Асоциацията на прокурорите: Това бе най-откритият избор

Те са взели активно участие в консултациите при президента
Обновена: 18 ное 2019 10:58 | 18 ное 2019 09:50,
11
Асоциацията на прокурорите: Това бе най-откритият избор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът на магистратите беше отчетен при проведената процедура за избор на следващ главен прокурор. Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата беше проведена при стриктно спазване и съзвучие с разпоредбите на Конституцията, Закона за съдебната власт и правилата, приети от Висшия съдебен съвет. Това каза в Сутрешния блок на БНТ Владимир Николов, член на управителния съвет на асоциацията.

Още по темата

По думите му Асоциацията на прокурорите в България е взела активно участие в процеса - първо в консултациите при президента, като излезли с мотивирано становище какви трябва да са професионалните качества на кандидата, задали са въпроси при прослушването на Иван Гешев пред ВСС, както и са изразили своята подкрепа, на базата на всички законови критерии. За първи път се провежда толкова открита и публична процедура, каза Владимир Николов.

За втори път: ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Той коментира, че трябва да бъде зачетено правото на глас на всички хора от системата, които са изразили своята подкрепа за Иван Гешев.

"Номинацията на г-н Иван Гешев беше направена от целия състав на прокурорската колегия на ВСС, там за първи път участват и избрани пряко от прокурорите и следователите наши колеги. Всички те застанаха с името си, с честта си, с професионалните си достойнства зад тази номинация. Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на Висшия съдебен съвет, докато отговорната и разумна позиция в една правова държава е всеки, съобразно своите правомощия, съблюдавайки разделението на властите, да защити своето мнение", каза Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборът на Каскета надмина и "постиженията" на руския прокурор от 30-те години Вишински: един кандидат - милиционер, двама гаранти - дебелата Цаца и Боце и два полка прокурори, гласували до един за милиционера от Мирково.Той веднага подгони президента: уточнение в КС дали може да разследва и арестува ген.Радев и след няколко месеци неговите пандури нахлуха в Президентството. Подгониха го талибаните от ИТН и ДБ, но той не мръдна - стои си на поста като Гюро Михайлов.Но иАт.Ат. и Хр.Ив. са железни
11
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Защо не попитате тези ,дето осигуряват заплатите в системата?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЗОР!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 4 години
Прокуратурата не следва да е в съдебната власт. В едно производство има състезателност две страни и арбитър. Един закон за прокуратурата и извън съдебната власт, с всичките им правомощия. Индивидуална отговорност на прокурорите за щети и не ми става ясно какво означава синхронизация на работата между прокуратура и съд. това означава ли и синхронизация на работа на адвокатура и съд.
8
6
 
1
 
! Отговори
Бай Кольо преди 4 години
Много пари се изсипват за протестите срещу Гешев.Явно това става,защото Гешев води няколко знакови разследвания срещу хора като Баневи и банкера Василев.А протестиращите са като тези,които казват:"Абе не знам какво искам,ама го искам сега".Нито знаят защо не искат Гешев,нито имат предложения за друг.
7
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
другари прокурори от асоциацията,знаете ли българската народна поговорка,цитирам "с един кон кушия не се прави",вземете си изгорете дипломите,защото при един кандидат,избор не се прави.
6
2
 
7
 
! Отговори
ПроКУРоре.. преди 4 години
Като ви знам работата и присъдите жална ни майка! Гешев е олицетворение на цялата колегия. Както беше в една рубрика: Ние ги хващаме, вие ги пускате. Големите дела които сте захапали са прах в очите на хората! Всички ще ги пуснете срещу някоя хилядарка и парче от пая..
5
2
 
8
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Къв избор измежду един ве?
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама разбира се,че това е най-откритият избор.Човека не лъже. Бойко им нареди и те го назначиха,тоест избраха. Това е ясно на всички,тоест избора е открит,няма скрито- покрито.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-непрозрачната система, в която едва едва намират един кандидат и не знаят какво значи да имаш избор! Само при диктатура може да има подобно "единомислие"! Тежко ни, ако това е най-добрата и безалтернативна опция!
2
2
 
9
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
Бил " най-отктритият избор"! Така е , никой не оспорва това твърдение. Има един кандидат. Какво да му криеш? Един кандидат, едно свободно място и печелившия е ясен!
1
2
 
15
 
! Отговори
Казах! преди 4 години
Ако някой пресметне колко обезщетения от Страсбург сме платили всички данъкоплатци за последните десет години, веднага ще стане ясно че прокурорите нямат право да претендират за каквато и да е компетентност. Камо ли пък да дрънкат за Конституция и професионални достойнства.