Бивши митничари на съд, шефът им вземал до 40 000 лв. от "такси"

Прокуратурата с обвинителен акт срещу четирима от митниците във Варна
Обновена: 7 фев 2020 13:35 | 7 фев 2020 13:31, Анисия Иванова
25
Бивши митничари на съд, шефът им вземал до 40 000 лв. от "такси"
Снимка: Dnes.bg

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на митнически пункт "Варна-Запад", четирима старши митнически инспектори – бивши началници на смени, и управител на спедиторска фирма. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи.

Обвиняемите бяха задържани през януари 2017 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че в началото на 2016 г. те се сговорили да набавят за себе си значителни облаги, възползвайки се от служебното си положение.

При пристигането на товари, най-вече от източно-азиатски страни като Китай и Япония, всеки от служителите следвало да мотивира търговците-вносители да упълномощават представители на конкретни спедиторски фирми да подготвят необходимите документи за освобождаване на стоките от митнически режим.

Това гарантирало на вносителите товарите да бъдат обработвани приоритетно, което водело до спестяване на разходи за престой на контейнерите в пункта и забава на доставката. За "услугата" началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена, варираща от 50 до над 600 лева на контейнер, в зависимост от неговата големина и съдържание.

След договаряне с вносителите, съобразно определения "ценоразпис“, началниците на смени указвали на конкретни митнически инспектори приоритетното обработване на съответните документи. Представителите на спедиторски фирми (в повечето случаи на фирмата, чийто управител е сред обвиняемите) събирали предварително и предоставяли на началника на пункта определените "такси" от 2000 до 40 000 лева месечно.

Началниците на смени, обработващи "приоритетните" документи, получавали "възнаграждения" от 2000 до 4000 лева в началото на всеки месец. Началникът на митническия пункт Варна-Запад получавал месечно около 30 000-40 000 лева само от обвиняемия по делото управител на спедиторска фирма.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Някой не се е отчитал достатъчно явно ;) !!!
21
1
 
1
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
Как така две години няма присъди ?! Няма и да има , защото от корупция е изгнило всичко ! Но пак ще гласуваме за ГЕРБ , защото така ни е гот !
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми то в БЪЛГАРИЯ където и да разровиш по високите етажи само кражби и корупция и надолу маи същата работа няма да забравя когато от един камион испадна един кашон цигари всички се юрнаха да пълнят джобоветес пакети изведнъж изкочи един запотен полицаи и се развика че не било редно но като разбра че никои не го чу започна много ловко и тои завалията да дипли пакети в джобовете си и в еди миг като свършиха пакетите изчезна куцаики в мъглата
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Гарантирано от Герб а БСП - ангели хранители! :)))))))Га пропеят теслите! :)))))))))))
18
0
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Рибата мирише от към главата.От там се дава и "тон за песен" и както от там подкарат песента, така танцуват останалите надолу.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кражби, далавери и корупция на всяка крачка.Държавата изгнила от горе до долу.Гарантирано от ГЕРБ!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе той Гешев да вземе да се поразрови за заметените под чергата дела,защото за толкова години са станали сигурно десетки хиляди.Хора с по 5-10 че и 15 висящи дела от над 20 години си се разхождат на свобода и безчинстват както през 90-те.
15
0
 
0
 
! Отговори
бай Ван преди 4 години
Едни нови кадри идват и сменят старите, и "работата" си върви и с отчетите и с кариерния ръст и с политкоректността. кога ли тази гнила работа ще се изсъхне за винаги.
14
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Желанието на хората да имат повече е нормално. За това и социализма пропадна. Въпроса е дали ще им позволиш.
13
1
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Много работа има за Гешев и прокуратурата. Нещата са забатачени от 30 години. Желая им успех.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питали един митничар ! - за колко време можеш да си купиш Мерцедес ?Оня помислил и казал ! - некъде около месец.Ей много бе,говори се,че взимате луди пари.А нашия вика ! - е да ама Мерцедес е голема компания.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месечно ли ? - по вероятно е дневно.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурен ли в действието си , че е законно. Подкуп не дава. Е имен ме рекетираха от Първо Районно 2001г. ама получиха един ядец. Разсмърде се работата до прокурора.
9
0
 
16
 
! Отговори
Вихър преди 4 години
Има нещо гнило в цялата система!? Постоянно ги ловят митничарите в корупционни схеми и назначават други, които след няколко месеца вече са готови за затвора!!! Как така в цяла България не могат да се намерят 100-200 честни и почтенни граждани за да приключи един път завинаги тази сага???
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото е обществото такива са политиците,полицаите, митничарите,90% от българите ,ако бяха митничари щяха да си ,,заработват" допълнително!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"както ако всичко ти е наред защо да плащаш?"Ами защото те изнудват, като използват административната си власт, за да ти направят живота черен. Представи си, че внасяш с контейнери и те принуждават да наемаш работници за да разтовариш и натовариш всеки контейнер, защото искат да го проверят. Разтоварването е за твоя сметка и като започнат да те тормозят по този начин, скоро ще се сетиш, че трябва да им дадеш нещо, за да те оставят на мира.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се вижда от информацията съдят тези, които получават подкупи и тези които са принудени да ги дават. Т. е. подобни акции са предупреждение към изнудваните, че ако проговорят, след като вече са давали пари, ще ги тикнат в затвора. Странна работа е българското законодателство - да преследваш съдебно изнудвания, озчанава да му затвориш устата да се оплаче.
5
0
 
3
 
! Отговори
starata baba преди 4 години
navsiakade e *** i pomianikoga niama da se opravimplemeto i semeto e takova, samo razstrel triabva , bez bavene , bez prisada
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето затова не сме в Шенген! Премахването на граничния контрол ще остави все по-малко работни места за митничари!!!
3
0
 
18
 
! Отговори
аояьа преди 4 години
Същото се получава и в КАТ София. Работех във фирма за внос и търговия с коли. Шефа пращаше доверени хора, които носеха документите на техен служител и всички документи се обработваха приоритетно, докато балъците чакат с картончета навън. Просто техен служител нацъква 20 -30 талончета отвън и после минават първо документите на фирмата, защото си плаща...