Гешев иска тълкуване на Конституцията за президента

Разпоредбата за наказателната му отговорност била лаконична
Обновена: 27 яну 2020 10:40 | 27 яну 2020 10:33, Камелия Цветанова
117
Гешев иска тълкуване на Конституцията за президента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев иска задължително тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

"Разкриване на смисъла на разпоредбата на чл. 103 от КРБ е необходимо, тъй като нормата е лаконична и не дава еднозначен отговор на поставения с настоящото искане въпрос", обясняват от прокуратурата.

Според Конституцията президентът и вицето му не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два компонента: неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване.

Предвид еднаквата правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се възприеме като еднакво валидно и за двете фигури.

Според съобщението, разпространено от прокуратурата, смисловото съдържание на въпросния член от Конституцията се разбира нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насъскаха кучето срещу Радев, много е мек ще го смачкат ако не вземе мерки!
48
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме имената на притежателите на частните язовири, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, които източват и грабят води, които внасят и горят отпадъци-радиоактивни, заразени болнични, опасни химикали и подобни. Кога ще си понесат наказанията за чудовищните грабежи и всякакви престъпления?
47
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грипенов върна ли комисионните?
46
4
 
33
 
! Отговори
Защо иска тълкуване? преди 4 години
Много си задават този въпрос, а просто чуекът е малко зле с четенето. Вижте го какъв е ръб, ясно че в библиотека не е стъпвал. А кръчмарският език говори много къде прекарва основно времето си.
45
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАРНИ РЪБЪЛ И ГЕШОВ-"ВЪРХА" НА ПРАВНАТА МИСЪЛ,ПОСТАВЕНИ ОТ ХОРАТА НА ХЕРНИЯ МУСТАФЧЕВА. ТАКИВА ИМ ВЪРШАТ РАБОТАТА ,ЗАКОНИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА.ТЕ С ИЗВИНЕНИЕ КАЗАХА,ЧЕ ЩЕ НИ ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА....ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ...
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, Харпуна се задйства!Те за това си го и сложиха)))
43
4
 
29
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
Тоя Гешев е ж***лка герберастка подлог@ на Тиквеника ! Резил за народа , но герберунгелите са вечни , защото си ги заслужаваме и избираме ....
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека пита , нека се учи човекът ?Все пак са го назначили да е главен.
41
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То по Конституция и министрите трябва да дават отчет за действията си пред НС и народа, но са недосегаеми и кризите са безкрайни във всички сектори.... Държавата е в колапс.
40
4
 
33
 
! Отговори
Val преди 4 години
Абсолютно съгласен с #16.Що сега се сети да се образова?Да не го плеснаха през ръчичките заради ***? Нали рапортува - документите са изрядни, подписа не се чете.
39
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй, най-накрая да имаме президент, който казва истината за лошото положение в държавата и тия не могат да преглътнат това... За вицепрезинетката Йотова не ми дреме, но не закачайте Радев! Жалко, че по Конституция президента е с толкова малко пълномощия и освен да говори друго не му е разрешено.
38
37
 
9
 
! Отговори
Гешев преди 4 години
Червените *** наскачаха ахахахахаДа бранят АЛ Бънди най смешния ни президент .Прав е Гешев но се правите на интересни.Аз ако объркам нещо сериозно на работа ще ме изгонят но видиш ли президента и да прави глупости и престъпления може.Бива бива комунистическа наглост ама се излагаше.Без значение президент или премиер нямат право да бъдат недосегаеми срещу слугуване на чужди интереси.
37
5
 
47
 
! Отговори
ясно? преди 4 години
Гешев не закачай Президента,той е избран от народа а не от шайка магистрати продали държавата ...
36
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конституцията ясно регкаментира и правата на всички български граждани, но правителството ги нарушава относно право на труд, образование, здравеопазване, неприкосновеност на живота и имуществото на гражданите и редица други важни неща! Получаваме само отровен въздух, храни, води и лобистки закони против интересите и правата на хората.
35
4
 
28
 
! Отговори
ОРОЗ преди 4 години
До АнонименАмериканското посолство овладя двете национални медии.БНТ с поставянето на Кошкуков и БНР с неизвестния новия директор Андон Балтаков
34
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още като го избираха адвокатите казаха , че е правно-неграмотен и не е чел конституцията.Поради това иска да му я обяснят.Явно милиционерският мозък не я схваща.То и на тиквата е толкова мозъка ама......
33
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се съобразявате с нас герберюги,защата страната не е само ваша.Скоро ще се разправяме.Или ще ни оставите да живеем нормално или ще си разчистим сметките.Танто за танто.Само Бог е над нас,а не вие,мишоци!
32
34
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
То щото пpeцедента радеф има едно "образование" та знае ли се......
31
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми той Гешефта право не е следвал, защото такова няма как да изучиш в Магнаурската школа за ченгесари. Нормално е да иска тълкуване и да му се обяснява като на 5-годишно дете какво пише в Конституцията и законите.
30
5
 
27
 
! Отговори
Не искам тълкуване преди 4 години
Прикриването на тежко престъпление, като геноцид е държавна измяна и няма давност. Това е положението Гешеф. Не мислиш за бъдещето си.