Властта иска Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия

Той отказвал, но управляващите намерили аргументи да го убедят
Обновена: 19 ное 2019 18:04 | 19 ное 2019 16:15, Камелия Цветанова
176

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Както се очакваше досегашният главен прокурор Сотир Цацаров е предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за шеф на Антикорупционната комисия.

Утре изтича срокът за внасяне на предложение за кандидат за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Това се налага, след като на 31 юли Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала с терасата на апартамента му в столичния кв. "Гео Милев".

В разгара на скандала „Апартаментгейт“ беше замесен и Георгиев, след като стана ясно, че над тризонета му са построени барбекю и сауна, а достъп до терасата има само той, въпреки че тя по документи е обща част.

След оставката си Георгиев трябваше да се върне на работа в Специализираната прокуратура, но на 2 октомври Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката му и като прокурор, след като на 9 август той беше назначен от правителството за консул във Валенсия.

"Важно е борбата с корупцията да бъде успешна. Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори", обясни шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод предложението Цацаров да наследи Георгиев.

"Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме", каза Емил Димитров от Обединени патриоти.

Според  Явор Нотев от "Атака" няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров.

"Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завършва. През същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография“, коментира той.

Според него юридическата школовка, която дават тези длъжности, безспорно осигурява поглед и оценка, каквато е необходима на председателя на КПКОНПИ.

Освен това Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност, смята Нотев.

Според бившия МВР шеф и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото.

"Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник", каза още Радев.

Освен ГЕРБ и ОП от Воля също имат кандидат за поста.

От партията предлагат Симеон Найденов, който е депутат "Воля".

"Найденов е с над 35 години юридически стаж, при изискване 10 години за поста. Участва в комисиите по правни въпроси и за борба с корупцията", обясниха от политическата сила на Веселин Марешки в съобщение до медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
6
 
! Отговори
БАСИ преди 4 години
Честито на всички които не гласуват, ей така ще е в бг. когато 30-40% от избирателите избират нашите управници.
147
0
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО БЕ цАЦАРОВ ? преди 4 години
Досега имах що годе нормално възприятие за личността на сегашния Гл. Прокурор (Сотир Цацаров). Сега вече нямам. Никакъв професионалист не е щом приема да оглави такова недоносче като КПКОНПИ. Коя демократична държава в Европа има нещо като КПКОНПИ?НСяма такава. Съвсем скоро Бойко ще си ходи, а с него и измишльотината КПКОНПИ.Цацаров, ОПОМНИ СЕ !
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Емил Димитров -Ревизоро.И той ли ще оправя държавата.Смях.
145
0
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Властта иска ,аз не.Нещо повече , след годините на безвремие в прокуратурата бих го изпратил по живо ,по здраво.
144
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Тази комисия е самата корупция заедно с Специализирания прокуратура и Съд.
143
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сотир не искал, но имал желание....
142
1
 
7
 
! Отговори
ЩО БЕ преди 4 години
ТОЯ СЕ ДОКАЗА КАТО 1005 НАШ ЧОВЕК!КАКВОТО МУ ЗАПОВЯДАШ. ИЗПЪЛНЯВА!КАК ДА НЕ ГО СЛОЖАТ НА ТОЯ ПОСТ, НАЛИ ДАЛАВЕРАТА ТРЕА ДА ВЪРВИ?
141
2
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
,, ТИ СИ *** ИЗБРА,, А НИЕ ЧАКАМЕ ДА РАЗСЛЕДВА ГОРАНОВ И БОКО ТИКВАТА .Цацаров е жертвал живота на много хора само и само да е доволен боко и да не си свърши работата. Този човек до кога ще е на държавна ясла ?
140
1
 
19
 
! Отговори
ами преди 4 години
"той отказвал, но управляващите намерили аргументи да го убедят". Какво съвпадение само: и гешеФ и той,милият, в началото е отказал да става гл.прокурор,но после са го кандърдисали някак. Само аз ли съм с впечатлението, че тези ни плюят у сурата или тези милион и кусур,гласували за незаменимите, просто нямат СУРАТ...
139
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цацаров сега получава като награда КПКОНПИ !!! Защото нападна и съсипа КТБ - това му е най-голямото и най-скъпото постижение !!!! Да убиеш БАНКА е постижение !!! КТБ струва на народа над 4 милиарда, които мутрите и мафиотите разграбиха, заменяха, сменяха, отписваха и т.н. Пеевски също намаза, то се знае.
138
0
 
10
 
! Отговори
>>> преди 4 години
Добре де сега що няма #КОЙ? , протести,красиви,умни и други алабализми а?
137
0
 
2
 
! Отговори
Брутал Дилдо дот ком преди 4 години
"Важно е борбата с корупцията да бъде успешна. Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори", обясни шефката на групата......на 2 октомври Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката му и като прокурор, след като на 9 август той беше назначен от правителството за консул във Валенсия.
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е какво иска народа, а не властта.
135
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще се удължи списъкът след Баневи,Стойкови и още 198 червени мафиоти,определени от БКП-БСП като капиталисти с червените куфарчета?" Боят настана,тупат сърца ни,ето ги наште,върли душмани.... Преди бяха турците,сега червената мафия!
134
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото рабрах,Цацаров не е искал да оглавява такова нещо,но са го убедили да го направи.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виц или???
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката има спор между двамата магистрати за "незаконно" придобиване на магистратката.Имало ли е кютек?
131
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Това е точният човек за тази позиция! Както досега ще има бла, бла и накрая -НИЩО! Някой да ми цитира нещо съществено от дейността му на гл.прокурор? Нещо голямо, важно случило се! Няма!
130
2
 
19
 
! Отговори
До 138 преди 4 години
А не е ли време народа да осъзнае кого избира да го управлява???
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те си го избраха и те си го прибраха.Чакайте сега да вземе незаконните милиони на някой гербав.