Обвинението към Димов: "Стомана" и ТЕЦ-Перник плащали вода по 13 ст.

Доверявах се на експерти, обясни бившият екоминистър
Обновена: 16 яну 2020 21:19 | 16 яну 2020 16:35, Анисия Иванова
122

На днешното заседание срещу Нено Димов бяха представени нови два тома доказателства по делото.

Днес Апелативният спецсъд разглежда мярката за неотклонение на бившия вече министър на околната среда и водите. От обвинението заявиха, че ще поискат експертиза на каква цена "Стомана" и "Топлофикация" Перник са получавали вода. По предварителни данни двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубичен метър, а гражданите – по 2 лева, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения, а заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. Самият Нено Димов заяви пред магистратите, че се е доверявал на експерти.

Още по темата
Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз. "Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани нямало да бъдат на режим.

Лулчева посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпада от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахааа, той сега новият министър - Рекетьоро ще пусне водата, ама обратната вода:)))))))))))))))))))))))))))))) Айде от Перник да идват пред парламента да сваляме Боко-руснака. Иначе ще изчезнат като Маите - поради липса на вода :))))))))))))))))
103
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахахаа, цената на водата я определя КЕВР. Просто Боко най-безцеремонно си обърса *** с Димов. Сега ще се види на вота, как руските партийки Атака+Воля ще го подкрепят, защото строи руската тръба за Сърбия.Боко да сдава поста. Няма кой да го търпи вече!!!
102
1
 
3
 
! Отговори
АХЕ преди 4 години
И забравих, че Министерски съвет гласува цените на водата, но по предложение на ВиК дружествата, които са с принципал МРРБ. Питайте един бивш министър, сега зам.министър за ремонта на яз.Студена по Световна Банка. Пък и за Язовир Луда Яна, пак по Световна банка. Имам предвид заем от Световна Банка, който трябваше да е усвоен до 31 ЗЕКЕМВРИ 2019!!!!!!!!!!!!!! а още не са направени и разплатени!!!!!!!!!!!!!!!
101
0
 
4
 
! Отговори
АХЕ преди 4 години
Забравих САПАРД и ДФ Земеделие и бившия министър ПОРОЖАНОВ с неговите финансови умения!!!!!!!!!!!!!!!!! И защо тихомълком си тръгна, без драми......................
100
1
 
5
 
! Отговори
AXE преди 4 години
До 108: Евросубсидии не са били спирани до 2009 Декември. Работя по ФАР, ИСПА и ОП от 1997г. По ИСПА всичко се завърши - ИСПА беше програма за предприсъединяване. За ФАР няма и смисъл да обяснявам. Оперативните програми към момента са две ОП 2010-2014 и ОП 2015-2020. Айде направи си сметка при чие управление е забатачено усвояването /не частните усвоители от ....Г..../ на евро фондовете. Да припомним от вчера: ЗАЩО ОТТЕГЛИХА АПЛИКАЦИОННАТА ФОРМА ЗА ПАРИ ОТ ОПТ ЗА МАГИСТРАЛА СТРУМА ЛОТ 3.2?????
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :))Доколкото си спомням евросубсидиите ни ги спряха при БСП заради кражби. При ГЕРБ отново ги пуснаха. Та за експерти по кражбите може да поспорим. Съратниците на спонсора на Първанов, Людмил Стойков по САПАРД отдавна са осъдени ефективно в Германия! Стойков приватизира Стомана Перник 1999-та. И от тогава някъде е разрешено на Стомана Перник да черпи вода от яз.Студена. Та кое е "правителството на олигарсите"?
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До четете беДа. Само, че прочети от кога е разрешено на Стомана Перник, вместо негодна за пиене вода от яз."Пчелина", да черпи питейна вода от яз."Студена". Май след приватизацията й!!!! И Нинова е била зам.мин.на икономиката с точно този ресор 2005-2007-***! Та....., невинни няма!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Варна 3 .20лв. се плаща /една от най-скъпите води в страната/т.е.25пъти повече или 2500 % повече от прословутите 0,13лв.Чудя се защо изведнъж толкова много, направо скокообразно нарастна нуждата от вода за промишлеността, че чак изпразнили толкова язовири. Не ми е известо да е нарастнал обема на промишлеността, дори напротив статистиката е отчела 0,9% свиване през есента. Тогава???
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а какво направи новия министър Ревизоро-Хореографо - прави холдинг за да не подписва а само да нарежда по телефона устно и други да ходят в затвора. Или бъркам? Ако няма да подписва да се закрие министерството и да стане холдинг. Човек без отговорности да взима министерска заплата е безумие.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кОЛКО ОЩЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА СА НУЖНИ НАРОДЪТ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ ОЛИГАРХИЯТА СИ ИМА ПРАВИТЕЛСТВО.
94
3
 
