Обвинението към Димов: "Стомана" и ТЕЦ-Перник плащали вода по 13 ст.

Доверявах се на експерти, обясни бившият екоминистър
Обновена: 16 яну 2020 21:19 | 16 яну 2020 16:35, Анисия Иванова
122

На днешното заседание срещу Нено Димов бяха представени нови два тома доказателства по делото.

Днес Апелативният спецсъд разглежда мярката за неотклонение на бившия вече министър на околната среда и водите. От обвинението заявиха, че ще поискат експертиза на каква цена "Стомана" и "Топлофикация" Перник са получавали вода. По предварителни данни двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубичен метър, а гражданите – по 2 лева, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения, а заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. Самият Нено Димов заяви пред магистратите, че се е доверявал на експерти.

Още по темата
Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз. "Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани нямало да бъдат на режим.

Лулчева посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпада от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До Анонимен 33Това което казваш е така, но малцина го разбират/20%). Останалите един червен професор го каза.Тази акция на прокуратурата е за тях. Всичко е шменти капели, както се изкази преди време главатарят на българите.Трябва да има виновен
43
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До аз-ътНе протестират, щото Емигрират!
42
1
 
4
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Започвам да съжалявам Нено Димов ----------------Я стига! Да си отвори устата, а не да мълчи! Бяга отново от отговорност Нено ти! О да, най виновен е онзи дето го е назначил, но Нено се е съгласил /Защо?/!
41
2
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Току що целия народ беше зашливен през лицето с новината, че олигарсите плащат водата си по 10 стотинки, докато хората с 500-1500 заплата с 2,00 -2,30. И въпреки това НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА. Във Франция ДЪРЖАВАТЕ ЩЕШЕ ДА СПРЕ ! У нас ... новоизлюпената провинциал-буржоазция се вълнува, че имало задръствания, въздуга бил мръсен (гаче преди 10 години беше чист) и търси евтини почивки отсега за Гърция...СТРАХЛИВО ПЛ*МЕ СТЕ СИ БИЛИ ТАКИВА ЩЕ СИ УМРЕТЕ, НЯМА ОПРАВИЯ ЗА ВАС !
40
1
 
8
 
! Отговори
рг преди 4 години
ми то навсякъде сигурно е така!народа плаща по 3 лв кубика а бизнеса по 10 стотинки??или краде вода неофициално??или по места едрият бизнес се разбира с шефовете да краде срещу комисион??полицаите да не у4астват в схеми за обиране на стари хора ,а да се разтропат по големите фирми и да видят нормални коли4ества вода ли хар4ат за бизнеса си??
39
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 4 години
НяКой се прави на ампе в прокоратерата/обвинението, м?
38
1
 
6
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 4 години
Започвам да съжалявам Нено Димов - ТЕЦ ПЕРНИК отдавна го няма - нарезаха го за Скрап , дори Стомана да е плащал по 13 стотинки кубик не означава че е източила Язовир Студена . Мафията на ГЕРБ и ДПС в ВЕЦ е ВИНОВНА за Водната Криза в Перник , и не само тук .
37
0
 
0
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Прокоратурата, като добре разбиращи финансите, а заемете си и да изчислите нанесените загуби от безстопанствеността, от пропуснатите ползи, ... , м? Да ама водата освен в лв./ст./... се измерва и в други мерни единици! Вик така ако е продавала явно е била на печалба/зависи потреблението/, но има Губещ то е ясно! Сега всите са такива, никой нема този ресурс водата!п. а милионите за ремонт, на стени дето неможело да се ремонтират, а комай да се правят отново дека са, м?
36
1
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Тези ненормални цени ги определя другия СЕДЕСАР-ЛИКВИДАТОР ,Иван Иванов -Председател на КЕВР ! ДОБРИ БРАТЧЕТА СИ ИМА ГЕРБ ,НЯМА ЩО !
35
0
 
13
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Другарю Борисов,дочувал съм,че по цял свят администрацията взима под масата,десетина процента......Защо вашата администрация взима деведесе процента,бе Другарю Борисов?!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли собственици им са социално слаби? Браво Нено, точно като завряния зет, евтино за нашите и скъпо за обикновените.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А браво аз плащам 3лв кубика -айде бе събудете се от там дето сте заспали и на протест който не протестира той не печели -тава го доказа правителството на Б.Б
32
1
 
7
 
! Отговори
Off преди 4 години
Не може да е по 13ст. - тук има дял за Ненко, който не е деклариран ;)
31
0
 
9
 
! Отговори
Как така преди 4 години
Как така не бил виновен??? Вода в Перник няма!!! Кого ще изкарат виновен? Някой човечец изпълнявал указанията на властта ли? Ако тази калинка-министър бъде оправдан поне 100 хил. души ще бъдат огорчени и ядосани на държавата, а останалите българи ще си кажат герберска работа.
30
0
 
19
 
! Отговори
К. К. преди 4 години
2003 г. царското правителство разрешава на Стомана да взима вода от Студена по 18 ст./куб.м. До този момент са получавали вода от яз. Пчелина по 2 лв/куб.м., който и в момента прелива, с огромен дебит е и е проектиран и построен тъкмо за това - да дава вода на промишлеността! Кой олигарх кой министър е подкупил за тая далавера? С колко Стомана е ощетила държавната НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ за тия 16 г. по близо 1 млн./год. разлика в цената? Жалка, нещастна прокуратура...
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да излезе от това. За цените - ами тях ги решава кевр. Даже на сайта на вик перник в секция услуги си ги пише - доставяне на вода с непитейни качества 0,131лв/м3. За гражданите (все пак я пречистват за да стане питейна) е 1,369, но там и ддс не се възстановява, така че е 1,643лв/м3.И с количествата няма да се върже - даже на макс да е , годишно стомана взема по-малко отколкото перник за месец. Мисля, че *** са прецакали водата покрай ремонта на стената, отделно ненормални загуби.
28
1
 
11
 
! Отговори
винкел преди 4 години
Само да попитам , ТЕЦ- Перник за Силистра ли топли вода ?!? Там и в "Стомана" хора от Малко Търново ли работят ?!? Иначе пускаме снимки по ИН и ТВ ако някой си е паркирал неправилно Голфа, ама как един перничанин не мъцна, че от година и кусур яз.Студена става локва...?!?
27
0
 
5
 
! Отговори
Кум Лисан преди 4 години
До Анонимен 28Аз пък съм срещал киртежа на Ковачки един-два пъти. Страшен ли ти се вижда?
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия сме шни обяснения все едно утре Винету да се оправдава с министрите които назначава, че им се е предоверил, ама пък не бих се учудил за него винаги другите са виновни.
25
3
 
20
 
! Отговори
да припаднеш от смях преди 4 години
И разбира се ББ нищо не знае по случая. Както казват, като тефлонов тиган е - нищо не му се лепи на Бате. Ясно е, че за всичко ще бъде обвинен Нено Димов, като не мога да твърдя виновен ли е и ако да - доколко, или пък е напълно невинен. Почти убеден съм обаче, че след някакво време, тихо и кротко ще му отпаднат всички обвинения и току-виж дори осъдил България в Страсбург.