачно ли е?
Снимка: "Не ми се обиждай, но..."

Преди няколко месеца във Facebook стартира кампанията „Не ми се обиждай, но“, която цели да се опълчи срещу стереотипите наложени от обществото за хората с увреждания, с различна сексуална ориентация, расова идентичност и със здравословни проблеми. Последното лице на „Не ми се обиждай, но...“ обаче предизвика лек смут. Зад табелката с надпис застана Джок Полфрийман, който отново заговори за правата на затворниците.

"Здравейте, аз съм Джок Полфрийман. Вероятно много от вас са чували какво ли не за мен. Вероятно за много от вас е трудно да разграничат манипулациите от обективните факти за това какво всъщност се случва в българските затвори“, започва публикацията на австралиеца, който не излезе от новинарските емисии през последните няколко седмици.

В нея той обяснява за тежкото положение в затворите, как "единствените хора, загрижени за затворниците, са свещениците“, за присвояването на средства и колко е важно образованието "като средство за поправяне“.

"През 2015 г. казах на един от началниците на затвора, че не разбирам защо продължавам да съм там, а той ми отговори: „Ти си тук, за да изтърпиш наказанието си.“ Аз му отвърнах: „Не, аз съм тук, за да се поправя“, пише Полфрийман. Той обяснява, че жалбите, които е пращал, често са се приемали като „конфликтно поведение от негова страна“.

"Прокуратурата, която трябва да представлява законите, избира вместо това да ги игнорира, а началниците на затворите, които трябва да поправят лишените от свобода и да ги научат да спазват законите, обявяват човек за конфликтен, именно защото спазва законите и ги използва, за да се бори срещу неправдите, които се случват пред очите му. Нима това не звучи като абсолютна лудница?“, твърди австралиеца в публикацията, заключвайки, че "българските затвори са по-вредни за обществото, отколкото са полезни“.

"Не знам какво ще стане утре. Не знам къде ще съм. Но където и да се намирам, няма да спра да водя борбата за българските затворници. Когато несправедливостта стане закон, съпротивата е дълг“, приключва текста на Полфрийман.

Разбира се, публикацията предизвика остри, но смесени коментари. Някои от потребителите във Facebook застанаха зад решението на "Не ми се обиждай, но...“ и ги поздравяват за смелостта да публикуват мнението на затворника.

Други обаче не бяха толкова възхитени от появата на Полфрийман в страницата.

"Съгласна съм с каузата,но след целия шум точно Полфрийман не е лицето, което да застане зад каузата. Съжалявам,но след такова престъпление трябва да си смирен, а да не се изказваш като "борец за правда", написа един от потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
3
 
! Отговори
Az преди 4 години
Никаква милост за фашистите ! Само напред Джок. Христо Монов да пикае кръв, комунистически *** скапан.
94
7
 
1
 
! Отговори
Убиеца си е убиец преди 4 години
Тоя долен анархо-комунист какво прави в България с нож в ръка??100% непоправим убиец!!Доживот!!
93
7
 
3
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
До колкото знам, влезеш ли в затвора - идеята е ДА ТИ ОГРАНИЧАТ ПРАВАТА.Нали това означава Затвор бе, ДА НЯМАШ ПРАВА. Вие *** ли сте или да ?
92
5
 
4
 
! Отговори
Радев преди 4 години
Бог да го прости убитото момче, но не забравяйте, че той е бил с 3 промила алкохол в кръвта, член на нарко-групировката "София-Запад" и далеч не е бил това херувимче, което се опитват да ни втълпят. Никой не заслужава подобна участ, но какво точно е станало един господ знае. Факт е, че Полфрийман е излежал 12 години в затвора, а други убийци са на свобода. Не го защитавам- да си върви в Австралия и повече да не чуваме за него, но случая не изглежда такъв, какъвто ни се натрапва от повечето медии
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че моновчето си е намерило това което е търсило и,че този е доказан психопат няма спор. Слушах интервю с пастора от затвора, дето го е писал "поправен". Нямам думи! Само като му чух гласчето, изказа, доводите. Не, това не е сериозно. Това е филм на Марвел. И това съда го взема на сериозно.
90
4
 
