Двама лекари на съд за смъртта на 16-годишно момиче

Отнесли се немарливо към случая, фалшифицирали досието
10
Двама лекари на съд за смъртта на 16-годишно момиче
Снимка: Pixabay

Двама лекари от болницата в Гоце Делчев отиват на съд заради смъртта на момиче на 16 години.

Окръжната прокуратура в Благоевград вече е внесла  обвинителен акт срещу началника на Отделението по ортопедия и травматология през 2013 г.в болницата и хирургия от МБАЛ „Иван Скендеров“ за извършено от тях престъпление.

На 29 юни2013 г. шестнадесетгодишното момиче е претърпяло травма, карайки велосипед. Паднала е и се наранила в областта на дясното бедро и пубиса.

На следващата сутрин момичето, придружавано от майка си, посетило Филиал за спешна медицинска помощ в Гоце Делчев. След поставена предварителна диагноза дежурният лекар изпратил пациентката за консултация със специалист, припомнят от прокуратурата.

В МБАЛ „Иван Скендеров“ момичето е било прегледана от д-р П.Ш. и прието в отделението по ортопедия и травматология.

В деня, в който е прието в болницата, на пациентката не били извършени никакви лечебни дейности.
След изследвания и консултации със специалисти, на 2 юли  лекарският екип в състав д-р Ш. (оператор) и д-р К. (асистент), който е и втория обвиняем за смъртта на момичето, оперирал болната под местна анестезия.

Майката на детето, която стояла неотлъчно с него, била силно обезпокоена от състоянието на дъщеря си.

С всеки изминал ден то се влошавало, момичето вдигало температура, оплаквало се от силни болки, краката му променяли цвета си, но д-р Ш. я уверил, че всичко е наред.

На 5 юли на пациентката по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ „Н. Й. Пирогов“ в София за по-нататъшно лечение.

Един час по-късно детето било изписано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени параклинични показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в столичната болница момичето била в крайно тежко общо състояние.

След проведено лечение детето било изписано на на 9 август при подобрена параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите окончателна диагноза била „Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна недостатъчност. Дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема“.

На 23 август 2013 г., поради оплаквания детето отново било прието и лекувано в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Шест дни по-късно, на 29 август 2013 г., детето било намерено от майката в безсъзнание. Лекарите предприели реанимационни действия, без поява на сърдечна дейност. В 06:50 ч. бил регистриран летален изход.

В хода на разследването са били назначени и извършени няколко експертни изследвания, които установяват, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от „хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно – съдовата система“.

Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната е констатирания съществен пропуск, който е в пряка причинна връзка с настъпилите усложнения и смъртен изход при момичето.
Сега двама лекари от болницата в Гоце Делчев са обвинени за причиняване на смъртта му поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – упражняване на медицинска професия.

Лекарите не осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката.

Д-р Ш. не изпълнил в пълен обем изискванията за изследване на болната. Наред с това не осигурил консултация със специалист уролог при постъпването й в болницата за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно, във връзка със съобщените данни за неконтролируемо изпускане на урина.

Още в деня на хоспитализацията не започнал широкоспектърна емпирична антибиотична терапия, с цел превенция на възпаление на травмираните меки тъкани в областта на таза. Не назначил извършване на микробиологично изследване на раневи секрет, с цел търсене на причинител на възпалението и евентуална корекция на лечението по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми.

Д-р К. не съобразил действията си с обективното състояние на пациентката, като предприел зашиване на раната на същата.

То следвало да се отложи, тъй като затварянето на раната е предпоставка за развитие на анаеробна инфекция. Освен това не взел необходим материал от раната преди зашиването и при ревизията й, във връзка с идентифициране на причинителя на инфекцията и назначаване и провеждане на антибиотична терапия.

В хода на досъдебното производство били констатирани неистински документи в пациентското досие на момичето, поради което с постановление на Окръжната прокуратура – Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на Районната прокуратура – Гоце Делчев.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Не разбрах точно каква операция са и направили, ама историята все едно е от филм на ужасите, горкото момиче и родителите и. И това е просто падане с колело, нелепа история, ама така е тук.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би да искат да ни кажат че детето е починало от инфектиране на раната и инфектиране на целият организъм. На тия докторя кой им е дал дипломите. Та един *** фелшер щеше да се справи много по добре. Даже един ветеринар щеше да направи операцията без проблем. Бог да прости детето. А тези в централният при бай Ставри. Човеко е строг но справедлив.
6
4
 
6
 
! Отговори
доктор преди 1 година
ся ние за пари ли да мислим, или за болните?
5
3
 
17
 
! Отговори
симо преди 1 година
Хора,никога не забравяйте/защото българските "лекари"забравят/,да си поискате микробиологично изследване с антибиограма за всяка възможна част от тялото си или орган,когато има манипулация върху него.
4
2
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
То в Гоце Делчев и доктори ли има?
3
3
 
28
 
! Отговори
Zoe преди 1 година
А преди всичко трябва да им отнемат правото да упражняват професията...на тези некадърници, то май повечето са така немарливи .Жалко за момичето! Да не смееш да отидеш на лекар в жалка България.
2
8
 
6
 
! Отговори
протестиращ медик преди 1 година
ами то заплатите ниски.......
1
2
 
37
 
! Отговори
политкоректен преди 1 година
Тия доктори да не са шведи,че им давате само инициалите!?