Гешев отговаря на над 100 въпроса: Сигурен съм, че няма да получа толеранс

Той обеща да продължи отчетността на главния прокурор пред НС
Обновена: 24 окт 2019 20:15 | 24 окт 2019 19:50, Веселина Йорданова
34

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На изслушването пред Пленума на ВСС единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев заяви, че докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие.

Още по темата
Няма да позволя различни кръгове да посочват на кого и за какво да бъдат повдигани обвинения, каза Гешев. Той не вижда проблем да се явява по дела, след като това правят председатели на върховни съдилища.

Най-тежките му дела били като следовател в транспортния отдел на столичното следствие, а най-сериозното предизвикателство делото КТБ.

"И то не само на база на политическите, личните и всякави други интереси, които циркулират около това дело, на натиска, който беше оказан върху екипа. Щетата по това дело е в размер, който до момента не се е срещал в съдебната практика, тя е в размер от процент от БВП и по този показател може да сме водещи, ако не в света, поне в Европа", каза Гешев.

Той обеща да продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание. Според него трябва да има и регламентиран механизъм за разследване на главния прокурор.

Сигурен съм, че няма да получа толеранс, каза още Гешев по време на изслушването си и допълни, че не кандидатства за политическа длъжност, за да очаква толеранс. Като най-важни неща той открои сформирането на екип и продължаване на действия по оптимизиране на районните прокуратури.

Кандидатът за нов главен прокурор обясни протестите срещу него с политически и икономически кръгове, засегнати от прокуратурата и прилагането на закона. Гешев допълни, че да се откаже при такава атака, означава да покаже, че го е страх, и да предаде гласуваното му доверие.

"Хората имат право да протестират, но се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работните си места", заяви още Гешев.

"Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление", заяви Гешев. По думите му това е и мнение на почти цялата прокурорска общност.

"Не ми е известно да ме подкрепят политико-олигархични кръгове", заяви още Гешев в процедурата по изслушването му за избор за главен прокурор на въпрос дали е подкрепян от такива субекти. Той допълни, че не познава олигарси и не би допуснал да има "чадър" над когото и да било.

Иван Гешев каза още, че той не нарушава българските закони и Конституция, когато говори пред медиите в лично качество, а не като прокурор или административен ръководител. По думите той не нарушава никакви правила при такива случаи.

Кандидатът за главен прокурор трябваше да отговори на над 100 въпроса, зададени му от съсловни и други организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
преди 4 години
Гешев до тук какво лошо е сторил на държавата ?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм запознат с Г-н ГешеФ, но като гледам снимките, охранено прасенце се оказва. Да не е роднина на Пеевскито? Така, както го избират, май е.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното в случая е, че протестират грантаджиите както на западните империи така и на Русия, рамо до рамо. Боец до Америка за България. Чак не е за вярване. За мен това значи, че Гешев е човека.
20
0
 
3
 
! Отговори
панчо преди 4 години
отчетност ли???какъв тип отчетност е имало до сега?онзи тип подбраната ли?отчетност пред защитените от самия прокурор ли?
19
0
 
4
 
! Отговори
хъша преди 4 години
и кво сега дори президента не може да го спре ли?този който ни представлява няма властта да го спре???
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ДА ПОЛУЧИ ТОЛЕРАНС? ИЗБРАН Е ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НЕ ЗА ПРЕМИЕР. ТОЗИ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ АДЕКВАТНО.
17
1
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не че някой очакваше други думи или отговорино едно си пена пее друго си пена правида ни е честито статуквото в правосъдието за още 7 год.ще бъде много наивн ако някой от нас си мисли че промяна дори малка е възможнапрез последните месеци и година този прокурор беше натиснат за активни мероприятия и показни сцени за дасе набие на очи като доброто ченге така той уж би бил по добре приет но факта че е поредното изпълнително лице с функции да пази определени восокопоставени лица не остава скрит
16
2
 
2
 
! Отговори
To6 преди 4 години
Само като си представи човек, че той ще бъде недосегаем от хората !?!?!?!?!?!?
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Гешев. България не може да се управлява от платени от задкулисието протестиращи. Май трябва да излезем и да им теглим един.....
14
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"толеранс,м., само ед. Допустимо отклонение при мерене, за време и т. н."Вижте с каква премъдрост започва тоя!Впрочем,започна..Вече го калесаха..
13
1
 
11
 
! Отговори
Стоев преди 4 години
Не познавам Гешев и не ми и трябва но факта че е единствен кандидат повдига въпроси и то не в негова полза. Не че ако са повече няма да изберат "нашия" човек но поне да се постараят малко. Те я подкараха направо през просото а лошото е че ние не реагираме подобаващо.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На чия страна? Другата страна може да е давала повече - 100 лева?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдиите се оплакаха, че прекалено много щял да гони престъпността. По-спокойно трябвало. Трябвало да пази баланс между олигархчините сили, да не взема страна в борбата между тях. Всички олигарси имали права и свободи и да бъдат невиновни до оправдаването им от съда.
10
4
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Даваха ми 50 лв да ходя на протестите ама имам съвест.
9
2
 
7
 
! Отговори
Успех преди 4 години
Повечето протестиращи са от ало-мафията знаят, че Гешев ще ги съсипе.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 за Гешев4 против ГешевПрезидента е на ход!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко минах покрай протестиращите на Орлов мост. Хората минават покрай тях, някой даже се и присъединяват, общо взето масово са подкрепени даже и от гражданите ходещи пеша заради блокадата. Честно казано г-н Гешев по-скоро би трябвало да се извини за контра протестиращите в негова подкрепа, които предизвикват страх в минувачите
6
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
за каква "отчетност" плямпа тоя?..НЯМА ЗАКОНОВ АКТ,който да го принуждава да се отчита пред когото и да било!!!!!!!!..Всичко е МЪГЛА и ПРАХ ПО ВЯТЪРА!!!Да яхне службицата,па после.."Я камилата,я камилара"..Но така е..За съжаление както е казал поета още преди половин и повече век:-"Народа-***,животът-тежък,скучен"...И:-"Докато мъдрите се намъдруват,лудите се налудуват"..Честито!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сигурен съм, че няма да получа толеранс"----------------------Ко са праиш бе плешо! От половин година е ясно, че теб ще те изберат...
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев нарушава правото ни на честни избори и европейска демокрация! Долу диктатурата!