Прокуратурата разследва замърсяване на река Струма

Назначена е екологична и физико-химическа експертиза
26 ное 2019 21:07,
3
Прокуратурата разследва замърсяване на река Струма
Снимка: Pixabay

Прокуратурата е образувала разследване за замърсяване на река Струма, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

Още по темата
Досъдебното производство е за това, че в периода 2017 г. - 2019 г., при експлоатацията на ВЕЦ "Пчелина", е замърсен или е допуснато замърсяване на водни течения - участък от р. Струма, след яз. Пчелина, чрез привнасяне на химически фактори от преработване на водни количества от язовира, пише БТА.

Назначена е екологична и физико-химическа експертиза, като след пробовземане от три конкретно посочени участъка ще се изготви хидробиологичен анализ и ще се даде заключение дали има химично замърсяване. От експертизата ще стане ясно какъв е видът на замърсяването, предполагаемия механизъм на допускането му, екологичния ефект върху условията за живот на водните екосистеми, както и наличието на настъпили изменения в природните местообитания.

В съобщението на прокуратурата се посочва още, че като свидетели ще бъдат разпитани представители на контролните органи, констатирали нарушенията, на дружеството - собственик на ВЕЦ "Пчелина" и жалбоподателя - Сдружение "Балканка".

От държавното обвинение припомнят, че са сезирани за случая със сигнал на сдружението, съдържащ данни за евентуално увреждане на защитена зона "Земен", причинено от експлоатацията на ВЕЦ "Пчелина".

При проверката е било установено, че контролните органи няколкократно са констатирали нарушения при дейността на ВЕЦ-а. Дружеството е било санкционирано с наложени глоби. Имало и данни за лабораторни анализи, взети през 2017 г. и 2018 г. от три участъка на р. Струма, които индикират химично замърсяване, дължащо се на водовземане от придънните слоеве на яз. "Пчелина" и изпускането на тези води в реката.

По преписката е приложен и доклад от "Национален природонаучен музей" при БАН с данни от измервания и като заключение се посочва, че всички риби в участъка на р.Струма под яз. Пчелина са били изтровени и отнесени от течението на реката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Перничани обърнаха Струма на обществена тоалетна.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шайката ще бъде на власт, докато е жив и здрав баце. Гарантирано от началниците - енп и щатите.
1
0
 
2
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
За к'ва "прокуратура" говорите бе, нали всички институции НЕ работят както трябва защото са корумпирани, а на върха на Пирамидата е Падишаха. Цацата е един от най-големите корумпета в БГ, даже го направиха и председател на КПКОНПИ!? А той пък посочи себеподобния си ГешеФ за гл.прокурор, ..е тия ли ще борят корупцията???Докато ШАЙКАТА е на власт, винаги ще бъдем мутро-милиционерска "държава"! :((