4
 
! Отговори
ТИКВОландия преди 4 години
Тоя отгоре се хилеше и показваше среден пръст пред цяла България!!Сега изведнъж стана благ и миловиден!!
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само началото, идва ред на още много откровения относно българската съдебна система и влиянието на бивши служители от ДС/БСП/БКП!!!Много пришки ще има за стискане, много червени *** ще посинеят защото няма го вече Съветския Съюз да покровителства българските червени сополанци!
88
14
 
9
 
! Отговори
До 90 преди 4 години
На записите се вижда как е извършено убийството.Няма " мантра,а хладнокръвно пробождане с нож на две лица.Прегледай записите и не се излагай!Виновен е,колкото и да не му се иска,дори не му пука за убийството.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПенкаТИ май намяш и грам представа от право.Почети малко, какво е присъда и какви са нейните основни цели.Учи се в първи семестър, право.
86
3
 
9
 
! Отговори
до 89 преди 4 години
Мантрата с прободната рана в гръб с меч или с мачете, не се ли изчерпа вече?
85
14
 
8
 
! Отговори
до 48 Мария преди 4 години
Мария ти си изключително нагъл *** и безобразна лъжкиня.Не се помага с нож в гърба смъртоностно .Още повече ако Полфрийман е от британската армия трябва да е наясно с правилата.В момента си играе с нас,то е видно,като печалното е че се плаща в негова защита.
84
10
 
16
 
! Отговори
джон преди 4 години
Удачно е, и то много. От всичко чуто и видяно разбрахме, че Джок в най-лошия случай е имал намерение да рани, но не и да убие някого.Излежал е и доста тежка присъда. Сега е свободен гражданин.
83
11
 
12
 
! Отговори
BG преди 4 години
30 години без право на замяна.В Азия щяха да те обесят отдавна.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми се обиждай, но... в Бeлене няма да се съберат всички последователи на тази страница.
81
18
 
23
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Бог да го прости убития, но той беше едно нагло, долно, мислещо се за велико ***. Налиташе на бой и на жени, знам го от личен опит. Но с този Джок е извадил късата клечка и е завършил на ония свят. Дано го освободят Джок, най-накрая и да си ходи по пътя. И той не ми се вижда съвсем добре спускайки се сам срещу 15 скинара, но е бил воден от хуманни подбуди и е убил, за да спаси живота си. Браво за смелостта и хубаво, че ни е отървал от онзи , ще спестя думата, понеже все пак е покойник.
80
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си ходи в Австралията. Каквото било, било. За негово зло е да остава тук и да си проповядва Марксизма.
79
7
 
27
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 4 години
do 58Не съм му защитник, но все пак излежа 13 години,а брачедите, които трепят бабички по селата ги пускат след 4-5 години.Целият този шум е защото бащата на жертвата е известен човек._______________Ами за" братчедите" за които говориш Джоко иска да се бори да ги освобождава! Това е работата на БХК .Които раздадоха на съдии и прокурори награди за да пуснат този "герой". Джок работи с БХК.
78
15
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
До АнонименСамо се замисли , някъде на пъпа на Лондон си , държиш си ножа в джобчето и се чудиш кого да нападнеш ?!?! Трябва да си по-гаден от него за да посмееш да го направиш!! Със пристигането си тук той ни има за шеста глуха и си прави каквото си пожелае !!!
77
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз предлагам да изкараме всички затворници и да ги назначим в парламента и в президентството ......Осъдените за убийства в полицията ...педофилите и изнасилвачите и сексманяците в болниците ...джебчийте в правителството.....телефонните измамници в пощите.....и т.н.т.....по добре ще е държавата не мислите ли !!!???
76
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този уби човек ...сега се прави на борец за свобода и права ......!!!!Само в България може да се случи !???