14
 
! Отговори
ПРИЗНАНИЕ ЗА НЕКАДЪР преди 4 години
а КОЙ НАРЕЖДА НА ДОКАЗАНИ ЕКСПЕРТИ ДА СИ ЗАТВОРЯТ ОЧИТЕ - НЕ СА ЛИ ТОВА МИНИСТРИТЕ. Много хитри тия министри - като не са подписали виновен експерта който подписал а като са подписали престъпните си далавери пак експертите виновни, чакай бе Димов ти като ни си експерт защо те е сложил Бойтко за министър. ДА Е СЛОЖИЛ МАГАРЕ ТОГАВА.
93
1
 
8
 
! Отговори
1212 преди 4 години
И така е на цялата територия. Простосмъртния народец плаща и търпи мутрите. 13 стотинки ама е трябвало водата да е от друго язовирче построено за индустрията.
92
1
 
10
 
! Отговори
В затвора кога? преди 4 години
Гръмнал един бушон, коляма работа, те си знаят министрите че могат да бъдат жертвани всеки един момент за спасението на кожата на вожда но със сигурност ще бъдат компенсирани за това.
91
0
 
19
 
! Отговори
четете бе преди 4 години
Цената на водата за промишлени нужди е определена с Постановление на Министерски съвет ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2016 г. Така че насочете гнева си в друга посока. Нено Димов тогава дори не е бил министър, айде чао!
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Човеко си събира багажа.Но най интересното е ,че днеска изпълняват нареждания на някакъв министър ,който нито е такъв,нито не е?
89
5
 
0
 
! Отговори
ала-бала преди 4 години
До АнонименЕ , кво ? За нея режим има ли? Не!Тогава? Абе я си... мръсни долни плебеи! Къде съм аз? Къде сте вие ? В не е главна буква защото............и на леля Ви също
88
5
 
14
 
! Отговори
xmmmm преди 4 години
това са нормални неща за капиталистическата Система - тя работи само и единствено за бизнеса - всички закони са за тяхно удобство а ние избирателите сме овцете които им осигуряват постовете и им плащаме заплатите и бонуси и всичко а се облажва кръга капиталисти, ние робите само плащаме. Такъв е самия модел, другото е следствие на това.При държавната собственост както е соца се облажват управниците/властта както е и при капитализма, но общо взето законите са в полза на народа и печалбите са за държавата не за частния джоб/капиталиста.
87
1
 
21
 
! Отговори
true преди 4 години
това с цената на водата се вижда отдавна и няма нищо общо с липсата на вода, нено разписва количеството вода, а не цената. Там други са действали и сега стоят скрити, прокуратурата послушно спи И не ги пипа, аре смелия гешо защо не удря там да се види с какви закончета държавата им развързва ръцете за такива цени, закончета гласувани от герб и дпс, а герберското нс ги гласува по нареждане само на един човек, а дпс съучаства защото му наливат от нашите парички в общините им в замяна.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе къде е Ревизоро? Вече два часа няма новини от него, почвам да се пртесняам.
85
2
 
16
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До КойчоЕкспертите по кражби ли? Такива бол при ГЕРБ!